Bakan Yardımcısı Sayan’dan gençlere, “TÜRKSAT Analog Peyk Yarışması” çağrısı Açıklaması

Eriştirme ve Enfrastrüktür Vekil Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Teknofest ile gücüne korkulu katan TÜRKSAT Misil Uydu Yarışması 2023’ün eskimemiş görevlere ve heyecanlara hayalet olacağını belirterek, “Sevgili gençler, Türkiye Yüzyılı sizin ellerinizde yükselecek, bu yüzden yeteneklerinizi kolaylık sergileyebileceğiniz bu ve aynı yarışmaları kaçırmayın.” ifadelerini kullandı.

Sayan, TÜRKSAT’ın peyk ve uzay teknolojileri alanında âdem kaynağı yetiştirilmesi için 8’incisini düzenlediği “Mümasil Peyk Yarışması”na ilişkin içtimai iletişim araçları hesabından paylaşımda bulundu.

Paylaşımında Türkiye Yüzyılı’nın mili uygulayım bilimi hamlesine ikbal vermiş gençlerle uçuşa geçeceğini belirten Sayan, bahis konusu yarışmayla gençlerin kariyer yolculuğunda yanlarında olmayı amaçladıklarını bildirdi.

Gençlere kişi üniversitelerinde aldıkları kuramsal bilgiyi pratiğe dönüştürme fırsatı veren yarışmalarla uydu ve gök teknolojileri alanında erişmiş koca kaynağına destek olmayı amaçladıklarını vurgulayan Sayan, şunları ifade etti:

“Seçkin yıl henüz net görüyoruz ki elde edilen çıktılar aynı öncekinden çok daha gür. Dublör peyk yarışmamızın düzenlenmeye başlandığı 2016’dan günümüze, yarışmalarımıza katılan birçok yarışmacımız kurdukları firmalarla uzay ve havacılık sektöründe balaban yerlere eş oldular. Göğsümüzü kabartan, bizleri gururlandıran takımlarımızdan biri olan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Grizu-263 Feza Takımı (Grizu-263) de geçtiğimiz sülale ayında çökertme uydularını yörüngeye yerleştirdiler. Başarılarınız daima olsun. Takımlarımız yalnızca ülkemizde değil ancak dışında düzenlenen yarışmalarda de bizleri gururlandırıyor. Amerika’birlikte düzenlenen CanSat yarışmalarında üstün sükse gösteren önceki 20 takımdan uluslararası katılımcılar arasında en haddinden fazla Türk takımları kayran almakta. 2016 yılında 3 topluluk ve 18 kişiyle başlayan bir peyk yolculuğumuz 2022 yılında 111 müracaat ve 600 kişiye vasıl bir yarışmaya dönüştü. Önümüzdeki yıllarda yeteneklerini teşhir etmek isteyen gençlerin katılımıyla bu sayının katlanarak artacağına inanıyorum. Teknofest ile gücüne bunaltıcı katan TÜRKSAT Analog Peyk Yarışması 2023 kullanılmamış görevlere ve heyecanlara hayal olacak. Canan gençler, Türkiye Yüzyılı sizin ellerinizde yükselecek. Bu yüzden yeteneklerinizi basit sergileyebileceğiniz bu ve bire bir yarışmaları kaçırmayın.”

“Yarışma tıpkısı uydu/gök projesinin bütün yönlerini içeriyor”

Sayan, konuyla ilişkin mukayyet açıklamasında dahi ABD genelindeki peyk çalışmalarına üniversiteleri motive etmek ve koca kaynağı çoğaltmak amacıyla NASA’nın müzahir olduğu “CanSat” yarış konseptinin 2018 yılında Türkiye Uygulayım Bilimi Takımı (T3 Vakfı) Vakfı ile TÜRKSAT ortada imzalanan sözleşmeyle Teknofest’e dahil edildiğine dikkati çekti.

TÜRKSAT Benzeri Uydu Yarışması süreçlerinin peyk/feza projesini bayağı ölçekte yansıtacak şekilde planlandığına belen fail Sayan, şu değerlendirmede bulundu:

“Konkur, tasarımdan üretime ve görev sonrası gözden geçirilmesine kadar benzeri peyk/feza projesinin kamu yönlerini içeriyor. Yarışmacılar, ayrımsız uzay sisteminin tasarımından göreve başlamasına kadar güzeşte süreci deneyimleme fırsatı buluyor. Benzer Peyk Yarışması, alelhusus sıkıntılı dışında planlı yarışmalara katılım maliyetlerinin yüksekliği dikkate alındığında öğrencilerin bağan bütçelerle hakikat gök projesi deneyimi kazandırması açısından üstelik muhteşem.”

Sayan, yarışmayı başarıyla bütünleyen takımların elde ettiği kazanımlara işaret ederek, Milli Uygulayım Bilimi Hamlesi kapsamında yarış süreçlerine karışma olan bir nice yarışmacının, kurdukları firmalarla uzay ve havacılık sektöründe yerlerini aldıklarını tabir etti.

TÜRKSAT’ın roket yarışmalarında sükse gösteren takımların şirketleşmesini dahi sağladığını tamlayan Sayan, şunları kaydetti:

“Destek verilen takımlardan biri olan İTÜ Leopar Roket Grubu, 2020 yılında alt yüklenici kendisine görev aldı. Leopar roket takımı şu dakika roket melez motoru konusunda Novart ZIYAN ETMEK firması adı altında çalışmalarını sürdürüyor. Destek verilen farklı takımlardan 2021 ve 2022 yılında alt müteahhit olarak görev kayran Pamukkale Üniversitesi Sulh Roket Takımı, Alya Havacılık ve Uzay firması altında çalışmalarına devam ediyor. Barış roket takımı Azerbaycan’da düzenlenen Teknofest etkinliğinde Azercosmos firmasının madun yüklenicisi namına roket süreçlerine bindi verdi ve evvel ihracatını gerçekleştirdi.”

Share: