Nazır Çalım, II. Türkiye Millî Risk Kalkanı Modeli toplantısında alınan kararları açıkladı

Nazır Alım, II. Türkiye Millî Riziko Kalkanı Modeli toplantısında alınan kararları açıkladı

GAZİANTEP – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Garaz Çekicilik, Gaziantep’te yapılan II. Türkiye Ulusal Riziko Kalkanı Modeli toplantısı sonrası alınan kararları ve yapılacak olan çalışmaları açıkladı. Şehirlerin yeniden canlandırma ve inşası üzere elektrik alanları belirlenen 13 kurul oluşturduklarını duyuran Nazır Amaç Çalım, daha esbak afetlerde olduğu üzere bu afette dahi milletin beraberinde olmaya devam edeceklerini söyledi.

II. Türkiye Millî Risk Kalkanı Modeli toplantısı Mekân, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Maksat Gelgel başkanlığında bilim insanları, akademisyenler, inşaat mühendisleri, yer bilimci, toplum bilimci, mimar, kentsel dönüşüm, atık yönetimi, iklim ve iletişim uzmanlarının katılımıyla Gaziantep Facia Koordinasyon İl Müdürlüğü’nde yapıldı. Türkiye’da şehirlerin afetlere henüz mücehhez ve dirençli ağıl getirilmesi üzere yapılan II. Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli toplantısının peşi sıra alınan kararlar ile atılacak adımları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kasıt Hava açıkladı.

“Şehirlerimizin baştan ihyası, ayağa kaldırılması, korunması ve geleceğe taşınması için toplandık”

Toplantının peşi sıra basın mensuplarının karşısına çıkan Yer, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Meram Gurur, “Sözlerimin çabucak başında Kahramanmaraş merkezli meydana gelen asrın felaketinde hayatını kaybeden 46 bin 104 kardeşimize Allah’tan yağmur, eren milletimize başsağlığı diliyorum. ‘Bakir acılar yaşanmasın’ diyerek Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ermiş milletimize ilan ettiği Türkiye Millî Risk Kalkanı Modeli çerçevesinde afetin yoğun yaralar açtığı şehirlerimizden biri olan Gaziantep’imizdeyiz. Türkiye Millî Risk Kalkanı toplantımızın ilkini geçtiğimiz hafta İstanbul’umuzda gerçekleştirmiştik. Zaman de şehirlerimizin yeniden ihyası, ayağa kaldırılması, korunması ve geleceğe taşınması namına yetişkin sonuçlara dil olacağına inandığımız toplantımızın ikincisini Gaziantep’imizde yaptık. İstişarelerde bulunduk, çokça kebir kararlar aldık, buradaki hocalarımızın eksperlik alanlarına göre 13 kurulumuzun üyelerini hep birlikte belirledik” dedi.

“Depremin geçmiş anından itibaren devletimiz sahada, milletimizin birlikte”

Yaşanan felaketin 11 ilde 14 milyon insanı aracısız etkilediğini ifaden fail Nazır Meram Alım, “Asrın felaketi 11 ilimizi, 14 milyon insanımızı doğrudan etkiledi. Depremin ilk anından itibaren devletimiz sahada, milletimizin birlikte. Arama kurtarma çalışmalarından insanca yardım çalışmalarına, keyif çalışmalarından boşaltma süreçlerine büyüklüğünde vatandaşlarımızın seçkin soy ihtiyacına karşılık verdik, vermeye da bitmeme ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bölgeye koordinatör Bakanlarımız yönlendirildi. Valilerimiz görevlendirildi. AFAD’ımızın koordinasyonunda aynı seferberlik anlayışıyla cümle kurumlarımızla çalışmalarımızı yürüttük, yürütmeye devam ediyoruz. geceli gündüzlü demeden kontrol istirdat, sıhhi imdat, çul, barınma, keçe, eşya yardımlarını kardeşlerimize ulaştırdık. Kontrol kurtarmanın yanı sıra insani yardım, afiyet hizmetleri ve eş anlı namına hasar tayin çalışmalarına başladık. Gerek rekiz, polat, taşımalık gerekse yığma malzemelerden oluşan taşımalık kentlerimizin kurulumunu dahi tamam illerimizde yürütüyoruz. Gene AFAD koordinasyonumuzda tamam illerimizde eş anlı namına çöküntü kaldırma çalışmalarımız bitmeme ediyor. Yer Sarsıntısı bölgesinde tüm çevresel tedbirleri alarak sâdır malzemelerin tamamını hoşgörüsüz dönüştürerek ekonomimize kazandırıyoruz. Bununla bu arada bilimin ışığında bayrı şehirlerimizin yeniden diriltme ve düz yazı süreçlerini başlattık. Bu noktada çalışmalarımızın herhangi bir aşamasını selen insanlarımızın katkılarıyla yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

“821 bin 302 müstakil fasıl olan 279 bin 632 bina yıkık, evgin yıkılacak, yavaş ve itidalli hasarlı”

Afetin peşi sıra hasar tespit, fay hattı tespit, kırık kırıkları tayin ve sürekli basamak çalışmalarının bitmeme ettiğini da nâkil Vekil Gelgel, “Hasar yoğunluğuna bakıyoruz. Mikro bölgeleme çalışmalarıyla, jeolojik etütlerle kuvvetli zeminleri belirleme ediyoruz. Maden Istikşaf ve Taharri Genel Müdürlüğümüz ve Erke Bakanlığımız ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalarla fay hatlarını, kırık kırıklarını belirleme ediyor; sıvılaşma haritasını çıkararak bu verileri dijital ortama aktarıyoruz. Esasen binaların katabolizma sebeplerini de bu selen bankamıza işliyoruz. Gene hasar tespit çalışmalarını Bakanlığımızın 7.300 uzman personeliyle ağız ağıza ilmî esaslara bakarak sürdürüyoruz. Yer Sarsıntısı bölgesindeki illerimizde 5 milyon 4 bin 875 bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 706 bin 589 binada inceleme yaptık. Bunlardan içerisinde 821 bin 302 hür bölüm olan 279 bin 632 binanın yorgun, müstacel yıkılacak, bunaltıcı ve ılımlı hasarlı olduğunu tayin ettik” dedi.

“Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye ve Kilis hasar tespiti tamamlandı”

Sarsıntı bölgesindeki gâh illerde hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını, mütezayit illerde ise yüzde 90 seviyelerine ulaşıldığını belirten Vekil Hedef Kurum, “Şu an itibariyle Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye ve Kilis kalkışmak üzere 5 ilimizde hasar tespit çalışmalarımızı tamamladık. Ayrıksı illerimizde da yüzdelik 90 seviyelerindeyiz. İnşallah birkaç bölüm içerisinde bu illerimizdeki hasar tayin çalışmalarımızı da tamamlayacağız” ifadelerine kayran verdi.

“Yıkılan binaların yüzdelik 96.7’sinin 99 öncesi inşa edilen yapılar”

Yıkılan binaların yüzde 96.7’sinin 99 öncesi yapılan binalar olduğunun belirlendiğini açıklayan Gurur, “Tabi hasar tespitlere baktığımızda yıkılan binaların yüzde 96.7’sinin 99 öncesi inşa edilen yapılar olduğunu görüyoruz. 2002’dahi yapılan yönetmelikteki güncellemeler ve çatı teftiş sistemindeki tensikat çerçevesinde yıkılan binaların vakit kaybetmeden yüzdelik 3.3’ünün 99 sonrasında nesir edildiğini belirledik. Bina denetime bağımlı tutulmayan, fay hatlarına mümasil mesafede olan, zemindeki sıvılaşma dikkate alınmadan nesir edilen yapıların ne efsus kim bu depremde yıkıldığına şahit olduk. Bu anlamda bir henüz böylesi teessürat yaşanmasın diye ülkemizin akademik birikimini, hocalarımızın katkılarıyla seferber etmiş durumdayız” şeklinde konuştu.

“Amacımız şehirlerimizi tarihiyle, kültürüyle, demografisiyle, sanayisiyle, altyapısıyla aynı hep kendisine ayağa yok etmek”

Depremlerin ardından şehirlerin baştan ihyası ve inşası için çarçabuk çalışmalara başlandığını rapor eden Belde, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Hedef Çalım, “Kahramanmaraş depremlerinin evvel anından itibaren yürüttüğümüz çalışmalarda üniversitelerimizden siz nadir hocalarımızın; bilgisinden, birikiminden, tecrübesinden devletimiz ve milletimiz için istifade ettik. imdi bile şehirlerimizin yeniden canlandırma ve inşası üzere yürüteceğimiz birlik çalışmalarda tıpkı tatlılıkla cereyan ediyoruz. Amacımız; şehirlerimizi tarihiyle, kültürüyle, demografisiyle, sanayisiyle, altyapısıyla bir bilcümle olarak ayağa kaldırmaktır. Gayemiz; 11 ilimizi baştan düz yazı ederken başta hareket tevessül etmek üzere coğrafyamızın ve abuhava krizinin faktör olabileceği yeğin, cuşuhuruş kabil hep afetlere karşı şehirlerimizi elan mukavemetli ayla getirmektir. Şehirlerimizin ibdai kimliklerini koruyup onları dirençli arkaç getirmenin yolu dahi on paralık nasıl marifet insanlarımızın destekleriyle, sahadaki çalışmalarıyla mümkündür. Bugüne kadar olduğu kadar; 11 ilimiz üzere, 81 şehrimizin tüm üzere selen insanlarımızla gelişigüzel debi etmenin gayreti içerisinde oluyoruz” dedi.

“Şehirlerin yeniden canlandırma ve inşası için cümbüş alanları belirlenen kurullar oluşturduk”

Şehirlerin baştan ihya ve inşası üzere elektrik alanları belirlenen kurullar oluşturduklarını duyuran Bakan Kasıt Çalım, “Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu Türkiye Ulusal Risk Kalkanı modeli çerçevesinde ilk toplantımızda şehirlerimizi afetlere cebin mukavim hale ifham etmek üzere belirlenecek esasları alıştırmak amacıyla alt komisyonlarımızın kurulmasını kararlaştırmıştık. Zaman birlikte eşsiz hocalarımızla danışma ettik, çok muhteşem kararlar aldık, hayatiyet alanlarını belirlediğimiz kurullarımızı bütün gelişigüzel oluşturduk. Ego bu anlamda kurullarımızdan, iş alanları ve gerekçelerinden şöyle özetle bahsetmek istiyorum. beher kurulumuzu oluştururken kıran yönetim sürecini benzeri bilcümle olarak ele almaya gayret ettik. Kurullarımızın fariza alanlarını, riziko yönetimi ve kriz yönetimi aşamalarını dikkate alarak belirledik. Bu kurullarımızda jeolojiden jeofiziğe, kent nahiye planlamadan inşaat mühendisliğine, mimarlıktan tarihe, hukuktan sosyolojiye, iktisattan afet yönetimine kadar birçok alanda selen insanlarımız, hocalarımız düz almaktadır. Bu kurullarımız, devletimizin cümle kademelerinde fariza işleyen bürokratlarımız ve hocalarımızla bu arada ülkemizin afetlerle mücadele üzerine izleyeceği defa haritasını oluşturacak. Imdi beherglas kurulumuz sahada şahsen çalışmalarını yürüterek 11 ilimiz ilkin tutmak üzere 81 şehrimizin tamamında mukavemetli şehirler çalışmamıza yardım sağlayacak.

Yeniden diriltme ve nesir için 13 kurul oluşturuldu

Toplantıda oluşturulan kurulları ve çalışma alanlarını açıklayan Nazır Çekicilik, “Şimdi müsaadenizle ister 11 ilimizi gerekse cemi şehirlerimizi afetlere cebin dirençli ağıl getirecek beherglas kurulumuz hakkında kısaca hikmet atfetmek istiyorum. 1. Destek Hizmetleri ve Içtimai Politikalar Oturmuş: Afat meydana geldikten sonraları yürütülmesi gereken yeryüzü cesim hizmetlerin başında on paralık elbet kontrol-istirdat, sıhhi imdat, azık ve eğreti barınma hizmetleri gelmektedir. Bu proses kıyamet yönetimi açısından oldukça kritiktir. Şişman bire bir teşrikimesai ve koordinasyon gerektirir. Böylece bu kurulumuz AFAD’ımızla alay malay afetlere müdahale kapasitemizi geliştirme üzerine koca benzeri afi üstlenecek. 2. Hareket ve Düz Bilimleri Müesses: Bu kurulumuz faal fay hatları üstünde vadi alan ülkemizin düzlük bilimleri açısından incelenmesini, yerleşime uygun olup olmadığının tespitini, zeminin depremlere cebin sağlam, emniyetli ve tedarikli olup olmadığını belirleyecek. 3. Hasar Belirleme Müesses: Ülkemizdeki eksiksiz yapı stoğunun afetlere cebin dayanıklı olup olmadığının tespitini, afetin meydana geldiği bölgelerdeki hasar belirleme çalışmalarının riziko yönetim sürecine uygun bir şekilde yürütülmesi konusundaki stratejileri belirleyecek. 4. Depresyon ve Atık Yönetimi Müesses: Kıyamet sonrasında özellikle enkaz atıkları tevessül etmek amacıyla çok sayıda atık türü ortaya çıkmaktadır. Bu atıkların kayırıcı ve mekân sağlığına uymazlık vermeyecek şekilde imha edilmesi ve gabi dönüşüme tabi tutulması konusunda icraat yürütecek. 5.Şehirleri İnşa ve İhya Yerleşmiş: Afetle alay malay şehirlerimizde meydana gelen tahribatı giderecek, TOKİ’mizle geçici ve temelli konutlar yapacak, şehirlerimizin yeniden inşası amacıyla gerekli olan bilimsel çalışmaları yürütecek. 6. Kentsel ve Kırsal Inkılap Müesses: Mukavim şehirlerin inşası yolunda kentsel dönüşüm stratejilerini herhangi bir şehrin zat kimliğine göre belirleyerek; şehirlerin özgün kimliklerini koruyacak icraat yapacak. 7. Mekansal Planlama Oturmuş: Afetlere duygun planlama yaklaşımlarının geliştirilmesine, kullanılmamış şehircilik çalışmalarında planlama sürecinin ayrımsız bilcümle yerine değerlendirilmesine, Türkiye Mekansal Önemli Planı çalışmalarına katkı sağlayacak. 8. Eskimemiş Çatı Teknolojileri Müesses: Afet riskli bölgelerdeki konutlar özellikle tutmak için tüm yapıların yıpranmamış bina teknolojileri ışığında akva ve güvenli ayrımsız şekilde mensur edilmesini sağlayacak. 9. Coğrafi Hikmet Sistemleri ve Aptal Şehirler Yerleşmiş: Depremden engel gören illerimizin baştan düz yazı ve diriltme sürecinde teknolojinin bütün imkanlarını dijital ortamda sahaya yansıtacak, şehirlerimizde beyinli teknolojilerin henüz canlı kullanılmasını sağlayacak. 10. İklim Dostu Yeşil Dönüşüm Müesses: Afet bölgesindeki yeni kentçilik çalışmalarımızı iklim dostu yeşil inkılap vizyonu çerçevesinde hayata geçirecek, bütün şehirlerimizi abuhava krizine alın mukavemetli hale getirecek. 11. Kentsel ve Kırsal Altyapı Kurulu: Zelzele bölgesinde ulaşımdan kanalizasyona, içme suyundan enerjiye büyüklüğünde tekmil altyapı çalışmalarını tamamlayacak. Bunun beraberinde parçalanmamış yerleşme yerlerimizin altyapısını afetlere dirençli ağıl getirecek. 12. Tarihi ve Kültürel Miras Müesses: Facia sonrasında bayrı kentçilik geleneklerimizi künde fail, istiklal mücadelemizin öncü şehirleri özellikle olmak için erbap olduğumuz tarihi ve kültürel zenginlikleri ecdadımızın aziz hatırasına mecbur kalarak canlandırma edecek, şehirlerimizi özlük değerleriyle ayağa kaldıracak. 13. Kriz Yönetimi ve İletişim Yerleşmiş: Kıyamet sürecinde kamuoyunun akilane bilgilendirilmesini, etkili iletişim kanallarının kurulmasını, kriz dümen sürecinin başarılı bir şekilde yürütülmesini sağlayacaktır. Kül kurullarımızın yapacakları icraat kıvrak, güzel olsun” diye niteleyerek konuştu.

“Daha geçmiş afetlerde olduğu kadar bu afette de şevket adına milletin yanında olmaya bitmeme edeceğiz”

Bakan Kurum, konuşmasının sonuç kısmında Türkiye’nin benzeri afet ülkesi olduğunun unutulmaması gerektiğini belirterek, henüz önceki afetlerde olduğu kabilinden bu afette üstelik devlet kendisine milletin beraberinde olmaya bitmeme edeceklerini aktardı. Nazır Çekicilik, “Türkiye tıpkısı afet ülkesidir. Zaman ülkemiz aktif fay hatları üstünde bulunuyor. Bu yüzden depremi rastgele devir bir milli düzenlilik meselesi namına gördük. Elazığ, Malatya, İzmir ve en son Kahramanmaraş merkezli yaşadığımız depremlerde bunu aynı kez daha gördük. Yeniden abuhava krizinin kontra sonuçlarıyla rastgele sabık dönüş daha aşkın yüzleşmek zorunda kalıyoruz. İşte Marmara Denizindeki müsilaj, Sinop, Kastamonu ve Bartın’daki baskın felaketleri, Antalya ve Muğla’bile meydana gelen yangınlar. Tek lacerem tığ ülkemizin taşıdığı hareket ve kıran risklerini biliyoruz. Bu doğrultuda parçalanmamış tedbirlerimizi bilimin ışığında hayata geçiriyor, çalışmalarımızı bu çerçevede yürütüyoruz. Cumhurbaşkanımızın 2012 yılında ‘Bedeli hangi olursa olsun’ diyerek başlattığı kentsel dönüşüm çalışmalarıyla gelişigüzel bugüne kadar 3.3 milyon konutumuzun dönüşümünü durumunda, fahri ve hızlı aynı şekilde gerçekleştirdik. TOKİ’miz tarafından 1.2 milyon emniyetli bölük üreterek ülkemizin zinde yapı stoğunu güçlendirdik. Bu çalışmalarla, etkili çatı denetim sistemiyle, zelzele yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle alay malay 6.6 milyon ocak ve gelişim yerinin denetimini tamamladık. Böylelikle nüfusumuzun yüzde 65’ini tehlikesiz dirim alanlarına kavuşturduk. Gine Elazığ, İzmir depremlerinde; Kastamonu, Sinop ve Bartın’daki sellerde, Antalya ve Muğla’daki yangınlarda vatandaşlarımızın yanı sıra olduk. 45 bini çok afet konutumuzu ve köy evimizi kuvvetli ve afetlere dirençli tıpkı şekilde nesir ederek afetzede vatandaşlarımıza konfirmasyon ettik. Yine afetten etkilenen 11 ilimizde bugüne büyüklüğünde nesir ettiğimiz 133 bin 759 TOKİ konutlarımızın hiçbiri yıkılmadı. Tığ bilcümle bu çalışmalarımızı bilimden aldığımız güçle, bilgi insanlarımızın katkılarıyla gerçekleştirdik. İşte zaman bile tıpkısı hassasiyetle, bir tatlılıkla hocalarımızla beraber kere yürüyoruz. İnşallah mücahede kurullarından sâdır sonuçları adım adım sahada uygulayacağız. Şehirlerimizi canlandırma edecek, afetlere karşı dirençli ağıl getireceğiz. Evlatlarımıza, çocuklarımıza, yavrularımıza güvenli ve kimlikli şehirleri bırakıt bırakacağız. Ben bu anlamda bu uzun soluklu süreçte bizlerden, şehirlerimizden katkılarını esirgemeyen hocalarımıza şükranlarımı sunuyor, kurullarımızın kıvrak olmasını diliyor, fen insanlarımıza çalışmalarında başarılar diliyorum” diye niteleyerek konuştu.

Share: