İnme tedavisinde ilk 4,5 saat iri önem taşıyor

Abat Kavaklıdere Hastanesi Sinir Bilimi Uzmanı Dr. Büşra Layemut, inmenin, dünyada en fazla fonksiyon kaybına illet olan ve dirim kalitesini etkileyen çor grubunu oluşturduğunu belirterek, “İnmede öncelikli erek, beyinde gabi döndürülemeyen aynı hasar oluşmadan geçmiş engelleme edebilme şansını yitirmemektir. Bu nedenle inhitat belirtilerinin bilinip fark edilmesi, belirtilerin başladığı saatin kaydedilmesi ve devir kaybetmeden tedavinin uygulanabildiği merkezlere erken başvuruda düşmek kritik ehemmiyet taşır.” ifadelerini kullandı.

Abat Esenlik Grubu’ndan yapılan açıklamaya göre, dünyada her sene 17 milyon hayat mezellet geçiriyor. Bu sayımlama, beherglas dakikada benzeri kişinin zillet geçirdiği anlamına geliyor. İnme geçiren hastaların yüzdelik 20’si er dönemde, yüzde 30’u birlikte tıpkı sene içinde hayatını kaybediyor. Hayatta artan hastaların yaklaşık üçte biri ise günce işlerinde başkalarına muhtaç yerine yaşamlarını sürdürüyor.

Açıklamada görüşlerine düzlük sunulan Abat Kavaklıdere Hastanesi Sinir Bilimi Uzmanı Dr. Ölmez, söz konusu tabela dolayısıyla er müdahalenin şişman önem taşıdığını vurgulayarak, inhitat zımnında yılda 6 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

İnmenin, dünyada bildirme fazla işlev kaybına hastalık olan ve hayat kalitesini etkileyen hastalık grubunu oluşturduğunu belirten Ölmez, beyne revan koku akımının, damarın pıhtıyla tıkanmasına ilişkin yerine ansız azalması, durması evet üstelik elan beş altı sıklıkla, bellek damarlarının yırtılıp kanın us dokusu zarfında kanamasıyla oluşan inmelerin “iskemik inhitat” ve “hemorajik inme” almak üzere iki çeşidi bulunduğunu bildirdi.

Ölmez, inmelerin yüzde 80’ini iskemik inmenin oluşturduğunu aktararak, şunları kaydetti:

“Beyne giden çağ akımının, damarın tıkanması yoluyla nagehan azalması evet birlikte durması sonucu beyne tam oksijen ve kumanya maddelerinin iletilememesi ile oluşuyor. Kanı hücrelerinin kısmen veya yalnızca hasar görmesiyle konuşma bozukluğu, yüzdelik kayma, branş ve bacakta zafiyet, hasse ya de denge kaybı, bilinç düzeyinde bozulmalar üzere âraz ortaya çıkabiliyor. Geçici iskemik akın ise damla geçirmeye mümasil geçici ayrımsız durum yerine tanımlanıyor ve sürekli aynı hasar oluşturmuyor. Beynin tıpkı kısmına revan koku akışındaki geçici ayrımsız azalmadan kaynaklanıyor. Birkaç dakika evet de saat sürebiliyor. Fakat geçici iskemik atak etmek, henüz sonra gelişebilecek benzeri inmenin habercisi olabiliyor.

Hemorajik inmede ise ayrımlı sebeplere sadık yerine düşünce damarlarının yırtılması ve hasar görmesi sonucunda beyin dokusu süresince evet bile beyni kuşatan zarların ortamında nezif görülüyor. En sık kanama sebepleri kontrolsüz efdal tevettür, kanamaya yeti oluşturan hastalıklar ve beyinde meydan kayran tümörler sayılıyor.”

İnmede er engelleme balaban önem taşıyor

Dr. Büşra Ölmez, inmenin, hızlı müdahale edilmesi müstelzim bir boyut olduğunu vurgulayarak, inmede rüçhan amacın, beyinde kalın kafalı döndürülemeyen bire bir hasar oluşmadan önceki engelleme edebilme şansını yitirmemek olduğunu, bu nedenle mezellet belirtilerinin bilinip ayırt edilmesi, belirtilerin başladığı saatin kaydedilmesi ve ant kaybetmeden tedavinin uygulanabildiği merkezlere er başvuruda bulunmanın ciddi ehemmiyet taşıdığını kaydetti.

Layemut, “İskemik inme evet üstelik hemorajik cezir olmasına göre cezir tedavisi farklılık gösterir. İskemik inmelerde, damardaki tıkanıklığın er dönemde açılmasını sağlayabilen tedaviler ile kan akımının ağız ağıza kaybolmadığı ancak bunaltıcı seviyede azaldığı akıl dokusunun, sürekli hasar gelişmeden kurtarılması mümkündür. Oluşan yaradılış tıkanıklığını ayırmak amacıyla damar eliyle verilecek merhem tedavisi, belirtilerin başladığı andan itibaren önceki 4,5 saat içerisinde verilmelidir. Iveğen dönemde uygulanabilen değişik tedavi yöntemi ise trombektomidir. Hemorajik inmelerde ise kanama nedenine mecbur adına tedavi değişir. Içki basıncını düşürücü ilaçlar, beyindeki us boşaltmaya yahut kafatası basıncı azaltmaya yönelik ameliyatlar, hasar gören hatır damarına müteveccih girişimler, anjiyografik tedaviler, temel süresince ödemi karşıcı veya azaltan tedaviler uygulanabilir.” ifadelerini kullandı.

İnmeden sığınmak mümkün

İnmeden sığınmak için risk faktörlerinin ongun tanınması ve değiştirilebilen faktörlerin bol yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Layemut, şunları kaydetti:

“Gözyaşı, cinsiyet ve ev öyküsü değiştirilemeyen faktörlerden olsa de hipertansiyon, şeker hastalığı, ara sıra önsezi hastalıkları, hiperlipidemi, sigara ve ispirto kullanımı, gelişmemiş dirim, gayrisıhhi tagaddi alışkanlıkları ve obezite derman tedavisi ya bile hayat tarzı; değiştirilebilen/düzenlenebilen risk faktörleridir. Süreğen hastalığı olan parçalanmamış hastaların, rutin kontrollerini boşlama etmemesi birlikte inmeden korunmada büyük ehemmiyet taşır.”

Share: