Kolpo enerjisi santralinin yeri muhtemelen oldu: Fatsa’da kurulacak

Kalabalık Büyükşehir Belediye Reisi Dr. Mehmet Hilmi Güler, 77 megavatlık dolma enerjisi santralinin Kalaba’nun Fatsa ilçesine kurulacağını açıkladı.

Büyükşehir Şehremini Dr. Mehmet Hilmi Güler, Fatsa Belediyesi’nin Ocak ayı niteliksiz sedir toplantısının ikinci birleşimine katıldı. Cıvıl Cıvıl Büyükşehir Şehremini Dr. Mehmet Hilmi Güler, toplantıda majör açıklamalarda bulundu. 2023 ile Türkiye’nin bir numara yüzyılının geride kaldığını, ikinci benzeri yüzyılın başladığını ifade fail Komutan Mehmet Hilmi Güler, “Nedeniyle Ordu ve Fatsa ilçemizle bu yıpranmamış yüzyıla alay malay yürüyoruz. Bu 4 yılın 2 yılı büyük ölçüde pandemi ile geçti. Tabiatıyla kim, dünyadaki savaşlar, bölgedeki gerilimler ve benzerleri enteresan bire bir dönemdeyiz amma mahirane yiğit fırtınalı denizde muhtemelen tamam. Zımnında biz bu nadir meclisimiz ile birlikte bunun üstesinden geleceğiz. Fatsa’yı tığ haddinden fazla nitelikli benzeri ilçemiz namına görüyoruz. Onun için Fatsa’ya bütün ayrı aynı değer vererek, önem vererek bakıyoruz. Fatsa’nın kronik ve çarkıt sorunları vardı. Yani yoldu, suydu, sellerdi, köprülerin yıkıldığını biliyorum. Elbette, bu az buçuk mazide kaldı demin. Ondan sonra yapılan çalışmalarla mahsus tıpkısı noktaya geldi. Geldiğimizde da Fatsa’nın en şişman sorunu içme suyuydu. Hem altyapıyı OSKİ ile düzeltmeye çalıştık. Sunma şişman kuruluşumuz OSKİ’yi Fatsa’ya taşıdık. Benzeri santralci kadar 15 pasaj elektrik üreteci santralci kurmuş kabilinden olduk” dedi.

Kış mevsimi amacıyla tedarikli olduklarını bildiren Güler, “Bu kışı inşallah ‘huzur zarfında geçiririz’ diye düşünüyoruz. Bununla ilgilendiren 215 kesim hareket makinemiz var. en üst 7 kesim daha aldık. Bunlar balaban avantajlar” diye niteleyerek konuştu.

Dalga enerjisi Fatsa’üstelik

Kalabalık’nun Topçam Barajı’yla, yapılan HES’lerle şanslı aynı mülk olduğunu vurgulayan Başbuğ Güler, “Çöpten hayatiyet üretiyoruz ve demin dalga enerjisine başlıyoruz. Fatsa’bile siftah yapacağız İnşallah. Ordumuzun dalgasını inşallah enerji üretmekte kullanacağız ve başlayacağız. Topçam Barajı’nın 61 megavat olduğunu düşünürsek, dalga enerjisi ile 77 megavatlık aynı potansiyelimiz var. Hepsini bu arada toplarsanız, biz az daha yani berenarı benzeri yarım yamalak Keban Barajı’na mail bize benzeri imkanı baya verecek. Erke üzerine rüzgarı bile katıyoruz işin içine. Bu potansiyeliyle Kalaba bol aynı durumda” ifadelerini kullandı.

Fatsa’nın konumu

Ukrayna- Rusya savaşının Fatsa’yı yakından ilgilendirdiğini Hilmi Güler, “Bu çekişme inşallah bitecek. Bitince bağımlı, oranın kalkınması üzere Fatsa’nın benzeri liman kenti yerine alacağı hesap haddinden fazla mehabetli. Bura elbet aynı geri hizmet üssü benzer? Gıdasında, taşımasında, çimentosuydu demiriydi bunun üzere Fatsa limanının ele alınması geçişsiz. Zımnında bu uğraş bitince, Fatsa burada kuşkusuz tıpkısı görkem oynayabilir? Tıpkı enerji krizi, tıpkı azık krizi, bire bir akarsu krizinde Fatsa’nın gelecek yüzyılda alması gereken pozisyonları düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

“ORTER’le fındığa halk attık”

“Fındık hayatımızın ayrımsız gerçeği” diyen tabir eden Hilmi Güler şöyle bitmeme etti:

“Biz fındığa ciddiyet veriyoruz. 200 yıldır fındık toplanıyor. Yıllardır fındıkta biricik yenilik batöz. Deminden yeni makineler alıyoruz. Fındık kabuğundan karbon yapıyoruz. Çikolata yapıyoruz. Fındık mülhak değeri efdal ayrımsız iz. Fındığı fındık adına satarsan 2 milyar dolar, çikolataya çevirirsen 8 bilyon dolar. Demin dünyanın sunu çok fındık üreten ülkesi Türkiye. Türkiye’nin bildirme aşkın fındık üreteni Kargaşa, Ordu’bile sunma aşkın fındık üreteni ise ORTER şirketimiz. 480 dönüm yerimiz var. ORTER ile fındığa umum attık.”

“Eskimemiş beton santrali ile yolumuzu tığ yapacağız”

Ordu Büyükşehir Belediyesi namına beton santrali kurduklarını söyleyen Güler, “Demin kullanılmamış beton santrali kuruyoruz. Beton santrali ile yolumuzu tığ yapacağız. Bununla 30 milyon lira tıpkısı envestisman yaptık. Aynı hesap yaptık. 7 metre genişliğindeki bir yolu tığ 10 saatte, 1 kilometre yolu ayrımsız günde bitirebileceğiz. Yani bizim belediyecilik anlayışımızda mazerete, bahaneye, şikayete saha yok, kişi işimizi daha çap yapacağız. Şu anda tekmil zamanların rekorunu kırdık. Tığ şu anda 324 yerde şantiyemiz var. Cıvıl Cıvıl’nun 19 ilçesinde 324 yerde ekiplerimiz çalışıyor. Şu temel büyüklüğünde biz ne alay verdiysek bunu haddinden fazla şükür yerine getirdik” açıklamasında bulundu.

“Fatsa Bolaman’üstelik havza üretimi yapıyoruz”

Fatsa’nın çağdaş organize sanayisiyle Kargaşa’nun sanayi merkezi durumunda olduğunu belirten Güler, şunları söyledi:

“Biz deminden OSB’yi henüz mebzul tıpkı noktaya getirmeye çalışıyoruz. Biz bunu bittabi büyütebiliriz diyerek gâh sıkıntıları çözmeye çalışıyoruz. Bir yandan limanı var, benzeri yanda Ukrayna-Rusya savaşı var. Ukrayna, Rusya Gürcistan sınırımız var. Bizim çıktı komşumuz Samsun, Ünye değil. Dolayısıyla bu anlayışı seziş namına daha genişletmiş oluyoruz. Bunun amacıyla ben burada bunlara ağırlık verelim diye düşünüyorum. Denizin kullanılması çokça mehabetli. Şimdi bakıyorsunuz genişlik pir kıran bizde. 110 kilometre sahilimiz var. yanlışsız denizde teknemiz namevcut. Mıntıka üretelim dedik. Fatsa’de ve Bolaman’da tekne üretimini yapıyoruz. Deminden fındığımızı Ro-Ro gemisi ile istediğimiz yere götürüyoruz.”

Fatsa Bolaman Vadisi Projesi

Bolaman Vadisi Projesi’nden birlikte meze fail Cıvıl Cıvıl Büyükşehir Belediye Reisi Dr. Mehmet Hilmi Güler şu bilgileri verdi: “Bolaman Vadisi Projesi’nden 60 milyon dolar, kısaca 20 ile çarparsak 1,2 katrilyon TL yapar. 1,2 katrilyonun merkezi Fatsa olacak. Bu müthiş bire bir öz. Tığ doğrusu Büyükşehir kendisine şu ana büyüklüğünde Fatsa’ya 280 milyon liralık yatırım yapmışız, 19 ilçeye 2,3 milyar lira envestisman yapmışız. Bunun 280 milyon TL’si Fatsa’nın. Bugünkü rakamla hesabı yaklaşık 1 katrilyon. Dolayısıyla böyle bakınca benzeri de bu Bolaman Vadisi Projesi ve başka projelerden oluşuyor. imdi son sene yapacaklarımız dahi geldiğimiz devir müthiş bire bir yarar sağlar.”

Fatsa Askı Adası

Fener Ada’birlikte iyicene tıpkısı mücahede yaptıklarını söyleyen Başbuğ Hilmi Güler, “Adanın doğallığını bozmadık. İnsanlar gitsinler gelsinler. Ahşap malzemelerden adamakıllı ayrımsız ürün ortaya çıkıyor. Onun dışında kolpo enerjisi başlıyor. Cıngırt Kalesi var. Bolaman sahili yaptık, Yalıköy sahili yapıyoruz bayılmak üzere. Burada bizim anne açmak istediğimiz bakir ayrımsız kavram olarak yeşil tutum. Biz esasen beri, ego geldiğimden beri uyguladığım özdek tarım ağırlıklı, besin güvenliği ağırlıklı, kendi kendine yeten tıpkı şehir. Fatsa Ekincilik Odası’nın haddinden fazla adamakıllı çalışmaları var. Elkızı aynı değişmeyen alalım Fatsa’ya içme suyu tesisi kuralım. Madem ki dünyada genişlik çok fındığı tığ üretiyoruz. Fındığın fiyatını tığ kontrol etmeliyiz. Hep bu arada mücadelemizi yaptık. Fındık 60 liraya çıktı. Esasta daha dahi çıkabilir. İtalya’dahi 120 teklik. Biz buna ciddilik versek ensesi kalın tamam Ordumuz. Yani üreten biziz. Üreten kayırıcı fiyatı bağan olması lüzum mi? Şu anda TMO ihtimal üstelik, tarihinde fındık konusunda kar edecek. 52 den aldığı fındığını 60’a satacaklar. Bu gür tıpkısı özdek değil mi? Fındıkta de demincek Fatsa’nın gücünü ayrımsız araya getirelim” diye konuştu.

“Fatsa bire bir turizm şehri olma noktasında hızlı adımlarla ilerliyor”

Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Büyükler ise 4 yılda Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler önderliğinde şehirde balaban tadilat olduğunu belirterek, “Fatsa’de 20 bilyon dolarlık harcamış olduğumuz kaynakla birlikte Fatsa’nın yeni meydanına kavuşmuş olduk. Karadeniz’in genişlik büyük hayvan pazarı 15 milyon liralık ayrımsız yatırımla şuanda faaliyette. Fatsamızın kronikleşmiş arz iri sorunu olan Ata Caddemizdeki pazarı kaldırarak modern bağlı muamele hesabına kavuştuk. Bugün Fatsamız hem benzeri merbut muamele yerine kavuşmuş oldu, hem dahi aynı şehir pazarı kültürüne kavuşmuş oldu hem üstelik Fatsa’nın sunma serbest bulvarına ehil olan Ağababa Caddesi üzere ayrımsız caddemiz devir yüzüne derkenar oldu. Toplam maliyeti Ordu Büyükşehir Belediyemiz, Fatsa Belediyemiz ve Izzet Akarsu İşleri ile gelişigüzel bugünkü maliyeti 75 milyon teklik. Bolaman 10 milyon liralık ayrımsız yatırımla evire çevire bire bir sahile kavuştu. Ayazlı Mahallemizdeki vahşi gübür alanının kaldırılmasıyla bugün Fatsa’bile yegâne tıpkısı gübür kokusu bulunmayan. OSKİ Genel Müdürlüğü’nün Fatsamıza gelmesi bizim üzere nazik kazanım. Şehrimizde kurulan beton santrali ve konkasör tesisi ve altyapıya yapacak olduğumuz yatırımlarda sağlayacağı tasarrufla alay malay şehrimizin altyapıdaki şikayetini azaltacağı kabilinden şehrin gelişmesinde bile nazik katkılar sunacaktır. Etraflı yıllardır Fatsa Belediyemizle kuma tören düzeni kapsamında çalıştırmış olduğumuz asfalt plentimizi bu alanın içerisine taşıyacağız inşallah. Çokça karmaşık ayrımsız üretim olacak. Hoppadak Fatsa’ya 7 ilçeye hizmet veren Büyükşehirimizin kişi imkanlarıyla müteharrik bire bir tesisi olacak. Yalıköy Sahil Projesi çalışmaları tamamlanmak için. Ayazlı Mahallemize OSKİ Genel Müdürlüğümüz öncülüğünde 3 bin metreküplük bugünkü maliyeti 25 milyon liranın üstünde Fatsamızın yer balaban akarsu deposu yapıldı. Fatsa’de çıktı su kesintisi yaşanmıyor. Şehrin merkezi ve kırsalda 60 kilometre hamam asfalt çalışması yapıldı. 30 milyon lira ayrımsız yatırımla gelişigüzel Bağıntı Caddemiz sunma birkaç 45 almanak altyapısına kavuşmuş oldu ve bugün sunma ufak tıpkı su taşkını olmuyor. Fatsa’mız bile Dolunay, Ayazlı ile TOKI· Birleştirme Sanayi Bölgesi Birleştirme Uran Bölgesi’ne doğalgazın mevrut olması çokça büyük tıpkısı noktada. Bir Nice yatırımcımız oradan sağladıkları tasarrufla kullanılmamış yatırımlar yapıyor. Yeni yaptıkları yatırımlarla yeni istihdamlar sağlıyorlar. Marka değeri artan firmalarımız oluyor. Fatsa’mız da yüzdelik 50 olan doğalgaz bugün yüzde 95’lere ulaştı. 100 dönümlük Millet Bahçemizin Küçük Ay ayında ihalesine çıkıyoruz. Yeniden Çerkezler Tepesi Projemizin birlikte şubat ayında ihalesine çıkıyoruz. OSB köprümüzün 20 bölüm içerisinde açılışını gerçekleştireceğiz. OSB yolumuzun anne yolunu bu sene yapacağız. Uç çalışmalarımız önümüzdeki ay başlayacak. Şehrimize yapılan her bir yatırımında Büyükşehir Belediyemizin desteğini görüyoruz. Ben umum Fatsa’dahi hemşerilerim kendisine, tam düzentileme arkadaşlarım yerine, sedir üyelerim adına sizlere teşekkürlerimizi, şükranlarımızı nakletmek istiyorum. Fatsa icap enfrastrüktür, icap gübür lüzum başat ve taşkınlar anlamında icap gidiş geliş anlamında çokça somurtuk bire bir şehir iken bugün kronikleşmiş birçok problemini çözmüş, geleceğe sağlam adımlarla ilerleyen benzeri uran şehri, aynı ekincilik şehri ve benzeri turizm şehri olma noktasında hızlı adımlarla ilerliyor” dedi. – KALABA

Share: