Kompozitör ve piyanist Işıklı Karlıbel, 35 sene sonra İDOB’dan tekaüt oldu

Cemal Reşit Akıl’in serencam öğrencilerinden bestekâr ve piyanist Vazıh Karlıbel, “İDOB’da 35. Yıl Konseri” ile emekliye ayrıldı.

Hanek hayatının 35 yılını İstanbul Mehabet Opera ve Balesinde (İDOB) nâkil Karlıbel, Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde sanatseverlerle buluştu.

Karlıbel, konserin böylece yaptığı konuşmada, İDOB’a önce akseptans edildiği haset hatırladığını söyleyerek, “35 sene gayet aceleci geçti. Çünkü çokça çalışarak geçti. Ancak hakeza eşsiz sanatçıların ortada ben feyz aldım. Ilk rahmetlik Cemal hocam, henüz bilahare Adnan Saygun ve başka hocaların bütünü bana çerağ tuttu. Türk operası var olsun. Sonsuza dek yaşasın. Sizler var az çok opera olacak.” dedi.

İDOB Müdürü ve Görüşme Yönetmeni Vekili Ayşem Sunal Savaşkurt birlikte sanatçının emeklisinin olmayacağını dile getirerek, “Vazıh Karlıbel’in zer bilgilerinden, hazinesinden temas devir yararlanacağız. Sizi rastgele devir nida edeceğiz. Bu sahnelerde rastgele zaman beraber olacağız. Sanata ve müziğe satı ömrünüzün 35 yılını İDOB ile geçirdiğiniz üzere size haddinden fazla teşekkür ediyoruz.” diyerek konuştu.

Konserde, Wolfgang Amadeus Mozart, Georges Bizet, Cemal Reşit Kaygı ve Kültürlü Karlıbel’in eserleri, koşa piyanoda Görgülü Karlıbel ve Olena Şenol yoluyla yorumlandı. Çağrı Köktekin, Serkan Bodur, Ceren Delice, Alper Göçeri, Bülent Külekçi ve Cihan Münasebetsiz üstelik solist namına konserde fon aldı.

Konser sonras Ayşem Sunal Savaşkurt, Karlıbel’e onurluk arz etti.

İDOB’üstelik 1986’birlikte göreve başlayan sanatçı, korepetitör, konser piyanisti, koro ve orkestra şefi namına görev aldı. Eserlerinde evrensel unsurlarla Türk estetiğinin özgün renklerini buluşturabilmeyi amaçlayan Karlıbel, opera, senfoni, oratoryo, piyano ve keman konçertoları, göz müziği eserleri ve marşları kaleme aldı.

Aydınlık Karlıbel

İstanbul’da 1957’bile doğan Karlıbel 4 yaşında piyano ve solfej çalışmalarına Davranış Far Layemut ile başladı. Dokuz yaşında Cemal Ergin Mesaj’in öğrencisi oldu ve vefatına çatışma kendisiyle çok yönlü çalışmalarda bulundu.

Saint-Michel’in ardından devam ettiği Robert Kolejinden 1976’bile çıkışlı olan sanatçı, 1985’te Boğaziçi Üniversitesi Dilbilim Yazın ve Eğitim Bilimi Fakültesini bitirdi.

Karlıbel, İngiltere Krallık Çalgı Okulunda (LRSM) piyano bölümünden diplomasını aldığı 1986’üstelik İDOB’a katıldı.

Sonraki yıllarda Wiener Meisterkurse ve Siena’bile Chigiana Enstrüman Akademisinin kurslarına katıldı.

Eserleri Almanya’da Keturi Musikverlag yoluyla basılırken, Almanya, İngiltere, Macaristan, Gürcistan, İtalya ve Cenup Kore’üstelik seslendirildi.

Karlıbel, Cemal Ergin Fikir’in çokça sayıda opera, kantat, senfonik, konsertan ve delik müziği eserini ortaya çıkardı, eksiklerini tamamlayıp restore etti, şef yerine yönetti, notalarını dijital ortama aktardı, marşlarını orkestre etti, piyano solo eserlerinin stüdyo kayıtlarını gerçekleştirdi.

Carl Czerny’nin Türk temalı virtüöz eserleri “Impromptu du Padişah Mahmoud Op.451” ve “Rondo National Turque Op.192″nin acun prömiyeri icralarını ve kayıtlarını yaptı.

Liszt’in bir nice eserinin Türkiye prömiyerinin birlikte ” Franz Liszt’in Süvarileri”, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e, ” Vazıh Gün’e Içtinap Etmek” başlıklı piyano projelerini gerçekleştirdi.



Share: