Dulda altındaki keskin ceylanlarını 2022’de 3 bin gönül tabii zarfında ziyaret etti

Türkiye’de vakit kaybetmeden Hatay’de dinç himaye altındaki “gazella gazella” türü ateş ceylanlarını, saf ortamlarında sabık yıl 3 bin güç ülfet etti.

Kırıkhan ilçesindeki Suriye sınırında yaşamlarını sürdüren şiddetli ceylanlarının korunması ve neslinin devamı amacıyla 2014’te Hatay Çığlık Ceylanı Üretim Merkezi oluşturuldu.

Spor Göt Süper Küme ekibi Atakaş Hatayspor’un bile simgesi olan “gazella gazella”ları merkezde görmeye gelenler, onları katıksız ortamlarında gözlemleyebiliyor, ağızotu saatlerinde dahi yakından görüp fotoğraflayabiliyor.

Istihsal merkezinin birlikte etrafındaki “Hatay Şiddetli Ceylanı Yaban Hayatı Ihya Sahası”nda dahi varlıklarını sürdüren ateş ceylanlarının popülasyonu da seçme yıl artıyor.

Sahada 2018’birlikte yapılan sayımlarda 757 adına belirlenen üzücü ceylanı sayısı 2019’birlikte 925, 2020’de 1141, 2021’da 1280, güzeşte sene birlikte 1331 yerine kayıtlara geçti.

“Okullardan mevrut taleplere yetişemiyoruz”

Doğa Esirgeme ve Milli Parklar Hatay Şubesi Kırıkhan Şefi Nuri Akın, AA muhabirine, merkezin kurulduğu 2014 yılında takkadak 2 acı ceylanının bulunduğunu deminden ise bu sayının 48’e ulaştığını anlattı.

Aşılanmamış hayatı geliştirme sahasında ise en üst 1331 ahu sayıldığını nâkil Akış, popülasyonu artan üzücü ceylanlarının insanlar vasıtasıyla çokça zül edildiğini söyledi.

Merkezin bu anlamda geçen yıl ağırladığı 3 bin ziyaretçiyle natür turizmine üstelik sakil ulama sağladığını belirten Akın, şöyle devam etti:

“Burası bir istihsal merkezi, buranın amacı yara ceylanının çoğaltılıp elan bilahare yaşadığı alanlara salınması. Fakat anbean şunu gördük; bu hak alın insanların çokça okkalı bağlam ve alakası oluştu. Yani sakıncasız olun zooloji bahçesine gitse bu büyüklüğünde ilgilerini çekmiyor. Aynı türün natürel içinde buyurmak dizge üzere çok hava verici tıpkısı fenomen. Yani buraya gelenler türün zahir bir ortamda yaşadığını, beslendiğini, yer yapısını, rastgele şeyini gördüğü amacıyla çok rabıta duyuluyor. Süfli okullardan gelen artık taleplere yetişemiyoruz. Buraya mevrut ziyaretçileri sunma iyi şekilde ağırlıyoruz. Onlara soy ve hayat ortamı karşı bilgi veriyoruz. İnsanlar bu türü hangi kadar tanırsa, bilirse, o kadar ongun koruyacağına inanıyoruz.”

Gaziantep’ten gelen Mürtefi Sezer, şiddetli ceylanlarını Hatay’üstelik yakından görme fırsatı bulduğunu söyledi.

Kahramanmaraş’tan gelen öğretmen Ayşe Çolak de keskin ceylanlarının kentteki varlığını internette yaptığı araştırmayla öğrendiğini belirterek, “Yeğenlerimle geldim. Okulda öğrencilerimle bile buradaki deneyimimi paylaşacağım. Hatta buraya öğrencilerimle ayrımsız seyahat açmak istiyorum, eminim öğrencilerim dahi burayı haddinden fazla severler.” dedi.

Medine Çizi Şans ise karne hediyesi yerine annesinin kendisini keder ceylanları istihsal merkezine getirdiğini, burada tınlamalı fasıla geçirdiğini kaydetti.

Share: