Prof. Dr. Sözbilir: Biriken ruhsal gerilim boşalıncaya büyüklüğünde zelzele fırtınası devam edecek

Dokuz Ilkgüz Üniversitesi Zelzele Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir’in Buca ilçesi ve çevresindeki yer sarsıntısı aktivitesinin deprem fırtınası şeklinde gene eden yer sarsıntısı dizisine dönüştüğünü belirtti.

Sözbilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, biraz gündür suret üssü Buca olan mukavemetli haddinden fazla depremin yaşandığını, çabucak güzeşte bölgede 50 civarında sarsıntı kaydedildiğini söyledi.

Buca-Gölet çevresinde meydana gelen depremlerin, Memleha Fayının kuzeydoğu ucundaki haddinden fazla sayıdaki fay demetinden kaynaklandığını dile getiren Sözbilir, Buca ile Kısıkköy ortada çözülüm gösteren bu depremlerin, 5 Kasım 2022’bile meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki depremden bu yana hareket fırtınası şeklinde geliştiğini, “zelzele dizisi” denilen kesikli aynı hareket döngüsüne dönüştüğünü kaydetti.

Prof. Dr. Sözbilir, bu bölgede Buca Fayı ile Kısıkköy Fayı arasındaki 4 kırık parçasının alay malay çalışıp depremlere hastalık olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

“Doğanbey-Orhanlı- Gaziemir hattı boyunca uzanan Memleha Fayı, Gaziemir- Adnan Menderes Hava Meydanı doğrultusundan itibaren Buca ve Kısıkköy’e makul saçaklanarak kollara ayrılır. Geometrik olarak çiçeğe benzediği için yer bilimsel anlamda ‘çiçek yapısı’ adı sunulan bu çatı içindeki faylarda inkisar başladığı ant hareket fırtınasına dönüşüyor. Bu nedenle bu bölgede biriken stres boşalıncaya büyüklüğünde hareket fırtınası devam edecektir. Bu asıl durumlar bazen iri aynı depremin oluşmasına engel olabildiği kabilinden eskimemiş bir asıl alışılmamış adına bile gerçekleşebilir.”

“İzmir için yıkıcı mümkün”

“Buca ve çevresindeki sarsıntı aktivitesi zelzele fırtınası şeklinde gene fail hareket dizisine dönüştü.” ifadesini kullanan Sözbilir, 2 bin yıldır kırılmayan Tuzla Fayının 7,2; saçakları konumundaki Buca ve Kısıkköy faylarının dahi 6 kadar sarsıntı üretebileceğine dikkati çekti.

Prof. Dr. Sözbilir, bu depremlerin İzmir’in lahzada altında olması dolayısıyla yıkmacı olabileceğini, Buca’daki pespaye depremlerin de hissedilmesinin, yüzeye yakınlığın yanı sıra şehrin hemen altında meydana gelmesinden kaynaklandığını anlattı.

“Hareket fırtınası” ve “sarsıntı dizisi” tanımları

Sarsıntı fırtınalarının anne depremden bilahare bazen günler, aylar, kimi zaman bile yıllar sürebilen dümdar depremler yerine tanımlanabileceğine belen fail Sözbilir, yer sarsıntısı dizisinin ise yer sarsıntısı fırtınalarının aynı döngü ortamında yaşanması olduğunu kaydetti.

Share: