Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu: “Tariş Karşılık Açıklamadığı İçin Üretici Tüccarın İnsafına Kalıyor”

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Akhisar’de zeytin üreticilerini ziyaretinin arkası sıra “Motorin, çıkar yol, matbua işçilik fiyatları katlanarak artarken zeytin fiyatı durumunda sayıyor. Geçen yıl aynı kilogram zeytin parası ile 1,25 litre motorin alabilen rençper zaman benzeri litre süt alabilmek amacıyla 2,5 kilo zeytin satması gerekiyor. Zeytinde piyasaya bilge olması gereken, üreticiyi koruması müstelzim TARİŞ karşılık açıklamadığı üzere müstahsil tüccarın insafına kalıyor” açıklamasını yaptı.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Akhisar’bile zeytin çekicilik merkezlerinde üreticiler ile bir araya geldi.  Müstahsil, zeytin fiyatlarının belirlenmesine ilişkin “Bu fiyatları belirleyenlerin aynı dönüm ağacı var mı? bir tane ağacı var mı? Kimlerin eline kaldık tığ? Ortalama 12-13 lira, ama iyisi. On misil ağacı sularsan mebzul olacak; şu anda gübre 120-150 teklik. Ortalık fiyatına” diye niteleyerek konuştu.

Bakırlıoğlu’nun “Bittabi fiyatlar” sorusuna, müstahsil “Maatteessüf, bu yıl çok ateş. Nereye kadar varacak, elbette olacak bilmiyoruz. Domatın ortalama fiyatı 10 buçuk, 11 liralık geliyor şu anda. Güzeşte sene 9 liraydı, bu sene 10,5-11 lira, az buçuk aklık olursa 12 liraya çokça kıymetli. 12 liraya üstelik beş altı emanet verir. Haddinden Fazla elem” dedi. Bakırlıoğlu’nun maliyetin ne büyüklüğünde olduğu sorusuna ise, “Kiloda dört lirasını yevmiyeci alıyor. Emekçi, mazot pahalı. Mazota dört gündür arka arkaya zam. Nedir bu?” dedi. Eksantrik bire bir üretici ise, “Bir öğün düşüyor, on nöbet remiks geliyor. Derimizi yüzüyorlar” diyerek aksülamel gösterdi.

Ziyarete ilişkin yazılı izah eden Bakırlıoğlu, şunları kaydetti:

“AKILLI ZEYTİN 10 LİRADAN, DOMAT İSE 11 LİRADAN SATILIYOR”

“Zeytin ve zeytinyağı Manisa’üstelik tarımsal istihsal ve mülk ekonomisi itibarıyla çokça cesim aynı im. Bu nedenle zeytin ve zeytinyağında yaşanan sorunlar Manisa’yı ve Manisalı üreticileri haddinden fazla daha çok etkiliyor. Manisa Akhisar ilçesi Ballıca ve Dereköy beldelerinde zeytin kurum merkezlerini müzakere ettim, zeytin üreticisi çiftçilerle görüştüm.

Bereketli tıpkısı sezon olması dileğimizi iletecektik, fakat yetiştirici zeytinin bereketi kaçtı diye fiyatların maliyeti karşılamadığından şikayet ettiler. Bölgede alçak adına üretilen fikirli ve domat cinsi zeytinlerin hasadı başladı. Çokbilmiş zeytin 10 liradan, domat ise 11 liradan satılıyor. Geçen yıl dahi zeytin fiyatları bu şekildeydi. Fakat maliyetler elan ucuzdu. Maliyetler katlanarak artarken çiftçinin ürettiği zeytinin fiyatı tıpkı kaldı.

“GÜZEŞTE YIL 140 LİRA OLAN İŞÇİLİK ÜCRETLERİ BU YIL 350 LİRAYA ÇIKMIŞ”

Zeytin çalışma pahal aynı ekincilik şekli. Bu nedenle işçilik ücretleri maliyette cesim meydan tutuyor. Sabık yıl 140 teklik olan işçilik ücretleri bu yıl 350 liraya derkenar. Zeytinci ‘amele bize kuma oldu’ diyor. Topladığımız zeytinin yarısı işçinin, yarısı bana kalıyor. Hoppadak zeytin çokluk maliyeti kilogram başına 3 lira.

İşçi parasını ödeyebilmek için Ekincilik Bankası’na itimat başvurusu yaptığından bahseden zeytin üreticisi, ‘kalan zeytin parasıyla borçları mı ödeyeceğim bahçenin bakımı ve ati yıla hazırlığını mı yapacağım’ diye sordu. Süt, reçete, matbu işçilik fiyatları katlanarak artarken zeytin fiyatı durumunda sayıyor. Güzeşte yıl tıpkı kilo zeytin parası ile 1,25 litre süt alabilen ekinci zaman bire bir litre mazot alabilmek amacıyla 2,5 kilo zeytin satması gerekiyor. Zeytinde piyasaya hakim olması müstelzim, üreticiyi koruması gereken TARİŞ karşılık açıklamadığı için müstahsil tüccarın insafına kalıyor.

“İLK SEÇİMDE İKTİDARA ATI OLAN CHP PARTİLER ÜSTÜ BİR TARIM POLİTİKASINI UYGULAMAYA KOYACAK”

Çekirdeksiz kuru üzümde yaşana sorunların örnek maatteessüf zeytinde bile yaşanacak. Üreticinin örgütsüzlüğü maalesef ürününü türe ettiği değerden satmasını engelliyor. AKP’nin falsolu tarım politikaları yüzünden ekincilik kesimi yıllardır zararına çalışıyor. Çiftçinin, üreticinin, yetiştiricinin mağdur olduğu akıbet zaman olacak. İlk seçimde iktidara gelecek olan CHP partiler üstü tıpkısı ekincilik politikasını uygulamaya koyacak. Bu sayede hem çiftçinin kazanacağı hem bile vatandaşın gıdayı ucuza tüketeceği aynı herkes kuracağız. Tarım ve hayvancılık elan fazla desteklenerek üreticim maliyetleri düşürülecek ve zamların market fiyatlarına yansıması önlenecek.”

Share: