Bilirkişi psikolog uyardı: “Depremzedelere geçmiş iki kamer psikoterapi yapılmamalı”

Eksper psikolog uyardı: “Depremzedelere ilk iki kamer psikoterapi yapılmamalı”

DİYARBAKIR – Yer Sarsıntısı sonrası Uzman Ruh Bilimci Tülinay Rastgele, depremzedelere geçmiş iki ay psikoterapi yapmanın dokuncalı olduğunu vurgulayarak, tedavi yazmak isteyenlerden ırak durulması gerektiğini söyledi.

Kahramanmaraş merkezli iri depremlerde 11 ilde meydana gelen göçüklerin altında 44 bin gövde vatandaş hayatını kaybetti. Binlerce hayat çökme altından dertli çıkartılırken, çok sayıda yurttaş evsiz kalarak taşımalık ve deri kentlere yerleştirildi. Hayatını kaybeden vatandaşların yakınları ve depremi ateş parçası vatandaşlar ise psikososyal destek verilmeye başlandı. Diyarbakır’de Memorial Hastanesinde memur Eksper Ruh Bilimci Tülinay Değme, depremzedelerin önceki iki ay boyunca psikoterapi almaması gerektiğini değerlendirdi.

Psikoterapi alan depremzedelerin elan dokunaklı olabileceğini hatırlatan Seçme, iveğen sürecinde katıksız kıyamet travmayı gücük sürekli olan duygular barındırdığını, 2 ay sonrasında terapilere başlanması gerektiğinin altını çizdi. Temas, “Depremzedelere önce 2 ay bozukluk psikoterapi yapılmaz, çünkü iveğen süreci diyoruz bu kabilinden travmalar doğal afetlerde gücük süreli kendinden iyileşebilir duygular. Bizatihi etkisi azalabilir, önce iki kamer yarardan haddinden fazla beis verebilecek tehlikeleri var. Öncelikli görevimiz zarar kararlaştırmak o yüzden psikoterapiyi önermiyoruz. İki ayda duyguları azaldığında psikoterapiye ihtiyacı olamaz, eğer tenakus olmadan aksine şiddetlenme varsa o zaman sarsıntı sonrası stres bozukluğu diyerek psikoterapi ve berki derman tedavisi başlatıyoruz. İlk iki ay psikoterapi yapıyoruz diyenlerden uzaklaşın” dedi.

“Şefkat görebildikleri ortamlarda bulunmalarının çokça majör”

Depremzedelerin bu süreçte şefkat görebildikleri ortamlarda bulunmalarının çokça kebir olduğunu belirten Psikolog Her, gösterilen tepkilerin normal olduğunu aktardı. Rastgele, “Şu an ülkece haddinden fazla nazik coşkunluk ve yalınç üstü tıpkısı genişlik yaşadığımız amacıyla dokuz canlı süreçlerden geçiyoruz. Koca, yavru ve gençler yerine psikolojik tepkiler verebiliyoruz. Bu süreçte alelhusus kabuslar, ilkimeler, uykusuzluk, yadırgatıcı tepkileri kaygının yükselmesi, ruhsal gerilim kabilinden durumların hele çocuklarda de uyarılmışlıkla birlikte hiperaktif şiddetli benzeri hareketlenmenin arttığını görüyoruz” diye niteleyerek konuştu.

“Esasen bunlar bütünü haddinden fazla normal tepkiler zira travmatik benzeri süreç” diyen Temas, “Bunları ilk 2 ay doğal durdurmak gerektiğini söylüyoruz, 2 aydan sonraları bibi bu sarsıntı etkileri bitmeme ederse biz buna deprem sonrası ruhsal gerilim bozukluğu diyoruz ve bilahare psikoterapi süreci veya deva tedavileri önerebiliyoruz. Bu süreçte demet kurmaları sevdiği insanlarla ilişkin empatik dinlemeleri duygularının anlaşılabildiği, sevecenlik görebildikleri ortamlarda bulunmalarının çokça kebir olduğunu söylüyoruz. Çünkü travmada sevginin ve bandaj kurmanın iyileştirici tıpkı gücü olduğunu araştırmalarla dahi destekleniyor ve kanıtlanmış aynı ebat. Kaygısı haddinden fazla yüksek olan kişilerde tığ kas gevşetici kan egzersizleri öneriyoruz” şeklinde konuştu.

Share: