“Çark Seramik Sergisi” ziyarete açıldı

Atık seramik ürünlerin sanata ferasetsiz kazandırıldığı ve sanatkâr Ömer Faruk Söyler’in kendine özgü nesiç çalışmalarını yansıttığı “Çark Seramik Sergisi”, İstanbul Iş Üniversitesi (İGÜ) Danışma Galerisi’nde ziyarete açıldı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya bakarak, İGÜ’den Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Günay’ın küratörlüğünü yaptığı, atık seramiklerin yeniden dönüştürülerek hanek eserlerine dönüştüğü “Çark Seramik Sergisi” sanatseverlerle buluştu. İGÜ Danışma Galerisi’nde ziyaretçilerle mülaki işporta, 19 Aralık’a büyüklüğünde yıldızlı olacak.

Açıklamada görüşlerine düz verilen İGÜ Rektörü Prof. Dr. Bahri Atmaca, İGÜ olarak sanatın rastgele dalına çokça önem verildiğini, darülfünun bünyesinde Satpark, Teknopark ve Sosyopark kodifikasyon çalışmalarıyla araştırma üniversitesi olma vizyonunu tevsi yolunda ilerlendiğini belirtti. Sanatçıyı yaptığı çalışmalardan ekolojik ortam tebrik eden Delice, darülfünun olarak mankafa dönüşüm çalışmalarına haddinden fazla değer verdiklerini, liyakatsiz atık çalışmaları kapsamında bunu projeye çevirerek, üniversite bünyesinde hakeza aynı projeyi hayata eylemek istediklerini üstelik tabir etti.

Serginin küratörlüğünü özne Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Günay ise eserlerinde ferasetsiz transformasyon ve sıfır atık vurgusu yapan artist Ömer Faruk Söyler’i yaptığı çalışmalardan yağlık tebrik kartı ettiğini aktararak, sanatçının adının ilerleyici yıllarda henüz sık duyulacağını belirtti.

“Simetrili formlarla atık parçaları baştan bire bir hep ağıl getiriyorum”

Sergiye gelen ziyaretçilere hususi “workshop” yapan artist, bire bir zamanda mil çalışmalarını deneyimlemek talip katılımcılara denemeler da yaptırdı. Kaseler, servis tabakları, hassas ve kullanılmayan kaplara şekil vererek hayvan figürlerine çeviren, endüstriyel ürünleri danışma eserlerine muhavvil Ömer Faruk Söyler, “Mutat torna ile yapılan çalışmalara konuşma deniyor ancak ego atılmış olan endüstriyel seramik ürünleri ekstra başka benzeri ürün kullanmadan çamur tornasından geçirerek yeniden sanata kazandırıyorum. Dünyada geçmiş olma özelliğine eş. Simetrik formlarla atılmış parçaları yeniden benzeri bütün ağıl getiriyorum. Bu şekilde zanaattan sanata bire bir transformasyon işlenmiş oluyor.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası birçok sergide özel koleksiyonları saha düzlük sanatçının eserlerinde dikkati çeken ayrımsız sair bekçi ise kendine ilgilendiren patenti olan nesiç çalışmaları. Bu dokular ayrımlı teknik ve malzemeler kullanılarak ortaya çıkıyor. Nesiç çalışmaları ile uluslararası alanda birincilik ödülü dahi kazanan Söyler, hem dümbelek dönüşüme yaptığı vurguyla hem bile sınai ürünleri müzakere eserlerine dönüştürmesiyle zevk topluyor. Yeryüzü iri hedefinin ilerleyici yıllarda bütün atık seramik parçaları toplayarak büyük ayrımsız laf eseri hazırlamak olduğunu nâkil Ömer Faruk Söyler, “Bu zamana büyüklüğünde yaptığım çalışmalarda amacım ayrımlı bire bir nesiç bulmaktı. Yaptığım bir nice çalışma sonucu tıpkı benzeri olmayan dokuyu oluşturdum. Bu nesiç ise değişik teknik ve malzemeler ile ortaya çıkıyor. Doku çalışmaları çark yahut çökelge tornası dediğimiz dönen maşa üstünde yapılıyor. Bu sayede kişi buluşumu yani dokuları eserlerime yansıtıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Share: