Türk ve yabancı öğrenciler ayrımsız mutfakta kemirmek yapmanın inceliklerini öğreniyor

Karabük’te Türk ve ecnebi üniversite öğrencileri, teorik eğitimin yanında okulun uygulama mutfağında gelişigüzel Türk ve dünya mutfağına ilgilendiren yemekleri yapmayı öğreniyor.

Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Aş Damı Sanatları Bölümü, 2018-2019 eğitim tedrisat yılında öğrenci kabulüne başladı.

Dört almanak lisans eğitimi boyunca öğrencilere, yer temelden arz encam seviyeye kadar kemirmek sanatının incelikleri öğretiliyor, gelişim hayatında ihtiyaç duyacakları bildirişim ve hile becerileri kazandırılıyor.

Program böylelikle öğrenciler, şart içecek işletmelerinde tutumlu olabilmenin yanı sıra kişi işletmelerini kurabilmeye yönelik hikmet birikimi elde ediyor.

Öğrenciler, teorik eğitimin yanında aplikasyon mutfağında ağırlıklı Türk mutfağı gelmek amacıyla kemirmek yapmanın inceliklerini öğreniyor.

“Kendi aş damı kültürleri ile Türk aş damı kültürünü bütünleştiriyorlar”

Safranbolu Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Avni Kırmacı, AA muhabirine, Rektör Prof. Dr. Arkadaş Çelik öncülüğünde arsıulusal bire bir darülfünun olma önünde hemen ilerlediklerini söyledi.

Kırmacı, üniversitede 99 ülkeden 12 bin 300 yabancı tabiiyetli öğrencinin yetişek gördüğünü aktararak, “Safranbolu Turizm Fakültesinde üstelik 20 ülkeden 330’un üstünde ecnebi uyruklu öğrencimiz bulunmaktadır. Bu öğrencilerimizden Gastronomi ve Aş Damı Sanatları Bölümü’nde yetişek gören yabancı uyruklu öğrencilerimiz hem Türk mutfak kültürünü öğreniyor hem birlikte kişi aş damı kültürleri ile Türk mutfak kültürünü bütünleştirerek farklı aynı sentez ortaya koyuyor.” dedi.

Gastronomi ve Aş Damı Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Sibel Ayyıldız de öğrencilere ağırlıklı namına Türk aş damı kültürüyle ilişkin dersler verdiklerini kaydetti.

Türk öğrencilerin yanı sıra uluslararası öğrencilerin, aldıkları eğitimle Türk mutfak kültürüne hakim olduğunu dile getiren Ayyıldız, şöyle konuştu:

“Ülkelerindeki restoranlarda ve şart içecek işletmelerinde, burada öğrendikleri bilgileri sunmalarını sağlıyoruz. Burada çorbalardan zeytinyağlılara ve et yemeklerine, unlu mamullerden tutun bile hep mutfağa hakim olacak şekilde tarihinden başlayıp uygulamaya kadar eğitim bilimi alıyorlar. Öğrenciler Türk mutfak kültürüne hakim oldukları için bunu, yaşadıkları ülkelerin mutfaklarına uyarlayabilme imkanına sahip olacaklar.”

Ayyıldız, yabancı uyruklu öğrencilerin yaşadıkları ülkelerde evet üstelik başka ülkelerde Türk mutfak kültürüyle ilişkin işletmeler yazmak istediklerini sözlerine ekledi.

Yabancı öğrenciler, Türk yemeklerini ülkelerinde tanıtacak

Tanzanyalı mektepli İssa Hamadi Alli ise aldığı terbiye yardımıyla gailesiz fasulye, börek gibi Türk mutfağına ilişkin yemek pişirmeyi öğrendiğini, ülkesine gidince bunları yapacağını söyledi.

Faslı Kholoud Chatt, ülkesinde Fas ve Türk yemekleri olan tıpkı aşçı açmayı düşündüğü üzere Türkiye’bile yetişek aldığını belirtti.

Türk mutfağında düzlük düz ten yemekleri ve tatlılarla ilişkin örnekler üzerinde çalıştıklarını nâkil Chatt, keşkül ve piliç Topkapı yemeği yapmayı öğrendiğini dile getirdi.

Özbekistanlı Yakhyobek Mamasoliev, Türk ve acun mutfağı dersleri aldığını anlatarak, baklagiller, zeytinyağlılar ve balıketinde yemekler yapmayı öğrendiğini kaydetti.

Mamasoliev, Özbek ve Türk mutfağında benzer yemekler olduğunu, acun mutfağı dersinde da yerel aş damı sunumu yaptıklarını anlatım etti.

Kazak Gulzat Altayeva birlikte aşındırmak yapmayı sevdiği üzere Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nü seçtiğini, Türk yemeklerini haddinden fazla beğendiğini söyledi.

Share: