ÇANAKKALE BOĞAZI’NDA 3 METRE BOYUNDA KAPIK BALIĞI YAKALANDI

ÇANAKKALE Boğazı’nda balık avına sâdır Hakan Karakaş’ın oltasına tahminî 3 metre boyunda gri camgöz kapik balığı takıldı. Görüntüler için açıklamalarda bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Ana Bilimler Akademisyen Doç. Dr. Cahide Mahmur Çiçeği Yığın, “Boz camgöz kapik balığı 2019 yılında Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) marifetiyle nesli zılgıt altındaki canlılar sınıflandırmasına girdi. Bu kapik balıkları balaban görünmelerine rağmen insanlar amacıyla seçkin yıldırma içermiyor” dedi.

Çanakkale’de dünkü balıkçılık işleyen Hakan Karakaş, geçtiğimiz günlerde balık avlamak üzere teknesiyle denize açıldı. Oltasını denize bırakan Karakaş, ayrımsız müddet sonraları ağırlaştığını ayırt etti. Karakaş, tafsilatlı çabalar sonucunda oltasını çekip, ucunda boz camgöz kapik balığı olduğunu gördü. Köpek balığıyla karşılaşan Karakaş, o anları el telefonu kamerasıyla kaydetti. Karakaş, henüz sonra kapik balığını oltadan kurtararak denize bıraktı.

‘İNSANLAR İÇİN HERHANGİ BİR TEHDİT İÇERMİYOR’

Bu kapik balığının ‘6 yarıklı’ diye tabir edilen gri camgöz cinsi köpek balığı olduğunu belirten ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Esas Bilimler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cahide Çiğdem Kitle, “Bu denizler arası kafile fail ve tıpkısı zamanda sezonluk kendisine sığlara göç eden bir soy. Ülkemizde Akdeniz, Karadeniz, Marmara ve Veli Denizi’nde var. Ancak berenarı bulunmaz rastlanan türlerdir. Bu türler, aheste büyüyen, geç olgunlaşan, üreme durmaksızın berenarı geç ulaşan türler. O yüzden haddinden fazla kırılan türler. Bizim kıyılarımızda görülen çeşit tahminî 3, 3.5 metre aralığında boyutu ile geçmiş tenasül boyutuna ulaştığını söyleyebilirim. Bizler amacıyla kapik balıkları az çok alıngan ve değerli türlerdir. Elan eski 2005-2008 yılları beyninde Kuzey Iye Denizi, Saros Körfezi’nde yaptığımız çalışmalarda bu doğruluk rastladık. 6 yarıklı kapik balığı yaklaşık 1.5 metre boyutundaydı. Gri camgöz köpek balığı 2019 yılında Arsıulusal Doğayı Dulda Birliği (IUCN) marifetiyle nesli zılgıt altındaki canlılar sınıflandırmasına girdi. Bu köpek balıkları balaban görünmelerine karşın insanlar üzere herhangi bir zılgıt içermiyor. Bu canlılar bire bir zamanda utangaç kendisine bile biliniyor. Bu canlılar saldırgan değil. Genellikle koyu ve şüpheli sularda bulundukları üzere insanlarla karşılaşması kıymetli olan türlerdir” diye niteleyerek konuştu.



Share: