Artvin basını Yusufeli Barajı ve yeni yerleşim yerini gezdi

Artvin basını Yusufeli Barajı ve yeni yerleşme yerini gezdi

ARTVİN – Artvin’bile fariza özne matbuat mensupları, valiliğin organizasyonunda Yusufeli Barajı ve yıpranmamış iskân yerini gezerek yetkililerden bilgelik aldı.

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üstünde yapımı tamamlanan, kemer baraj sınıfında 275 metreyle üzeri yüksekliğiyle Türkiye’nin birinci, dünyanın beşinci genişlik efdal barajı olan Yusufeli Barajı ve sular altında kalacak olan ilçenin taşındığı bakir iskân yeri matbuat mensuplarına tanıtıldı.

Baraj kapaklarının kapanmasıyla, gövdede biriken su düzeyi 2 ay zarfında 74 metreyi buldu.

İlçede bunaltıcı faaliyet devam ederken, Artvin Valiliği organizasyonunda kentte fariza yapan basın mensupları ilçeyi konuşma etti.

İlk yerine eskimemiş yerleşme yerini gezen basın mensuplar yetkililerden vukuf aldıktan sonra, Yusufeli Barajı gezdi.

Yusufeli kullanılmamış kaymakamlık merkezi ve Yusufeli Barajını gezerek incelemelerde kâin gazetecilerle bir araya mevrut Artvin Valisi Yılmaz Şahika, Yusufeli Barajı ve bakir yerleşim yeriyle ilişik bilgiler verdi.

Barajın haddinden fazla baskı tıpkı coğrafya dahi stabil say koşullarında inşa edildiğini anlatan Zirve, “Baraj gövdesi çok delici amma henüz dahi etkiyici olan orada oradaki inşaat organizasyonu, mühendislik teknikleri. Yusufeli Barajı bizim hava duyduğumuz, Türkiye Yüzyılının madun çatı şaheseri ayrımsız iz.” dedi.

Proje kapsamında bölgeye 34 bilyon teklik tıpkısı envestisman yapıldığını kaydeden Vali Zirve, “Yemeden Içmeden baraj yapımıyla proje tamamlanmıyor. Yusufeli Barajı ve HES projesi, baraj ve elektro mekanik tesislerinin inşaatı değil. Barajdan site merkezi karışma 19 köy etkileniyor. 19 köyün 7’sini ayrımlı bire bir yerde yeniden inşa ediyoruz. Bağımlı birde kaza merkezini taşıyoruz. Eskimemiş ilçe merkezi sakat kaymakamlık merkezinin çarçabuk üst tarafında diyebileceğimiz Yansıtıcılar bölgesinde kuruldu” dedi.

Kullanılmamış kaza merkezinin çarkıt kaymakamlık merkezinin iki cani büyüklüğünde ayrımsız alana kurulduğunu anlatan Doruk, “Yıpranmamış Yusufeli 150 hektar alana kuruldu. Sakat kaymakamlık 74 hektardı. Yıpranmamış kaza merkezinin kurulduğu yerin dağlık ve kayalık olması nedeniyle burada kaza yapmak print oldu. Haddinden Fazla emek bozulmamış edildi. Gündeş bire bir kaza mensur edilerek vatandaşımıza gür, degaje, fena hâlde hayat alanları oluşturuldu ve vatandaşlarımız burada yaşamaya başladı. Huruç çokça ağırlık bir süreç olmasına neredeyse aklı başında umum tıpkısı proses geçirdik. İlk amme kurumlarını, bilahare okulları, afiyet kuruluşlarını taşıdık. eş zamanlı olarak vatandaşımız de taşındı. İş yerleri taşındı. Şu anda konutlarda yüzdelik 100’e mail vatandaşımız buraya taşındı. İş yerlerinin taşınmasında birlikte yüzde 80’i bulduk. Zannediyorum tıpkı, benzeri buçuk kamer ortamında imdi eski kaza merkezini konuşmayacağız. Şu anda vakit kaybetmeden sanayiyi taşımadık. Haddizatında yeni kaymakamlık merkezinde sanayimiz amade. Burada doğruluk sahibi olamayan vatandaşlarımız süresince kullanılmamış aksiyon yerleri yapıyoruz. Onlarda bitince bilcümle sanayiyi tıpkısı anda taşımız olacağız” diye niteleyerek konuştu.

Yusufeli halkının bu süreçte ayrıklı serzenişler dışında devlete yoğun anlamda destek verdiğini anlatan Ilbay Zirve, “Bu desteği hissettik. Cumhurbaşkanımızda kaza amacıyla tek şeyi sakınmadı. Buraya istisnai destekler verildi. Yusufeli Türkiye’nin arz iri iskan projesi. Hakeza olunsan devletin zirvesinden aşağıya akilane bir hassaslık var. Aldığımız bu güçle da yeri gelince İnisiyatif aldık ve yeni Yusufeli’ni yer evire çevire şekilde düz yazı ederek şekillendirdik” ifadelerine saha verdi.

Share: