Hatay’da çelikleme yöntemiyle üretilen fidanlar doğaya dem oluyor

Hatay’bile iri bitkilerden çelikleme yöntemiyle üretilen yılda 100 bin fidan, 6 ildeki ağaçlandırma çalışmalarında kullanılıyor.

Hatay Orman Toprak Müdürlüğüne mecbur Serinyol Orman Fidanlık Müdürlüğünde, değişik türlerde ağaç yetiştirilmesinin birlikte bitki dallarının köklendirilmesiyle gerçekleştirilen çelikleme yöntemiyle dahi istihsal yapılıyor.

Müdürlükte arızi olarak 150-200 liralık yevmiyeyle müteharrik 100 iştirakçi, sabahleyin erken saatlerden itibaren zamk ağacı ve badem ağacı ile yara dikeni kabil çalılardan kestikleri dalları, ilaçlama yaparak köklendiriyor.

İşlemin arkası sıra yerey meşgul tüplerde kestirmece aynı yıl bekletilen usul, araziye dikilmeye hazır kuzuluk gelen fidanlara dönüşüyor.

Müdürlükte yılda üretilen averaj 5 milyon fidandan 100 bini çeliklemeye yöntemiyle yetiştiriliyor.

“Ağaçlandırma amacıyla ağaç taleplerini karşılıyoruz”

Serinyol Orman Fidanlık Müdürü Mustafa Hüner, AA muhabirine, değişik yöntemlerle 50 kök amut üretimi yaptıklarını söyledi.

Hüner, fidanların şehir geneli ile Adana, Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye ve Kilis’e gönderildiğini belirterek, yılda üretilen 5 milyon fidandan çelikleme yöntemiyle geliştirilen 100 bininin bu 6 ilde dikildiğini anlattı.

Kamu ve hususi sektörün taleplerini karşıladıklarını dile getiren Beceriklilik, şöyle bitmeme etti:

“Üretilen fidanlarımız kamunun ağaçlandırma çalışmaları ile hususi sektörün talepleri doğrultusunda kullanılıyor. Üretimimizin çoğunluğu orman ağacı türünde gerçekleştiriliyor. Burada 100 işçimizle tüpleme ve çelik aşamalarından geçirilen fidanlarımız, yanan ormanlar ile eskimemiş oluşturulan alanlarda kullanılıyor. Eskimemiş yapılan şifahane, meslek ve uray binaları ile askeri birliklerden mevrut rekiz taleplerini de karşılıyoruz.”

“Bir sene içerisinde büyüyorlar”

İşçilerden Gülcan Aforizm, çelikleme işleminin metanetli ve emekli ayrımsız hareket olduğunu rapor etti.

İşlemlere bitkilerin yapraklarını kesip, dikenlerini temizleyerek başladıklarını nâkil Vecize, “Dalları mukannen ölçülere göre kesip çelik elde ediyoruz. İlaçlama işleminin peşi sıra çeliklerimizi toprak mahmul tüplere dikiyoruz. Çeliklerin ilaçlanması ve sulama işlemi eğlenceli kendisine bitmeme ediyor, aynı yıl içerisinde bile büyüyorlar.” diye niteleyerek konuştu.

Aforizma, fidanlıkta 3 yıldır çalıştığını ifade ederek, “Kışın itici hava ve yağışlarda oluşan balçık zımnında arada bir zorlansam birlikte aileme katkı yöneltmek amacıyla buradayım.” dedi.

Melek Yadırga dahi çelikleme çalışmalarında 10 yıldır fariza aldığını, kazancıyla ailesinin geçimine yardım sağladığını kaydetti.

Share: