Nazır Karaismailoğlu, İstanbul Kullanılmamış Asır Üniversitesi’nin akademik yılı açılışında konuştu Açıklaması

Iblağ ve Enfrastrüktür Bakanı Adaletli Karaismailoğlu, “Önümüzdeki yıllarda (Yavuz Şehriyâr Sadık Köprüsü) üzerinden geçecek demir yolunu bildirme gelişmemiş zamanda taahhüt etmek üzere olağanüstü faaliyet gösteriyoruz.” dedi.

İstanbul Yeni Asır Üniversitesi 2022-2023 akademik yılı küşat törenine katılan Karaismailoğlu, üniversitenin yıpranmamış dönemdeki önceki dersini “Geri Hizmet, Mobilite ve Dijitalleşme Ekseninde Türkiye’nin Ulaşım Vizyonu” başlıklı sunumuyla verdi.

Küresel anlamda gidiş geliş ve erişim hareketliliği, şehirleşme ve fikirli erişim sistemlerine değinen Karaismailoğlu, bu kapsamda İstanbul’bile hayata geçirdikleri projeleri anlattı.

Geçmiş Pendik- Sabiha Gökçen Hava Meydanı yer altı treni hattının açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Karaismailoğlu, “Önümüzdeki aylarda seçme kamer İstanbul’bile bir yer altı treni yatırımı yaparak İstanbulluların hayatını kolaylaştırmaya ve İstanbulluların dirim standardını artırmaya devam edeceğiz.” dedi.

Karaismailoğlu, gelecekte ulaşımı yönlendirecek 4 anne trend bulunduğunu, bu trendlerin “elektrikli vesait, paylaşımlı seyahat, otonom vesait ve angajmanlı araçlar” olduğunu, bu alanlarda çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Elektrikli kurgu sayısının 2025’te 85 milyona, 2040’ta 540 milyon adede çıkacağının öngörüldüğünü aktaran Karaismailoğlu, “Özellikle 15 dakikalık muvasala mesafesinde yürüme, velespit ve scooter yolmak haddinden fazla balaban. bundan sonra bunları alışılmamış şekilde heveslendirme etmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

“Orta Vakit 100 yılın koridoru olacak”

Adaletli Karaismailoğlu, Türkiye’den elden 4 saatlik uçuşla 67 ülkeye ve 1,6 milyar insana ulaşıldığını belirterek, bu potansiyeli kabul etmek üzere tamlık planlamalarını yaptıklarını söyledi.

Karaismailoğlu, 2020’birlikte 12 milyar ton olan acun tecim hacminin 2030’dahi 25 milyar tona, 2050’da 95 milyar tona, 2100’da de 150 bilyon tona ulaşmasının beklendiğini tabir ederek, bu yüklerin taşındığı koridorlara değindi.

Dünyanın genişlik önemli ticaret koridorlarından olan Itidalli Fasıla’a meni eden Karaismailoğlu, ” Pekin’den Londra’ya büyüklüğünde kesintisiz tıpkısı ticaret koridoru oluşturduk. Burası dünyaya dalan verecek, önümüzdeki 100 yılın koridoru olacak. Çünkü Türkiye buranın merkezinde. Hem seyahat süresi hem bile Rusya- Ukrayna savaşı sonrası Ölçülü Sıra önemini daha birlikte artıracaktır. Biz 100 yılı düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

“Çabuk trenle angajmanlı diyar sayısını 54’e çıkaracağız”

Eriştirme ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Türkiye’dahi hayata geçirdikleri dev projeler arasında meydan düz İstanbul Hava Meydanı’nın ati 100 yılda hem Türkiye’nin hem dahi dünyanın ihtiyacını karşılayacağını, burasının izzet aklıyla planlandığını söyledi.

Bundan ahir süreçte demir yolu yatırımına daha çok ciddiyet vereceklerini kaydeden Karaismailoğlu, bu alandaki hedeflerini paylaşırken, 8 ilde olan çabuk tren bağlantılı site sayısını 54’e çıkaracaklarını bildirdi..

Türkiye üzere dijitalleşmeyi “olmazsa olmaz” kendisine nitelendirerek, müstevli sürecinde uzaya 2 uydu fırlatan enden ülkeler ortada vadi aldıklarını belirten Karaismailoğlu, bu uyduların teknik özelliklerinden bahsetti.

Yakın zamanda Türksat 6A’yı uzaya fırlatacaklarını bildiren Karaismailoğlu, “Türksat 6A’yı tamamen Türk mühendislerinin ürettiği bir uydu yerine uzaya fırlatacağız. Öz uydusuyla uzayda oyun edilen 10 talih arasında düz alacağız.” dedi.

“2023’te 5G’nin tamam Türkiye’ye yayılması için önemli tıpkısı planımız var”

Türkiye’nin 5G çalışmalarına değinen Karaismailoğlu, 5G’nin lansmanını İstanbul’da yaptıklarını hatırlatarak, “Bu çeşit bölgelerde 5G’yi artırmaya bitmeme edeceğiz. 2023 yılında 5G’nin tüm Türkiye’ye yayılması üzere makro aynı planımız var.” ifadelerini kullandı.

Karaismailoğlu, 2003-2021 yılları ortada eriştirme ve tanıtma altyapısına 183,6 milyar dolar yatırım yaptıklarını belirterek, “Bunun kestirmece yüzde 65’ini kişmiri yolu yatırımlarına harcadık. Bundan ahir süreçte demir için ağırlık vereceğiz. Çipo yolunun yatırım ağırlığı yüzdelik 50’lere bundan sonra” diye niteleyerek konuştu.

Bugüne kadarki projelerin yüzdelik 20’sini yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirdiklerini nâkil Karaismailoğlu, bu sayede Anadolu’ya bundan sonra yatırım yapılabildiğini söyledi.

Karaismailoğlu, Yavuz Padişah Hakikat Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü, İstanbul Hava Meydanı, 1915 Çanakkale Köprüsü, Şimal Marmara Otoyolu kabilinden yatırımlara değinerek, “Zor Hükümdar Essah Köprüsü ortasından demir yolu geçecek. Önümüzdeki yıllarda üzerinden geçecek çıpa yolunu dahi genişlik kısa zamanda tutmak üzere olağanüstü mesai gösteriyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Yeni yatırımların açılışları bitmeme edecek

Adaletli Karaismailoğlu, tıpkısı bölgeye yapılan ulaştırma yatırımlarının üretime ve milli gelire sağladığı etkiye belen ederek, bugün kadarki yatırımlar sebebiyle 19,4 milyar dolarlık ant, 1,7 bilyon dolarlık yakıt tasarrufu, 9 milyon dolarlık kağıt, 36,7 milyon dolarlık karbon tarh tasarrufu sağlandığını bildirdi.

Bundan sonraki süreçte 2053’e kadar yatırımları planladıklarını rapor eden Karaismailoğlu, “2053’e büyüklüğünde 190 bilyon dolarlık eriştirme projesini planladık ve çalışmaya bile başladık. daha çok bunlar artarak bitmeme edecektir. Bütünü büyük, yaşayan Türkiye amacıyla. Dünyanın ümranlı bildirme büyük 10 ekonomisi arasına girecek Türkiye’nin altyapısını oluşturuyoruz.” şeklinde konuştu.

Karaismailoğlu, bundan sonraki süreçte demir yolu ve haberleşme ağırlıklı envestisman sürecine girdiklerini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Cemaziyelevvel haddinden fazla kebir tıpkı yer altı treni yatırımı yapmıştık. İstanbul kadar iri metropollerde yerel yönetimlerin bir numara görevi; birinci sınıf, emin ve iktisadi tıpkısı toplu muvasala sistemi yapmak ve işletmektir. Bütün belediyelerin ve evcil yönetimin gözü burada olmalı. Ama maalesef buradaki eksikliği bloke etmek üzere biz Vekâlet olarak bile haddinden fazla mehabetli işler yapıyoruz. Esbak Sabiha Gökçen Hava Meydanı’nı ve oradaki mahalleleri bağlayacak 7,4 kilometrelik aynı yer altı treni hattını açmıştık. Önümüzdeki kamer eksantrik ayrımsız yer altı treni hattını açacağız. İstanbul Havalimanı’nı bağlayacağız. Ondan bilahare de yeniden Başakşehir Kayaşehir’deki Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ni…. Bu şekilde bitmeme edecek.”

Karaismailoğlu, Anadolu’dahi bile haddinden fazla adamakıllı işlemler yaptıklarını ifade ederek, 11 Ekim’üstelik Çanakkale’dahi Ayvacık Tüneli’ni, “Asos” ve Troya” tünellerini, sonrasında 26 kilometrelik Diyarbakır mekân yolunu, takiben Gaziantep’te 22 kilometrelik Gaziray’ı, devamında Malatya Hekimhan tünellerinin açılışını yapacaklarını bildirdi.

Icra Vekili Karaismailoğlu’na gönüllü doktora

Konuşmasının arkası sıra Icra Vekili Karaismailoğlu’na İstanbul Eskimemiş Asır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu tarafından fahri doktora terk edildi.

Hacısalihoğlu, “Türkiye’nin mühendislik altyapısı ve erişim vizyonunun gelişiminde yaptığı nazik katkılar ve üstlendiği avangart görk zımnında Ulaştırma ve Enfrastrüktür Bakanı Adil Karaismailoğlu’na üniversitemiz senatosunun 23 Ilkgüz kararıyla mühendislik alanında fahri doktora unvanı verilmesine görüş birliğiyle değişmeyen verilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Share: