Bodrum’da barajların su seviyesi 5 ayda yarı yarıya azaldı

MUĞLA’nın Bodrum ilçesinde, nisan ayında yüzde 100 doluluk oranına ulaşan iki barajdan Mumcular Barajı’nın su seviyesi 5 ayda yüzde 45’e, Geyik Barajı’nınkisi ise yüzdelik 70’e geriledi. Turizm hareketliliği, susuzluk ve enfrastrüktür sorunlarının barajlardaki akarsu seviyesini etkilediğini belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Akarsu Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Suyun vatandaşlara emniyetli şekilde ulaştırılması gerekiyor. Bunun amacıyla yer muhteşem etkenlerden biri kayıp kaçakların azaltılması” dedi.

Önemli turizm merkezlerinden Bodrum’bile april ayında yüzdü 100 doluluk oranlarına ulaşan Mumcular ve Geyik barajlarının su seviyelerinde, 5 ayda büyük düşüş yaşandı. Yaz sezonunda tahminî 1 milyon civarında domestik ve yabancı turistin geldiği ilçede yağışsızlık ve altyapı sorunları de eklenince Mumcular Barajı’nda su düzeyi yüzde 45’e, Geyik Barajı’nda ise yüzde 70’e geriledi.

Geçen sene eylül ayında Mumcular Barajı’nın kuruduğunu, Geyik Barajı’nın su seviyesinin ise yüzde 45’ler civarına gerilediğini anlatım eden Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Akarsu Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Yaz ayları Bodrum’de az çok canlı geçiyor, bunun etkisiyle birlikte rezervuarlarımızda tenakus meydana geldi” dedi.’SUYU ETKİN ŞEKİLDE KULLANMALIYIZ’Kentsel enfrastrüktür sorunlarından kaynaklı kayıp kaçakların olduğunu dile getiren Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Bodrum içme suyu temini noktasında bu sene esbak yıllara nazaran daha şanslı bir sene geçirdi. Hatırlayacak olursak, geçtiğimiz yıl mutluluk genelinde biberli tıpkısı yağışsızlık bayram konusuydu ve yüzde 20’ler civarındaydı. Bu bölgede ise yüzdelik 40 civarında toplanmış yağışta bir azalma olmuştu. Bundan ortalık lüzumlu Bodrum’un içme suyu temini noktasında gerekse Mumcular’ın zirai sulama üzerine sıkıntılar kelle göstermişti. Nisan ayının ortasında bu ak yazılı yılın etkisiyle hem Mumcular hem üstelik Geyik Barajı’nın yüzde yüz doluluğa eriştiğini görmüştük. Yaz ayları Bodrum’da oldukça deli dolu geçiyor, bunun etkisiyle birlikte rezervuarlarımızda ayrımsız hacim azalma meydana geldi. Mumcular Barajı’nda su düzeyi yüzdelik 45’lere kadar azaldı. Geyik Barajı ise tekmil doluluk oranında yüzdelik 70’lere geriledi. Akarsu kaynaklarını etkili olarak kullanmamız doğadan gelen suyun faal tıpkı şekilde kullanılmasına bağlı” ifadelerini kullandı.’BİNLERLE İFADE EDİLEN PATLAMALAR MEYDANA GELİYOR’İlave su kaynakları bulunması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Ceyhun Özçelik sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu iki barajdaki su da Bodrum’un içme suyunu sağlıklı ve sürdürülebilir tıpkı şekilde temininde tam olmuyordu. Zımnında arttırma su kaynaklarını bulmamız geçişsiz. Değişik taraftan bu suyun vatandaşlara güvenli şekilde ulaştırılması gerekiyor. Bunun üzere bildirme şanlı etkenlerden biri zayi kaçakların azaltılması. Bodrum’un zir yapısında ciddi mesail var. Binlerle tabir edilen patlamalar meydana geliyor. Bu patlamalar rezervuarlarda depoladığımız suların neredeyse yarısının kaybolmasına sebebiyet veriyor. Biz vatandaşlarımıza birinci sınıf, sürekli ve sürdürülebilir su temini icat etmek istiyorsak arttırma akarsu kaynakları bulmamız zaruri. Bunun yanında kentsel altyapımızı dahi hareketli bir şekilde düzenlememiz gerekiyor.”



Share: