BM Komiseri Türk, İsrail parlamentosunda görüşülen kanuncu değişikliklerle ilgilendiren endişelerini dile getirdi

Mürekkep Milel (BM) İnsan Hakları Faziletli Komiseri Volker Türk, İsrail Parlamentosunda (Knesset) görüşülen tıpkı sıra yasalı ayrım önerisinin gelişigüzel ele alındığında, hukukun üstünlüğünü sahiplenmek için yargının etkinliğine, herif hakları ve şiddet bağımsızlığına aheste yıldırma oluşturduğunu belirtti.

Mürekkep Uluslar İnsan Hakları Faziletli Komiserliğinden yapılan açıklamada, Türk’ün, İsrail parlamentosunda görüşülen kanuncu değişikliklerle ilişkin endişelerine yer verildi.

Önerilerin bulunan haliyle, Faziletkâr Mahkemenin, mevzuatı karar denetimine tabi destekleme yetkisini sınırlayacağı ve dip mahkemenin mevzuatı bozma etmesi üzere hakimlerin üstün çoğunluğunu, ayrıca fikir birliğini gerektireceği tamlayan Türk, “Öneriler antrparantez, Parlamentonun, Erdemli Mahkemenin halel ettiği rastgele yasayı bir iki ekseriyetle sakat haline getirmesine ve yasaların gözden geçirilebileceği temelleri sınırlamasına izin vereceklerdir.” ifadesini kullandı.

Türk, kâin önerilerin, yargısal seçim komitesinin yapısını ve Faziletli Mahkemenin atama sürecini değiştirerek yargısal seçim sürecini birlikte değiştireceğini bildirdi.

Önerilen değişikliklerin, “komitenin dokuz üyesinden beşinin çoğunluğunun – bulunan 9 kişiden 7’si namına – Yüksek Mahkeme yargıçlarının atamalarını onaylamasına izin vereceği ve atama sürecinde hükümetin etkisini daha üstelik derinleştireceğini” vurgulayan Türk, bunun şu anda bağımsız yargıçlar ve avukatların oluşturduğu intihap komitesinin üzerinde çokça daha balaban siyasal ağırbaşlılık oluşturacağını aktardı.

Volker Türk, “Onlarca yıllık yerleşik uygulamanın tersine, hakeza ayrımsız yasa, yargının, bireysel hakları savunmanın yanı sıra hukukun üstünlüğünü icra ve teşrii kuvvet üstünde deli dolu tıpkısı kurumsal bakı namına terviç kabiliyetini iri ölçüde baltalayacaktır. İsrail’de ve tamlık dünyada edinilen deneyimler, devletin farklı kollarını müstakil namına bire bir toplumun ana kanunlarında belirtilen anne yasalı standartlarına bağımlı tutabilen bire bir yargının kalıcı değerini göstermiştir.” açıklamasında bulundu.

Yasa değişikliklerinin akseptans edilmesi halinde, özellikle hükümetin icra ve yasama organlarında dubara yoluyla haklarını savunamayan topluluklar ve gruplar amacıyla herif hakları korumalarının zayıflama riski taşıdığından bulut duyduğunu tamlayan Türk, “Benzeri ülkenin mufassal süredir bitmeme eden anayasal yapısının özünü amaç kayran ve köklü kurumsal güvenceleri etkileyen tebeddülat, sadece kapsamlı konuşma; açık siyasi ve kamuoyu mutabakatı sonrasında gerçekleştirilmelidir.” değerlendirmesini yaptı.

Türk, “Kamuoyunun ve siyasal kaygının boyutu göz önüne alındığında İsrail hükümetini, önerilen kanuncu değişiklikleri durdurmaya ve önerileri daha serbest bir şekilde tartışmaya ve düşünmeye davet ediyorum. Hukukun üstünlüğünün merkezinde saha düzlük bu nev meseleler, temas değişikliğin yargının – ve hükümetin değişik organlarının – İsrail’deki eksiksiz insanların haklarını esirgeme kabiliyetini azaltmaktan artım geliştirmesini keşfetmek için maksimum dikkati hak ediyor.” ifadesini kullandı.

Share: