Yusufeli Barajı projesi üzerine konuşan Icra Vekili Kulum: İlçemizi yeni adına taşımaya başladık

Belde, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Alım, sosyal iletişim araçları hesabından yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Enfrastrüktür Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile alay malay Artvin’in Yusufeli ilçesini kullanılmamış namına taşımaya başladıklarını belirtti.Bakan Gurur, “TOKİ’mizle inşasını yaptık. Ve Türkiye’nin sunma balaban iskan projesinde sona geldik. Baraj zımnında sular altında kalacak Yusufeli ilçemizi kullanılmamış yerine taşımaya başladık. Yıpranmamış Yusufeli’ni tığ haddinden fazla beğendik” dedi.

2 BİN 698 HANE VE 321 İŞ YERİ HAK SAHİBİNİ BULUYOR

Yusufeli ilçesinde Belde, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye sınırları zarfında 410 kilometrelik uzunluğa erbap, Kuzeydoğu Anadolu’nun arz nazik nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri üzerine Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) projelendirildi.

26 Küçük Ay 2013 yılında temeli atılmış Çoruh Nehri’nin konusunda 275 metre üzeri yüksekliğiyle Türkiye’nin genişlik erdemli, dünyanın ise “çift eğrilikte teferruatlı tümsekli baraj tipi”kategorisinde 3’üncü genişlik faziletli barajı olan Yusufeli Barajı’nın eğin inşaatını tamamladı. Baraj inşaatı ile alay malay kaymakamlık merkezi ile köylerde tahminî 5 bin bölük, 270 gelişim yeriyle 9 bin 430 dönüm tarım arazisi akarsu altında kalacak. Bu kapsamda bölgede çalışmalarını aralıksız sürdüren

Yusufeli’nde eskimemiş yerleşim yerinde 4 etap halinde sürdürülen zir ve peş çatı ile çatı ve mekân aranjman çalışmaları tamamladı. 7 farklı köyde yerel mimaride, 2 kıvrım çağdaş evler yapıldı. Toplanmış 520 karye evi mensur edildi. Yusufeli’nde alt ve dip bina ile bina ve belde aranjman çalışmaları tamamlanan 2 adım taşınmaya amade hale getirildi. Bakir yerleşim durumunda 2 bin 698 hane 321 iş yeri 22 arsa üzere hak sahibi bulunuyor.

YAKLAŞIK 800 BİN METREKARELİK İNŞAAT ALANINDA ÇALIŞILDI

Mekân, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Bina İşleri Umumi Müdürü Banu Aslan, Yusufeli’nin eskimemiş yerleşim durumunda yapılan çalışmalara ilişik hikmet verdi. Aslan, “Bakanlığımız, TOKİ Başkanlığımız, Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüz ve Artvin Çevre Kentçilik İl Müdürlüğümüz kendisine, bu çalışmada görevlerimiz ve katkılarımız oldu. Bakanımız Sayın Murat Hava’un himayelerinde yenilenen yerleşme yeri TOKİ Başkanlığınca, kestirmece 800 bin metrekare ayrımsız inşaat alanında gerçekleştirildi. Konutlarıyla, toplumsal teçhizat alanlarıyla, amme binalarıyla, ticari üniteleriyle, karye yapılarıyla, rustik konutları ile gelişigüzel bu yapım süreçleri gerçekleştirildi.” ifadelerini kullandı.

Arslan, Yusufeli’nin eskimemiş yerleşim adına hicret sürecine geçildiğini belirterek, şöyle konuştu: “Huruç sürecinde 1’inci ve 3’üncü etap dediğimiz bölgelerimizin topu topu tamamlandı. Hep erke verileri üstelik sağlandı ve bu bölgede muhaceret süreci başladı. 2’nci ve 4’üncü bölgede ise taşınmaya engel ayrımsız nitelik olmamakla beraber vatandaşımızın hep hassasiyetlerini göz önüne alarak, peyzajı ile yeşili ile parçalanmamış anlamıyla bitmesi üzere çalışmalarımız devam ediyor. Valiliğimiz bünyesinde, tahminî 6 haftadır kesintisiz koordinasyon gerçekleştiriyoruz. 6 haftada planladığımız takvime uyduk. 1 ve 3’üncü bölgede şu anda 70’e mail yurttaş ve beş altı esnafın hicret sürecini başlattı. Taşınması gereken 7 pasaj köy vardı. Burada 1 köy tümü ile taşındı. Başka köylerin de muhaceret süreci bitmeme ediyor.”

KONUTLAR YEREL MİMARİYE MAKUL YAPILDI

Yusufeli’nin yeni iskân durumunda yapılan konutların ufki mimariye uygun olduğunu vurgulayan Aslan, “TOKİ Başkanlığımızca yapımı gerçekleştirilen yerel mimariye makul, güvenli ve mekân dostu yapılara vatandaşlar taşınmış olacak. Kamu binalarının barhana süreci 2 hafta önce başladı. Şu anda bitirilmek için çıktı okullarımızın barhana süreci planlanmaya başladı ve kamu binalarımız dahi okunabilen hizmet veriyor.” dedi.

Share: