Başkan Gülsoy ihracat rakamlarını değerlendirdi

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Umumi Heyet Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim Kocaoğlan İhracat rakamlarını değerlendirdi. Kayseri’de Teşrinievvel ayında 319 milyon 852 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildiğini belirten Başbuğ Gülsoy, “Global dinginlik kaynaklı yavaşlamalar olsa da devlet ekonomimiz dış satım öncülüğünde, büyümeye ve yükselmeye bitmeme ediyor. Yıl sonu hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyorum. Bütün dış satımcı üyelerimizi ve emektar çalışanlarını samimi kutluyorum” dedi.

Başbuğ Gülsoy, Ilk Teşrin ayı ihracat rakamlarına ilgilendiren yaptığı değerlendirmede, “TÜİK verilerine göre 2021 yılı Kayseri İhracat rakamları Teşrinievvel Ayı 326 milyon 484 bin dolar iken 2022 yılı Ekim ayında 319 milyon 852 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Eş – Teşrinievvel döneminde artış oranı ise geçtiğimiz yıla nazaran yüzdelik 11,6 oranında artmıştır. Kayseri ili namına İthalatımız ise Ilk Teşrin ayında 113 milyon 841 bin dolar olmuştur. Azalış oranı geçen seneye göre tahminî yüzde 18,5 oranında gerçekleşmiştir. 2022 yılı Teşrinievvel döneminde 1’inci ihracat pazarımız Irak, Almanya, Romanya, ABD, Polonya, Rusya Federasyonu, İsrail, İtalya, Birleşik Kraliyet, Kanada’dır. Rusya Federasyonu ile olan ihracatımız Ilk Teşrin Ayı içesinde yüzdelik 190 oranında artma sağlamıştır” İfadelerini kullandı.

Kayseri ihracatının sektörler bazında analizini fail Komutan Gülsoy, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği sektörlerden Çipo ve Çipo Dışı Metaller, Hayatiyet ve Elektronik, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Çimento Sırça Seramik ve Arazi Ürünleri, İklimlendirme Uran gibi sektörlerde artma yaşanırken Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri, Polat, Dokuma ve Hammaddeleri üzere sektörlerinde azalış gerçekleşmiştir” dedi.

“KAYSERİ’DEN 10 AYDA 3 MİLYAR 254 MİLYON DOLAR İHRACAT”

Başbuğ Gülsoy, ihracatta rekor üzerine rekor kırıldığını belirterek şunları söyledi:

“Global ekonominin içinden geçtiği süreçte finansmana ulaşımdaki güçlükler, rekor seviyelere ulaşan pahalılık, Taksitli ve ince vadeli kredilerde yaşanan mesail üyelerimizin yaşadığı sıkıntıların başında kayran alıyor. İhracatçılarımızın varlıklarını sürdürebilmesi üzere alım satım yönetimi ve alternatif pazarlara yönelmeleri seçkin zamankinden daha büyük aynı çözme almış durumda. Bu sebeple katma değerli ürünlerle piyasada saha edinmeliyiz. Devlet namına adam olmak, adam olmak istiyorsak; eskimemiş yatırımlar yapmalı, üretmeli, istihdam sağlamalı ve ürettiklerimizi ihraç etme becerisine topluluk olmalıyız. Üretimin, istihdamın ve ihracatın yara almadan devam edebilmesi üzere işletmelerimizin çıktı desteklenmeye ihtiyacı bulunmaktadır. Kayseri olarak 2022 yılı için 4,2 bilyon dolar hedefimizi geçeceğimize inanıyorum. Bunu da savaşımcı ihracatçı üyelerimizin enseyi karartmadan, önce ülkem geçmiş devletim diye say azimlerinde görüyoruz. Şehrimizde geçmiş 10 ayda ihracatımız güzeşte seneye nazaran yüzdelik 11,6 oranında artarak 3 milyar 254 milyon dolara imdi. Bu şehir başarı hikayeleri yazıyor. Bizlerde başarı hikayelerinin bitmeme etmesini bulmak için üyelerimizin dile getirdiği seçme dava ve rastgele konunun yakından takipçisiyiz. Gelişigüzel fırsatta üyelerimizin sıkıntılarını dile getiriyor, hal önerilerimizi ardı ardına sıralıyor, hazırladığımız raporlar ile seçme kademede girişimlerde bulunuyor, bulunmaya üstelik devam ediyoruz. Rastgele şeyden önce bu tablonun mimarı parçalanmamış üyelerimizi, aksiyon insanlarımızı ve eski çalışanlarını duygusal-ı samimi kutluyor, seçme zorluğa rağmen azimle çalışmalarından ortalık bile teşekkür ediyorum.” – KAYSERİ

Share: