Zelenski: Zaporizhzhia Nükleer Santrali çevresinde yaşananlar Rusya’nın sunu nazik suçlarından biri

Ukrayna Azamet Başkanı Volodimir Zelenski Zaporizhzhia Nükleer Santrali çevresinde yaşananların Rusya’nın ‘en şişman suçlarından biri’ olduğunu belirterek, “Rusların Zaporizhzhia Çekirdeksel Santrali topraklarından tamamen çekilmesi ve Ukrayna’nın santralci çevresindeki ebat üzerindeki yekpare kontrolünün yeniden sağlanması, eksiksiz Avrupa üzere çekirdeksel güvenliğin baştan sağlanmasını garanti edecektir” dedi.

Ukrayna Cesamet Başkanı Volodimir Zelenski, akşam saatlerinde yaptığı günce ulusa sesleniş konuşmasında Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta düzenlenen dürü konferansında Ukrayna amacıyla 1,5 milyar euroluk müzaheret toplandığını belirterek, “Kopenhag’daki bergüzar konferansına katıldım. Bunlar Ukrayna’nın ortağı 26 talih. Ramstein Albeni Üssü’ndeki toplantıların devamı yerine bambaşka benzeri minval oluşturdular. Bu eşkal, silahlar, mühimmat, askeri eğitim, mayın özleştirme, kurtarılmış bölgelerin iyileştirilmesi dahil almak için etraflı vadeli destekle ilişik. Konferansın geçmiş sonuçlarını şimdiden aldık. Toplantının açılışının alelacele ardından Danimarka, Ukrayna’ya 110 milyon euro tutarında bakir aynı bindi paketi açıkladı. Genel yerine, konferansta hoppadak ayrımsız günde, hele hayati cephane üretimi için harcanacak olan 1,5 bilyon euro toplandı” şeklinde konuştu.

“RUSYA’NIN SANTRALDEN TAMAMEN ÇEKİLMESİ AVRUPA’DA NÜKLEER GÜVENLİĞİ YENİDEN SAĞLAYACAKTIR”

Ulusa sesleniş konuşmasında Zelenski, Zaporizhzhia Çekirdeksel Santrali’ne bile değindi. Santral çevresinde yaşananların Rusya’nın ‘en iri suçlarından biri’ olduğunu belirten Zelenski, bünye topraklarında Rusya’nın bambaşka ayrımsız bombardımanının kaydedildiğini belirtti. Zelenski, “Hiç kimesne bir nükleer santrali bu büyüklüğünde açık benzeri şekilde eksiksiz dünyayı gözdağı etmek ve kâh şerait ileri sürmek için kullanmamıştır. Banko dünyadaki bütün, işgalcileri Zaporizhzhia çekirdeksel santralinin topraklarından aforoz etmek amacıyla derhal reaksiyon vermelidir. Bu hoppadak Ukrayna’nın bir ihtiyacı değil, toptan çıkarla ilgilidir. Bunu, Mürekkep Milletler (BM) Asayiş Konseyi’nden devletler arasındaki temaslara büyüklüğünde değme düzeyde vurguluyoruz. Sadece Rusların Zaporizhzhia Çekirdeksel Santrali topraklarından tamamen çekilmesi ve Ukrayna’nın santral çevresindeki nitelik üzerindeki tüm kontrolünün yeniden sağlanması, birlik Avrupa için nükleer güvenliğin baştan sağlanmasını güvence edecektir” dedi.

Share: