zamanında deri fiyatıyla yarışıyordu, demin gelişigüzel eve giriyor

Türkiye’nin muz üretiminde balaban noktaları ortada yer düzlük Alanya’da üreticiler, fiyatlarındaki düşüş nedeniyle vatandaşların evcil muzu tercih ettiği söyleyerek, “Tıpkı kilo muz, bir kilo cilt ile âdem değerdi; cümle alıp yiyemiyordu. Demin bütün aileler evlerine muz alıp yiyebiliyor” dedi.

Antalya’nın tarım alanında önde mevrut ilçelerinden Alanya’da 8 bin 500 dekar sarih düzlük, 7 bin 500 dekar sıçandişi altı görünmek için 149 bin titrem muz üretimi yapılıyor. Halde 12 ile 13 TL ortada satılan yerli muz, market ve manavlarda ise 15 ile 20 TL arasında tüketici ile buluşuyor. İthal muz ise 40 TL’den raflarda yer alıyor. Üreticiler, fiyatların kendileri için düşük olduğunu fakat herkese ulaşabildiğini söyledi. İthal muzun görsel adına mebzul olduğunu, ancak domestik muzun hoş koku ve karşılık anlamında elan bol olduğunu tamlayan üretici Mehmet Gürpınar, “İthal muz görsel namına sunturlu, sergen ömrü ince. Bizim muzlar ise örgensel, zevk ve aroma adına sunturlu. Yerli muz gergin ve kaliteli, ithal muzun görseli daha bol” diyerek konuştu.

“Yıllar önce bir kilogram muz, ayrımsız kilogram vücut ile koca değerdi”

Türkiye’de muz üretiminin yeterli olmasından kontekst fiyatların akilane seviyelerde olduğunu söyleyen Alanya Toptancı Abur Cubur Topluluk Başkanı Kesat Kaya, fiyatların her tüketici kesiminin evine alabileceği fiyatlara indiğini söyledi. Fiyatlardaki düşüşün üretici kesimini biraz sıkıntıya düşürdüğünü, ancak tüketiciye yansımasının ferah olduğunu vurgulayan Kaya, “Yıllar evvel tıpkı kilo muz, tıpkı kilogram deri ile insan değerdi. Bütün alıp yiyemiyordu. Şimdi bilcümle aileler evlerine muz alıp yiyebiliyor. İthal muzun raf ömrü ayrıntılı olduğu amacıyla manav ve marketler alıyor amma kimyevi maddeden çevre dayanıyor. Yerel muzda anca bir kalıntı olmaz. Tümce ikbal rahatlığıyla yiyebilir. Hem sakametli hem birlikte nitelikli olduğu üzere yerli muz tercih ediliyor” ifadelerini kullandı. – ANTALYA

Share: