Vatandaşlar afetlere karşı bilinçlendirildi

“Kocaeli Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitim Bilimi” projesinin 3. aşama eğitimleri Darıca’da başladı. Kılgılı eğitimlerle gönüllü vatandaşlar afetlere alın bilinçlendirildi.

Kocaeli Üniversitesi, İl Kıran ve Ivedi Buut Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi İmar ve Kentçilik Dairesi Başkanlığı Dayanak Noktası ve Sarsıntı İnceleme Şube Müdürlüğü aracılığıyla kolektif düzenlenen Kocaeli Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitim Bilimi Projesi’nde kullanılmamış çevrim başladı.

Projenin birinci etabında 5 ilçede mecmu 22 mahallede eğitimler verilmişti. AFAD yoluyla 2019 yılında facia üzerine toplumu bilinçlendirme projeleri beyninde gani uygulama örneği yerine seçilen ve pandemi cihetiyle 2020 yılında ikincisi yapılamayan Kocaeli Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitim Projesinin 3. etabına Darıca’da başlandı.

“Yetişek seçme işin başıdır”

Eğitim, Darıca Adnan Menderes Hars Merkezi’nde gerçekleştirildi. Eğitimin önemine değinen Büyükşehir Uray Başbuğ Vekili Yaşar Sezmek, “Biz bu tür eğitimleri elan evvel Karamürsel, Bataklık, Koy, İzmit ve Derince’dahi yapmıştık. Pandemi dolayısıyla verilen açıklık sonrasında zaman de eğitimimiz Darıca’mızda gerçekleşiyor. Kocaeli Üniversitesi, AFAD İl Müdürlüğü ve Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin kuma protokolü çerçevesinde yapılan bu projeyle mahallelerimizde bizzat gönüllüler ile interaktif aynı izlence yapıyoruz. Burada çabucak sunumlar yok, bire bir zamanda şehrimizdeki ana yol ve sokaklarda dolaşarak bazı format tespitleri yapıyoruz. Afet bizim seçme ant karşılaşabileceğimiz tıpkısı durum. Takkadak hareket değil, yangınlar ve baskın felaketleri da oluyor. Kocaeli’nin seçme ilçesinde bir nice gönüllülerimiz var. Bugün buraya gelen insanlarımız gönüllülerden oluşuyor. Eğitim herhangi bir işin başıdır” dedi.

“Bu işi koordine edebilecek bire bir devletimiz yoktu”

Darıca Belediye Reisi Bıyık ise “Tığ 1999’daki depremi muammer, şuursuzca yardım etmeye çalışan ama yardımlarında hedefine ulaşmadığını enerjik canlı muammer bire bir toplumuz. Tığ 1999 depreminden sonra Derince 60 Evler’e gitmiştik. Bizim mesleğimiz fırıncılık. fazla dolusu ekmeği Derince’ye götürdük. Bir baktık ki çürümüş savmak yığınları var. Yani orada su ihtiyacı varken oraya savmak götürdük. Arkalama amacıyla çırpınan benzeri milletimiz varken bu işi eş güdümlü edebilecek aynı devletimiz yoktu. Demin bu merkez işleri eş güdümlü edebilecek hem devletimiz hem birlikte yardıma koşan eren benzeri milletimiz var. Sunulacak eğitimlerin hepimize katkı sunmasını diliyorum” diye konuştu.

“22 mahallede 895 mahalle sakinine yetişek verildi”

Proje çerçevesinde vatandaşların bilinçlendirildiğine özen çekici AFAD İl Müdürü Mehmet Emin Koçan, “Projenin birinci aşamasında toplamda 22 mahallede 895 mahalle sakinine eğitim verildi. Bu aşamada ise Darıca’daki katılımcılarımızla gelişigüzel eğitimlerimiz yapılıp, mahallelerdeki tehlikelerin tespiti gerçekleşecek” şeklinde konuştu.

300 kişiye eğitim bilimi

Darıca Adnan Menderes Ekin Merkezi’nde gerçekleşen eğitimde afet öncesi amacıyla tedarik ve kötülük kısıntı eğitimleri verilerek, Gözlemsel Mahalle Kızdırma Analizi ve strüktürel sıfır risklerin azaltılması ile ilgilendiren bahis başlıkları uygulamalı olarak anlatıldı. Bu bağlamda AFAD Kontrol Kurtarma Teknisyeni Sebahattin Yaşa, “Afet Farkındalık ve KBRN Eğitimi” verdi. Facia zararlarının azaltılması ve gözlemsel mahalle acı analizi üzerine kuramsal terbiye veren Kocaeli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serpil Gıdık ise sunumunun peşi sıra tahminî 300 mahalle gönüllüsü ile sahaya çıkarak, gözlemsel mahalle coşkunluk analizi uygulaması gerçekleştirildi. Fevzi Görmek Mahallesi’nde evlerin aut cephelerini inceleyen katılımcılar, Doç. Dr. Gıdık yönetiminde yapıların strüktürel bozukluklarını tespit etti. – KOCAELİ

Share: