Samsun’da hikmet tedavi ve romatoloji alanındaki kullanılmamış tedavi yöntemleri ele alındı

Karadeniz Romatoloji ve Balkı Topluluğu (KARAT) Derneğince fizik tedavi, romatoloji (romatizmal hastalıklar) ve algoloji (dert bilimi) alanlarında bakir tedavi yöntemlerinin ele alındığı “İlk Girişim 2022 Sempozyumu” düzenlendi.

KARAT Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayhan Sofist, Samsun’daki aynı otelde düzenlenen sempozyumun açılışında, derneklerini alanlarında görev işleyen hekimler arasında içtimai ve bilimsel paylaşım platformu hazırlamak amacıyla kurduklarını söyledi.

Branşlarını elan ileriye dinç şekilde taşımayı amaçladıklarını tamlayan Sofist, “Akıbet yıllarda değişik branşlara bir yan dip uzmanlıklarının verilmesi bazı sorunları ve rekabeti de birlikte getirdi. Hikmet otama camiası tüvana ve iri aynı camiadır. Bu avantajı kullanarak içimizden çıkan taraf ense branşlarının büyümesine, gelişmesine destek isnat etmek, onları hareketli ve şahane konuma bildirmek bunun için dayanışma ifşa etmek, hepimizin görevi ve sorumluluğudur. İhtisas eğitimi adale-kadit hastalıkları üzerine olan klinik bir branşız. Bu nedenle romatoloji ve algolojinin ana alanımız olduğu tartışmasız tıpkısı gerçektir. Bu konuda edim vermeden çalışmayı sürdürmeli ve yolumuza bitmeme etmeliyiz. Önce tığ yer ferah olduğumuza, makul yolda olduğumuza inanmalıyız ki başkalarını dahi inandırabilelim.” ifadesini kullandı.

Geleneksel ve tamamlayıcı tababet (GETAT) uygulamasının sonuç yıllarda beğenilme kazandığını işaret eden Sofist şöyle devam etti:

“Ayrımsız bambaşka tartışma konumuz, sonuç yıllarda popülarite kazanan GETAT uygulamalarının branşımızda yarattığı mesleki deformasyondur. GETAT uygulamalarının sosyal, aktüel ve politik bir köken olduğu yadsınamaz fakat tafsilatlı eğitimlerden geçerek birer tıp hekimi olduğumuzu unutmamalı, ilmî hakikat dışı, etik bilimi dışı yollara sapmamalıyız. Branşımızı büyüterek, güçlendirerek henüz ileriye germek, bizden bilahare gelen meslektaşlarımıza cebin sorumluluğumuzdur. Bunu çöz çekişmelerden uzak durarak ve dayanışma sergileyerek başarabiliriz. Birlikte olursak hayat dolu oluruz.”

Sofist, sempozyumda sonuç yıllarda haddinden fazla yoğun görülen romatizmal hastalıkların tanı, izlem ve tedavilerine vakalar eşliğinde güncel bakışı, osteoporoz (mızrap erimesi) ve osteoartrit (kireçlenme) tedavi yaklaşımları, iveğen ve vakayiname ağrıda iyileştiren ve girişimsel yaklaşımların ele alınacağını sözlerine ekledi.

Share: