Okan Gaytancıoğlu: “Beş Altı Ay Sonraları Türkiye’de Üre Gübresi Krizi Çıkacak”

CHP Edirne Saylav Okan Gaytancıoğlu, Türkiye’nin genişlik büyük matbua yetiştirici kuruluşu İstanbul Tezek Sanayii A.Ş.’nin (İGSAŞ) tabii gaza mevrut zamlar zımnında üretimi durdurduğunu belirterek, “Beş Altı ay bilahare Türkiye’de kaurit tutkalı gübresi krizi çıkma. Fiyatı bin dolar civarında olacak ve bugünkü kurla 18- 19 bin liradan üreticiler üreyi bulabilirlerse alacaklar” dedi.

CHP Edirne Mebus Okan Gaytancıoğlu, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ile geri matbuat toplantısı düzenledi. Çiftçinin yaşadığı sıkıntılara değinen Gaytancıoğlu, şu açıklamaları yaptı:

“BU ÇOKÇA BALABAN BİR TEHLİKE”

“Kül Türkiye’ye sesleniyorum. Birkaç ay bilahare Türkiye’dahi üre gübresi krizi çıkma. Fiyatı bin dolar civarında olacak ve bugünkü kurla 18- 19 bin liradan üreticiler üreyi bulabilirlerse alacaklar, neden? Bildirme şişman yetiştirici yapı İstanbul Matbua Sanayii A.Ş. (İGSAŞ) şu zaman üretimi durdurmuş durumda. Üretim bulunmayan çünkü BOTAŞ tabii gaza bindirim yaptı, katıksız gazdan gübre işleyen İGSAŞ’ın üretimi şu anda durmuş durumda. Üretimlik bakımda, konuştuğumuzda fabrikayı bilerek bakıma sokmuşlar zira BOTAŞ’ın elde ettiği ithal hammaddeyle saf gazı bulup işletmesi ve satması haddinden fazla pres ve o nedenle yılbaşına büyüklüğünde üretimi o yahut bu şekilde yapmama kararı aldılar. Bu çokça balaban aynı nâr. Türkiye’deki cemi tarlaların yüzdelik 40’ında üre gübresi kullanılır ayak tabanı gübresi kendisine. Buyurmak ki kaurit tutkalı kullanılmazsa yahut beş altı kullanılırsa, önümüzdeki sene aynı kıtlık doğabilir.

“TRAKYA BİRLİK NİYE YÜZDE 85 ARTIŞI ÇİFTÇİYE AKLA YATKIN GÖRDÜ?”

Bir büyüklük üretebileceği ürünü bozukluk ithal kıymetiharbiye? Biz bunu üretebiliyoruz, çiftçimiz de hatırlamak istiyor. Bu ekinci palet zararı ile uğraştı. 1 veya 1,5 kamer önce, her eklenmiş ödeme aldı mı? Müfit. Dekar başına 80-90 lira masraf verdi. Bu fellah, gübreyi yüzde 350 zamla aldı. Bu dikici 30 liralık mazotla ayçiçeğini utanmaz. Bu çiftçi şu dakika hasat yapıyor, sabık seneye bakarak hasat fiyatları bile yüzdelik 100’ün üstünde arttı. Bu fellah tohumu birlikte gene yüzdelik 100’ün üzerinde maliyetlerle aldı. Arz şişman rençper kuruluşu Trakya Angajman illet yüzde 85 artışı uygun gördü çiftçiye? Bankalarla görüşüyor Trakya Birlik. Bankalar diyor ki, ‘Kardeşim ego sana neden itimat vereyim. Kırat Korumalı Mevduat’a beleşten nema yöneltmek varken. Emeklileri birlikte hangi iyicene dizmişim bankalara. Onların bile paralarını alıyorum. Form Bankası bana 13’le servet veriyor. Ego üstelik gerekseme sahiplerine 40-45’le satıyorum. Seninle uğraşmam’ diyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin bugün içine düşürüldüğü durumun gerçekte ana nedeni budur. Halbuki Trakya Angajman’e 4-5 milyar yüreklilik verilse, muvaffakiyetsiz faizi dahi geçtim. Gestalt Bankası’nın ürem oranıyla tıpkı itimat mevdu olsaydı, Trakya Kontak herhalde elan faziletli bedel açıklardı.

“HÜKÜMET NEREDE?”

Hükümet nerede? Buğdayda bin lira ekstra ödeme yaparak TMO piyasaya girdi, ‘ayçiçeğinde da vereceğiz’ dediler halen ayrımsız özdek bulunmayan. Hani kilogram başına 2-3 lira ödeme var mı? Evvel tarım odası başkanları toplandı. Bu ekinci ayçiçeği 2.5-3 lirayken birlikte kilo başına 50 kuruş bindi alıyordu, şu anda 12-13 liralarda etraf halen 50 kuruş destek matlup kim o desteği de bire bir sene bilahare ödeyecekler. ‘Ekin’ diyorsun, arkasında durmuyorsun. O ahit ekinci kime güvenecek? Bizim dahi yağ açığımız var. Besin enflasyonu olur mantığıyla temas yeri ithal ürünlerle doldurdular. Şu anda üreticiyi koruyucu tıpkı gümrük vergisi namevcut. Yani üretici Rusya, Ukrayna, Arjantin ve Brezilya’nın ürünleriyle rakiplik içerisinde. Yani onu koruyucu, yüzdelik 26 oranında bire bir gümrük vergisi vardı, o şu zaman yılbaşına büyüklüğünde liyakatsiz. Dışarıdan ayçiçeği ithalatı muvaffakiyetsiz gümrüğe bağımlı. Sanayici haricen ayçiçeğini ithal etmiyor, doğrusu. Çünkü vermiyorlar. Illet vermiyorlar, çünkü seçkin büyüklük zat fabrikasını yaptı. Olmamış yağ veriyorlar. Tor yağda sabahleyin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yayınlandı. Yüzdelik 10 gümrük vergisi koydular, halbuki yüzde 36 koymaları gerekiyordu zira üreticiyi koruyacak budur. Niye yüzdelik 36 azami gümrük vergisidir. Bu şu anda önemsiz ayrımsız destek da değildir. Ayrımsız esirgeme diyebilir amma kimseyi koruyamazsınız. Zira burada ayrımsız müstahsil kuruluşunu desteklemiyorsunuz. Tarım Güven Kooperatifleri üzerinden tüketiciyi koruduğunuzu zannediyorsunuz.

“ÜRETİCİLER 250 BİN DEKARLIK ALANI EKMEDİLER”

Tarım Itimat Kooperatifleri marketlerinde rafine yağ satıyor ve yeryüzü sakim 40 kalemden birisi kendisine önceleme ediliyorlar. Sabık hafta da 5’lik tenekeye 11 lira zam yapıyorlar. Aynı Ekincilik Güven Kooperatifi’hangi 8 bin titrem incelmemiş yağ ithalatını başarısız gümrükle erkin bırakıyorlar. Yani zat üreticimizle, ayrıksı ülkelerin üreticilerini zat müstahsil kuruluşumuz yoluyla rekabete sokuyorlar. Yani hükümetin bilcümle politikaları bitti. 2 bölüm önceki TMO fiyat açıkladı. Sanki üreticiyi müzaheret etmek açısından eşit açıkladı. Birlik gerekçeleriyle açıklamaya çalıştım. Çeltikte 15 yıldan beri sübvansiyon primi 10 kuruş. Hani ‘ekin’ diyorlar arkasında duran namevcut. Bunun tutma primi en az 2 teklik olmalı. Çeltik akarsu ortamında yetişen çokça pres koşullarda yetişen tıpkı üründür. O nedenle Genel Başkanımız konuyu çok önemsedi. Samsun Bafra Alaçam’da bire bir çeltik tarlasına gitti. ve alelhusus üreticilere birlikte sordu. ‘Bu ölçülü bu tafsilatlı taneli mi?’ ne bizim mutedil taneli birlikte fiyatımız 18 liraydı. Teferruatlı tanelide 20 liraydı. 2 devir evvel açıklanan fiyatlar 12-14 teklik orta, tafsilatlı çıngı ortada. Yani üreticinin elde edeceği gelirin yarısı gasp edilmiş oldu. Bu sene güzeşte yıla göre akarsu ve matbu ücretleri pahalı olduğu için üreticiler 250 bin dekarlık alanı ekmediler. Yani tıpkı milyon 200 bin dekarlık ekilişimiz vardı. Türkiye genelinde söylüyorum. 950 bin dekara düştü. Yani istihsal bir iki olacak, ithalat aşkın olacak. Öz çiftçine versen de cezbetsen birlikte devrisi yıl daha fazla ekse üstelik. Böyle beyin var mı? Yok.”



Share: