20 sene sonraları ekilen kendirin hasadına başlandı

20 sene sonraları ekilen kendirin hasadına başlandı

Sarımsağı ile adını dünyaya duyuran Taşköprü, kenevir üretimiyle da ekonomiye ulama sağlayacak

Sınama gayeli 800 dekar alana ekilen ekilen tohumlardan bin titrem yayın elde edildi

KASTAMONU Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde, 20 sene sonradan 800 dekar araziye tohumluk görmek üzere ekilen kendirin hasadına başlandı. Tecrübe amaçlı yapılan üretimde bin titrem eser elde edilen ilçede kurulacak fabrika ile kenevir üretiminin arttırılması hedefleniyor.

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde, kurulacak olan elyaflaştırma ve pamuklaştırma fabrikası sebebiyle mufassal bir aradan sonra kontratlı adına ekilen kenevirin (kenevir) hasadına başlandı. 20 sene sonra 800 dekar alanda yapılan üretimden bin ton iz elde edildi. İlçede kurulacak olan fabrika ile kenevir üretiminin bölgede yaygınlaştırılmasının hedeflendiği belirtildi. Elde edilen keneveri Ar-Ge çalışmalarınd ve tohumluk kendisine kullanılacak. Kenevirin hasadına Kastamonu Valisi Avni Çakırdoğan, DÜRÜST Tümen Kastamonu Saylav Dokuz Canlı Polat, Kastamonu Belediye Reisi Rahmi Galip Vidinlioğlu ilişik kurum müdürleri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı. Hasat öncesinde Kastamonu Valisi Avni Çakırdoğan, üretilen kenevir ile ilişkin yetkililerden hikmet aldı.

“Bu ayrımsız umut işi”

Kenevir hasadında mütekellim Kastamonu Belediye Reisi Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, “Kendir, etraflı zamandır ilk teşrin yapılmayan tıpkısı ürün. Tohumda etki vardı, bu konuda geleneksel yöntemle yeniden ekmeye bitmeme eden Vezirköprü bölgemiz bulunuyor. Ağırbaşlılık o tarafa verilmişti. Ama tabii ki Abdülkadir Geylani hazretlerinden itibaren kendirimin tohumunu bu bölgeye getiren kendisidir, yüzyıllardır kenevir ekilirdi ve hasadı yapılırdı. Hele bu kesim hem Alatarla bölgesi hem dahi Taşköprü’den kağıt fabrikasına uzanan o bölge kendir için çokça ehemmiyet taşıyordu. Aynı zamanda sarımsak ile almaş (teşrinievvel nöbeti) ekilmesinden etraf sarımsak kalitesini birlikte çokça arttıran tıpkısı üründü kendir. Ama yıllar içerisinde henüz endüstriyel ürünlerin ortaya çıkmasından ortalık kendirin dahi az buçuk elan mütekait olmasından kaynaklı biraz dip planda kaldı. Amma haddinden fazla şükür zaman öz gerçeğimize dönmüş olduk. Bizlerin imdi yerey ile barışması gerekiyor. Bizim üretmemiz gerekiyor. Bu üretmenin yeryüzü oylumlu ayaklarından aynı tanesi kendir üretimidir. Zira kenevir mühim ayrımsız üründür” dedi.

“Geçen yıldan itibaren birlikte çok koca benzeri aşama atıldı”

Henüz sonradan mütekellim AK Tümen Kastamonu Mebus Metin Çelik ise kendir üretimin Türkiye’da yine başlaması üzere büyük adımların atıldığını tabir ederek, “Kendir Türkiye’nin gündemine oturdu ve değişik illerimizde bu mahsulat yine ekilmeye başlandı. Güzeşte yıldan itibaren da çokça kocaman bir hamle atıldı ve burada ayrımsız fabrikanın kurulması, bu yıl çocuk üretilerek gelecek yılların planının yapılması, kontratlı istihsal çok zer. Bu adımların neticesinde, Taşköprümüz, Kastamonumuz, ülkemiz kazanacak, çiftçimiz kazanacak” diye niteleyerek konuştu.

“Bundan sonraki gezi etraflı benzeri yolculuk olacaksa temellerinin akva atılması geçişsiz”

Kastamonu Valisi Avni Çakır bile kenevir üretiminin detaylı soluklu olması talih ekonomisine majör katkılar sağlayacağını belirterek, “Bu yıl burada yapılan aynı tecrübe üretimiydi. Hem üretimdeki aksaklıkların hem üstelik yavru seçiminin belirlenmesi için yapılan benzeri üretimdi. Yedirmek o büyüklüğünde print değil bile biçmesi elan zormuş. Şirketimiz bunun kendileri için çok oylumlu tıpkısı Ar-Ge çalışması olduğunu söyledi. Bundan sonraki yolculuk etraflı tıpkı gezi olacaksa temellerinin akva atılması geçişsiz. Tığ bunun seçkin makule hazırlıklarını yapmazsak ince soluklu olmaz. Tığ bu süreçten oldukça memnunuz. Heyecanımız devam ediyor. Fabrikamızın kurulmasını dört gözle bekliyoruz. Değme nev hazırlıklar bitti. Firmamızın dahi kurulumu buradaki moralleri yükseltecektir” şeklinde konuştu.

Share: