ETSO’da dijital takometre eğitimi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen, ‘Dijital Takograf Eğitimi’ Erzurum Tecim ve Uran Odası’nın (ETSO) sülale sahipliğinde gerçekleştirildi.

Tecim ve Sanayi Odalarında verilen dijital takometre hizmetinin henüz hareketli tıpkısı şekilde sürdürülebilmesi için planlı eğitime; Erzurum’un yanı sıra Erzincan, Bayburt ve Bingöl Tecim ve Sanayi Odalarının dijital takometre birimlerinde görevli personeli katıldı. TOBB Dijital Takometre Bilirkişi Yardımcısı Turan Susam’ın verdiği eğitim bilimi seminerinde, sürücü, müşareket ve servis takometre kartlarıyla ilişkin teferruatlı ve güncel bilgiler verildi.

Sayısal takograf nedir?

Sayısal takometre karayolu ile geçici ve pırtı taşımacılığı yapan ticari araçlarda makbul aynı taharri cihazı olup; temelde edip içeren araçtaki takograf cihazı, kartlar için iki yuva ve ekrandan oluşur. Sakıncasız benzeri anten üzerinden vites kutusuna bağlanır. Araçtaki takometre cihazı sistemin beynidir. Kütle belleğinde sürücülerin sürüş periyotlarını ve görevlerini 12 ay süresince tutabilme yeteneğine sahiptir. Tıpkı zamanda polis yoluyla ulaşılmak istendiğinde, hatalara ilgili bilgileri, sistemi değiştirme etmeye yönelik girişimleri, atiklik sınırı ihlallerini, kalibrasyon ayrıntılarında hafızasında miktar. Sayısal takograf çokbilmiş kartlarla çalışır. Sürücüler, şirketler(operatörler), servisler(takograf kalibrasyon merkezleri) ve teftiş görevlilerinin(Polis kadar ) hususi ihtiyaçlarına bakarak ayrı fikirli kartlara sahiptir. Bu kartlar kullanıcılarına araçtaki takograf cihazındaki bilgilere algı ve/yahut kullanma olanağı sağlar.

Sayısal takometre yok etmek mecburi mu?

Sayısal takograf, AB’de 1 Mayıs 2006’dan beri parçalanmamış bakir kayıt olmuş araçlarda zorunludur. Bu tarihten evvel pusat reşit ve eş takograf muallak araçlar için her uyarlama zorunluluğu yoktur. Ülkemiz kadar AETR anlaşmasına canip ülkelerde ise söz konusu uygulama 16 Haziran 2010 tarihinden itibaren mecburi ağıl gelmiştir.

Analog takografın sayısal takografla değiştirilmesi mecburi mu?

Transport sektöründe dijital takografa intikal sürecine ilişkin takvim tamam olup, 01/10/2021 tarihi itibariyle bilcümle araçlarda sayısal takometre bulundurulmaktadır. – ERZURUM

Share: