Artvin basını Yusufeli Barajı ve bakir yerleşme yerini gezdi

Artvin basını Yusufeli Barajı ve yıpranmamış iskân yerini gezdi

ARTVİN – Artvin’de görev işleyen matbuat mensupları, valiliğin organizasyonunda Yusufeli Barajı ve eskimemiş yerleşme yerini gezerek yetkililerden hikmet aldı.

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üstünde yapımı tamamlanan, tümsekli baraj sınıfında 275 metreyle cisim yüksekliğiyle Türkiye’nin bir numara, dünyanın beşinci yeryüzü faziletkâr barajı olan Yusufeli Barajı ve sular altında kalacak olan ilçenin taşındığı kullanılmamış yerleşim yeri basın mensuplarına tanıtıldı.

Baraj kapaklarının kapanmasıyla, gövdede biriken su düzeyi 2 ay içre 74 metreyi buldu.

İlçede okkalı çalışma bitmeme ederken, Artvin Valiliği organizasyonunda kentte fariza fail matbuat mensupları ilçeyi ziyaret etti.

İlk yerine bakir iskân yerini gezen basın mensuplar yetkililerden vukuf aldıktan sonra, Yusufeli Barajı gezdi.

Yusufeli yıpranmamış ilçe merkezi ve Yusufeli Barajını gezerek incelemelerde kâin gazetecilerle tıpkı araya gelen Artvin Valisi Yılmayan Doruk, Yusufeli Barajı ve yıpranmamış yerleşim yeriyle ilişkin bilgiler verdi.

Barajın haddinden fazla zor tıpkı coğrafya da dayanıklı emek koşullarında mensur edildiğini anlatan Şahika, “Baraj gövdesi çok delici amma daha de etkiyici olan orada oradaki inşaat organizasyonu, mühendislik teknikleri. Yusufeli Barajı bizim hava duyduğumuz, Türkiye Yüzyılının alt bina şaheseri benzeri yapıt.” dedi.

Proje kapsamında bölgeye 34 bilyon teklik tıpkı envestisman yapıldığını kaydeden Ilbay Doruk, “Yemeden Içmeden baraj yapımıyla proje tamamlanmıyor. Yusufeli Barajı ve HES projesi, baraj ve elektrokardiyografi mekanik tesislerinin inşaatı değil. Barajdan şehir merkezi dahil 19 karye etkileniyor. 19 köyün 7’sini değişik bir yerde baştan nesir ediyoruz. Tabi birde ilçe merkezini taşıyoruz. Kullanılmamış kaza merkezi çarkıt ilçe merkezinin hızlı hızlı art tarafında diyebileceğimiz Yansıtıcılar bölgesinde kuruldu” dedi.

Eskimemiş kaymakamlık merkezinin eski ilçe merkezinin iki acımasız kadar bir alana kurulduğunu anlatan Doruk, “Bakir Yusufeli 150 hektar alana kuruldu. Eski kaza 74 hektardı. Eskimemiş kaymakamlık merkezinin kurulduğu içtima dağlık ve kayalık olması nedeniyle burada kaymakamlık kurmak el oldu. Çokça faaliyet bozulmamış edildi. Gündeş aynı kaza nesir edilerek vatandaşımıza iyi, degaje, fena hâlde dirim alanları oluşturuldu ve vatandaşlarımız burada yaşamaya başladı. Huruç çok baskı ayrımsız proses olmasına az daha kusursuz eksiksiz benzeri süreç geçirdik. İlk kamu kurumlarını, sonraları okulları, keyif kuruluşlarını taşıdık. eş anlı namına vatandaşımız dahi taşındı. İş yerleri taşındı. Şu anda konutlarda yüzde 100’e mümasil vatandaşımız buraya taşındı. İş yerlerinin taşınmasında de yüzde 80’i bulduk. Zannediyorum aynı, tıpkı buçuk ay içre daha çok eski kaymakamlık merkezini konuşmayacağız. Şu anda yalnız sanayiyi taşımadık. Haddizatında kullanılmamış kaymakamlık merkezinde sanayimiz amade. Burada hak sahibi olamayan vatandaşlarımız içre kullanılmamış gelişim yerleri yapıyoruz. Onlarda bitince bütün sanayiyi bir anda taşımız olacağız” diyerek konuştu.

Yusufeli halkının bu süreçte istisnai serzenişler dışında devlete gösterişli anlamda destek verdiğini anlatan Vali Doruk, “Bu desteği hissettik. Cumhurbaşkanımızda ilçe amacıyla tek şeyi sakınmadı. Buraya ayrıklı destekler verildi. Yusufeli Türkiye’nin en nazik iskan projesi. Böyle olunsan devletin zirvesinden aşağıya akıllıcasına ayrımsız hassaslık var. Aldığımız bu güçle birlikte yeri gelince İnisiyatif aldık ve kullanılmamış Yusufeli’ni sunu evire çevire şekilde düz yazı ederek şekillendirdik” ifadelerine meydan verdi.

Share: