Guinness’e giren “Eş Varlık Mozaiği” iki dalda henüz rekora aday

Hatay’de 1600 metrekarelik boyutuyla “dünyanın bildirme balaban yegâne kıvılcım aya mozaiği” unvanıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na giren “Ortak Varoluş Mozaiği”nin iki dalda elan rekoru için müracaat yapıldı.

EXPO 2021 Hatay kapsamında 44 şehirden getirilen tabii taşlarla oluşturulan mozaik, Antakya ilçesindeki Kisecik Mahallesi’ndeki EXPO alanında sergileniyor.

Büyükşehir Belediyesi ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi işbirliğiyle tasarımıyla 7 maaş çalışmayla 16 milyon taşla yapılan “Ortak Varoluş Mozaiği”, “dünyanın yeryüzü şişman biricik çıngı ayak tabanı mozaiği” adına sabık yıl temmuz ayında Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

Rekorlar kitabına girmesinin arkası sıra kente gelen ziyaretçilerin da ilgisini çekici mozaikle ilişkin Büyükşehir Belediyesince iki kullanılmamış rekor üzere daha başvuru yapıldı.

Taban mozaiği, “yeryüzü aşkın taşla yapılan mozaik” ve “yeryüzü iri söbe mozaik” dallarında birlikte Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesi için namzet gösterildi.

EXPO 2021 Hatay Genel Sekreteri İhsan Şimşekli Fener, AA muhabirine, taban mozaiğinin başvuru yapılan iki dalda da rekor kıracağına inandığını söyledi.

EXPO’nun simgesi ayak tabanı mozaiğinin özgün tıpkısı tasarımının olduğunu aktaran Çakar, “Hataylı uz ve sanatçıların emeğiyle mozaiği oluşturduk. Hatay yerelinde yaptığımız bu çalışmanın tıpkısı rekora imza attığını henüz sonra öğrendik. Esasta o amaçla başlamamıştık. Başvurumuzun peşi sıra ilgili hakemlerin incelemesiyle rekorumuz tescillenmiş oldu. Hatay Guinness Rekorlar Kitabı’na bu mozaikle girmiş oldu.” diyerek konuştu.

Çakar, üç gökçe dinin simgelerinin beraberinde Habibi Neccar Dağı, Akdeniz, Başkaldırıcı Nehri, gazella gazella türü ızdırap ceylanı kadar kenti anlatan unsurların yer aldığı 1600 metrekarelik taban mozaiğinin “beyzi şeklinde mamul bildirme iri nişane”, “genişlik aşkın taşla işlenmiş mozaik ürün” dallarında bile eskimemiş rekor yolunda olduğunu belirtti.

“150 bin yaşama musahabe etti”

Ortak Mevcudiyet Mozaiği’nin kentin tanıtımına üstelik yardım sağladığını anlatan Şimşekli Fener, şöyle bitmeme etti:

“EXPO’ya gelen ziyaretçilerimiz ortada takkadak mozaik eserimizi görmeye gelenler da oldu. Bazen devir firmalarının sadece bu yayın için geldiğini biliyoruz. Şu anne büyüklüğünde kısaca 150 bin güç mozaik eserimizi görmeye geldi. Zeminde olan mozaiğin yukarıdan henüz kesin görülebilmesi için çalışmalar başlattık. Palavra ile daha açık görüleceğini kanaati oluştu. Bununla ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Ayrıca bu simgeleri hareketlendirmek için 3 boyutlu videoteyp için dahi çalışmalarımız bitmeme ediyor. Örneğin haftanın belli günlerinde akşam saatlerinde ışıkla bu arada mozaiğin üzerindeki atlar debi edecek, ağaçlar sallanacak.”

Şimşekli Fener, mozaik projesinin hayata geçmesini sağlayan Büyükşehir Belediye Reisi Lütfü Kavga özellikle tutmak üzere himmet verenlere teşekkürname etti.

Share: