Yer Sarsıntısı bölgelerinde ‘salgın’ hastalık incelemesi

SARSINTI bölgesinde Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay başlamak için 3 ilde incelemede bulanan Ahali Sağlığı Komisyonu üyelerinden Prof. Dr. Recep Öztürk, “Şu anda Türkiye’nin bambaşka ayrımsız ilinde görülen enfeksiyonlar büyüklüğünde burada de geçici çor görüyoruz şeklinde kim bu doğaldır. O nedenle sahada verilen diri koordinasyonla sağlanan hizmetler sebebiyle aynı salgın ve kümelenme durumu olmadığını şu an üzere söyleyebiliriz” dedi.

? Türkiye Esenlik Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Erhan Aksungur, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Ahali Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Recep Öztürk, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay’üstelik salgın hastalıklara müteveccih yapılan yer çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Erhan Aksungur, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay’üstelik ahali sağlığı açısından sahada kapsamlı incelemelerde bulunulduğunu belirterek, komisyonun tıp alanında ayrımlı disiplinlerden gelen haber adamlarından ve madun himmet gruplarından oluştuğunu kaydetti. Üç ilde kent merkezlerinin yanısıra köylerde üstelik verilerin el sağlığı hizmetlerinin yerinde incelendiğini tamlayan Prof. Dr. Akdoğan “Bu minvalde çerge ve konteyner kentler, bakım veren hastanelerimiz ve kapasiteleri teferruatlı kendisine analiz edilmiştir. Sahadan daim namına toplanan sağlık memleket eş güdüm verileri üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır” dedi.Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, depremlerden sonradan bölgedeki ahali sağlığı hizmetlerinde ana-bala sağlığı, çocukların aşılanması kabilinden konularda seçme arıza olmadığı ve rutin gittiğini söyledi. Tetanoz aşılarının bitmeme ettiğini belirten Prof. Dr. İlhan, “Özellikle gebelerin, çocukların, süreğen hastaların takibi çokça mehabetli. Tabi bu zelzele sonrası halk sağlığı hizmetlerinde hele ana-çocuk sağlığıyla birlikte hipertansiyon, şeker, ruh hastalıkları kabil kronik hastalığı olan vatandaşların keyif sorunlarını durumunda tespiti, yarım yamalak ilaçlarının sağlanması cesim bileşenlerden birisi. Burada muhteşem olan mecmu ilde bu eksiksiz hizmetlerin verilmesi, yani hoppadak merkezde cıvıl cıvıl, taşımalık yahut otağ kentte olanlar değil, ilçeler ve beldelerde olanlar için üstelik rutin adına bu hizmetler devam ediyor” diye niteleyerek konuştu.Bölgedeki bulaşan hastalıklarla ilgili vukuf veren Prof. Dr. Recep Öztürk, “Şu an üzere depremle ilişik iveğen-müstacel gün zaten vermek amacıyla, artık muhtemel bölgenin ve kâin şartların doğuracağı emraz söz konusu. Hele akut ishaller, değişik kap enfeksiyonları ve özellikle kayırıcı teneffüs yolu enfeksiyonları ilkin olmak için bölgedeki illerdeki verileri değerlendirip, lazım toprak merkezlerinde gerekse sahada, köylerdeki oba kentlerde yaptığımız incelemelerde, şu dakika bakımından bahsettiğimiz bu enfeksiyonlarda bir salgın durumu katiyen olmadığını, amma mevcut koşullarda, bu bölgede zelzele olmasaydı, o şartlarda görülebilen enfeksiyonların şu zaman görünmekte olduğunu belirleme ettik” dedi.’SAHADA BİR SALGIN YA BIRLIKTE KÜMELENME DURUMU ŞU AN İÇİN YOKTUR’Prof. Dr. Öztürk, yaptıkları inceleme ve sonuçları üzerine şöyle bitmeme etti:

“Burada birlik altyapının, bu enfeksiyonların oluşmaması üzere ilişik konaklama yerlerinde tuvaletlerin güçlendirilmesi, sayıca artırılması, gezmen çamaşırhanelerin yaygın şekilde kullanıma girmesi, banyo imkanlarının artırılması, bu enfeksiyonların şu anda taharri altında olmasının yer muhteşem nedeni. Sahadan merkeze güçlü aynı bütünleşme var, lazım ishaller, icap teneffüs yolu enfeksiyonları arz doğacak düzeyde kurulmuş durumda. Teneffüs yolu paneli değimiz, bütün temel etkenleri müteharrik sistemler mevcut. Sahadan bu şekilde sakil enfeksiyon, geçici çor bildirildiğinde şu anda buradaki laboratuvar imkanlarında bu etkenler tezelden çalışılıp, sahaya müteveccih tedbirler alınma yerinde. Eczanelerin çoğu işlemez durumda olduğundan muktezi ilaçların hepsinin realizasyon edildiğini mahallinde gördük. Bu 3 ilde da sağlanıyor. Şu anda Türkiye’nin ayrıksı tıpkı ilinde görülen enfeksiyonlar büyüklüğünde burada birlikte geçici çor görüyoruz şeklinde; kim bu doğaldır. O nedenle sahada sunulan diri koordinasyonla sağlanan hizmetler sayesinde aynı müstevli ve biriktirme durumu olmadığını şu an üzere söyleyebiliriz. Hakeza aynı riski de göğüslemek üzere çok ruhlu laboratuvar sistemi kurulmuş enerjik ayrımsız strateji sisteminin çalıştığını gözlemledik.”

Share: