Mersin Ağacı Site Hastanesinde hiperbarik müvellidülhumuza tedavisi gören depremzedelerde organ kaybı yaşanmadı

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra bakım süresi 24 saate çıkarılan Mersin Ağacı Kent Hastanesi bünyesindeki hiperbarik ünitesi, geçerli müvellidülhumuza tedavisiyle enkazdan çıkarılan yaralıların örgen kayıplarının önlenmesinde cesim tekellüf üstlendi.

Sazak Kent Hastanesi, 26 Şubat’taki depremlerin ardından şimdiye büyüklüğünde 8 bin 704 afetzedeye tedavi imkanı sundu.

Hastane, bünyesindeki hiperbarik ünitesiyle dahi hastalara bakım vermeye devam ediyor.

Özel bire bir odada akman oksijen solunmasıyla tedavinin gerçekleştirildiği, başlangıçta 8 saat degaje olan vahit, depremlerin ardından hastalara 24 saat hizmet sunuyor.

Uzvunda deveran bozukluğu ve ödem bulunan, nesiç kaybı önlenebilir seviyede olan hastalar, hiperbarik ünitesinde tedaviye alınıyor.

Doktorlar ve hemşirelerin gözetiminde odaya alınan hastaların değerleri tazyik operatörlerince kameralardan anlık takip ediliyor.

75 hastaya hiberparik tedavisi uygulandı

Başhekim Doç. Dr. Baharat Aydınlı, AA muhabirine, hiperbarik oksijen tedavisinin, ezilme sendromu sonrası nesiç ölümünün önlenmesinde koca etkisinin olduğunu söyledi.

Tedavinin layenkati sürdürüldüğünü vurgulayan Aydınlı, “Depremin olduğu geçmiş günden itibaren 75 hastaya günde 4 değişik seansta hiberparik tedavisi uyguladık. Seanslarımız normalde 08.00-16.00 ortada yapılırken 24 saate çıkardık. Esenlik Bakanlığı iki doktor daha görevlendirdi. Hekimlerimiz 8 saatlik vardiyalarla tankın (tazyik odası) başında bekleyip hastaların daim otama almasını sağladı.” diyerek konuştu.

Sedyedeki hastaların müvellidülhumuza tedavisini şen alabilmeleri için basınç odasındaki yurt koltuklarından bazılarının çıkarıldığını belirten Aydınlı, şöyle bitmeme etti:

“Hiperbarik tedavisinden kâr gören 75 hastanın ne kolları ne dahi bacakları ampute edildi. Kurtarılan herhangi bir örgen, ilerleyici hayatlarında kullanılmamış bire bir öğün açılmasını sağlayacak. Hiperbarik gür ki varmış diyorum çünkü Mersin Ağacı’bile olmasaydı bu hastaların hepsini hiperbarik olan merkezlere çarpmak zorunda kalacaktık ve kaybedilen saatler bu kişilerin kaybedilen uzuvlarına dönüşecekti. Hiperbarik tedavisinin çok yararlı olduğunu benzeri yol henüz gördük.”

“Hiperbarik tedavisinin başarısı hastanın genel durumuna bakarak değişkenlik gösterebiliyor”

Sualtı ve Hiperbarik Ünitesi Uzman Doktoru Aziz Olcay dahi hiperbarik müvellidülhumuza tedavisinin diyabet hastalığına kapalı kronik iyileşmeyen yaralar, kemik enfeksiyonları, retinal arter oklüzyonu, vehleten sem ve rüyet kaybı ile karbonmonoksit zehirlenmesinin da olduğu degaje çor grubuna uygulandığını söyledi.

Depremler öncesindeki rutin tedavilerin durdurulduğunu dile getiren Olcay, deprem sonrası enkazdan çıkarılan hastalarda tafsilatlı süre bozgun altında kalmaya ilişkin dal ve bacaklarda dolaşım bozukluğu gibi nedenlerde uzuv kaybetme riski olduğunu belirtti.

Olcay, hiperbarik tedavisinin başarısının hastanın genel durumuna bakarak değişkenlik gösterebileceğini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

“Pestil eğer çokça biberli travmatize olduysa, toparlanması benzer değilse, ağır sıklet aynı nesiç hasarı varsa ve organ kendisi üzere hayati zılgıt oluşturmaya başlamışsa artık bekleyemez durumdadır. Hastanın bundan sonra ampütasyonu gerekebilir. Söz Gelişi akciğer travması sıfır, tedaviden kötülük görmeyecek, ameliyatı ertelenebilen, genel durumu mebzul, uzvundaki dolaşım bozukluğu, oksijensizlik, yoğun ödemin geriye çevrilebilir olduğunu düşündüğümüz hastaları tedaviye aldık. Günde 4 öğün aldığımız hastalar oldu ve ongun yanıtlar aldık. O hastalarda 1-2 periyot geçenek kaybedilse evet de parasız o şansa erişemese galiba ampütasyona gidilecekti.”

Tedavinin başarısında dokunun durumunun önem taşıdığına meni fail Olcay, “Dokudaki oksijensizliğin yarattığı zıt tablonun geriye döndürülebileceği hastaları alıyoruz. Geberik ile etken doku arasındaki hat çokça belirginleşir. Bu durumda ölü dokuya hiçbir husus yapamayız fakat nesiç bozulmaya başlamış ama halen ansız dönüşü gibi benzeri seviyedeyse o hastaya kesin bu tedaviyi uyguluyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Güçleri yettiğince temas hastaya engelleme ettiklerini anlatan Olcay, şunları kaydetti:

“Tek hekim yerine çalışıyordum, sonrasında fahri namına eksantrik illerden gelen sualtı hekimi ve hiperbarik tababet uzmanı hekim arkadaşlarımız oldu. Bu tedaviyi 24 saat sürdürmeye çalıştık. Detaylı süre depresyon altında kalmaya mecbur ekstremitede, kolda ve bacakta tıpkı deveran problemi, yoğun ödem meydana geliyor. Bu, dokunun beslenmesini ağır sıklet oranda bozuyor ve balaban oranda uzvun kaybedilmesi riskini meydana getiriyor. Hiperbarik oksijenle ödemin geriletilmesi ve oksijenlenmesiyle yaralanan uzvun ferasetsiz dönüşümü tür kılmaya çalıştık.”

Olcay, duruluk vermeden uygunluğu olan mecmu hastalara bakım verdiklerine dikkati çekerek, “Alışılagelen koşullarda 1 günde 36 hastayı oturarak tedaviye alıyoruz. Deprem sürecinde sedyedekiler karışma alabildiğimiz kamu hastaları 24 saat süresince aldık.” dedi.

Share: