Kütahya’da ‘Afet farkındalığı ve eğitimle engelimi aşarak kazanıyorum’ projesi

Kütahya’da ‘Afet farkındalığı ve eğitimle engelimi aşarak kazanıyorum’ projesi

Vali Ulu Polat: “Battaniyeler farkındalığın simgesi oldu”

KÜTAHYA – Kütahya Valiliği, özürlü bireylerin hayatına ilişki fail, onların hayatlarını kolaylaştıran projelere bindi olmaya devam ediyor. Bunun yeryüzü güzel örneklerinden biri da mânialı ve sakat yakınlarının toplumsal hayata ve istihdama katılımını icat etmek amacıyla hayata geçirilen ‘Afet farkındalığı ve eğitimle engelimi aşarak kazanıyorum’ projesi.

İçişleri Bakanlığının destekleriyle, Biyonik Kazan İşitme Engelliler Spor Kulübü Derneği vasıtasıyla 2022 yılının Aile ayında hayata geçirilen ‘Afet farkındalığı ve eğitimle engelimi aşarak kazanıyorum’ projesinin kapanış toplantısı yapıldı.

Toplantıya; Vali Yüce Polat, Şehremini Prof. Dr. Alim Işık, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, proje paydaşları katıldı.

Oyuncak görünümlü battaniyenin özürlü bireylerin zarfında bulunduğu zorluğun toplumda farkındalık oluşturmasına katkıda bulunacak aynı sembol olduğunu tamlayan Ilbay Mürtefi Çelik, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

“Kötümserlik içerisinde olmamanız”

Türkiye’nin ve dünyanın birçok noktasında dirilik olan, insana pozitif gelen herhangi bir şeyin henüz ayrımlı benzeri düzlük edindiğinden kortej eden Ilbay Çelik, “Oyuncak görünümlü battaniye bunun sunu fena hâlde örneklerinden biri. Yarınların daha değerli olması üzere insanlara rüya koyulmak, o umudun peşinde koşacak enerji hatırlamak çokça kızıl. Karamsarlık içerisinde olmamanız, ne yapacağız sorusuna cevap aramanız, sürdürülebilir göz açınız çokça değerli. İnşallah proses gelişerek devam haysiyet” dedi.

Toplantıda birer istişare eden Şehremini Prof. Dr. Bilici Işık ve DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal’da projenin başarıyla devam ettiğini belirterek ellerinden mevrut desteği vermeye bitmeme edeceklerini söylediler.

Kütahya Biyonik Kulaklı İşitme Engelliler Spor Kulübü Derneği Kayra Sarıkaya, gelişigüzel kesime hitap etmesi hedeflenen proje çerçevesinde üretilen oyuncak görünümlü, yastık ve battaniye haline mevrut ürünün yeri geldiğinde oyuncak, baziçe arkadaşı, yetişkinler üzere yolculuklarda ısıtıcı, engelli ve özürlü yakınları içinse eğitim ve istihdam uzlaştırıcı olduğunu söyledi.

Sarıkaya, İçişleri Bakanlığınca 90 bin TL desteklenen projeyle, engelli ve mânialı yakınları yoluyla 2022 yılı süresince bin sayı oyuncak görünümlü battaniye üretimi yapılarak 450 adet AFAD, 450 Sayı Türk Kızılay’ına ve 100 adet dahi merbutiyet evlerindeki çocuklara dağıtıldığını aktardı.

Siparişler arttı

Sarıkaya, “İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun talimatlarıyla AFAD Umumi Başkanlığı yerine sipariş verilen bin 500 adet oyuncak görünümlü battaniyemizi teslim ettik. Deneyimsizlik ve Spor Bakanlığımız ve Kütahya Valiliğimizin 500’er nüsha kalkışmak amacıyla toplamda bin skor battaniye siparişinin üretimine başladık” diyerek konuştu.

Projenin mânialı bireylerin yetişek ve istihdamında ayrımsız basamak haline geldiğini belirterek üretim için Kütahya’nın Aslanapa ve Dumlupınar ilçelerine da işlik açıldığını paylaşan Sarıkaya, “Sakat bireylerin eğitimle özlük kendilerine yetebilir ayla gelmeleri, proje bittikten sonraları benzeri yerlerde hareket bulabilmeleri ve maddi anlamda hayatta kalabilmelerini sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Projenin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla oyuncak görünümlü battaniye tasarımlarının hayata dokunacak detaylarla güçlendirileceğine özen calip Sarıkaya, “Göçük altındaki sem engellilerimiz üzere çip üretimi yaptık. İşitme engellilerle yola çıktık amma anne amacımız kamu engelliler. Antrparantez “Sesimi duyan var mı?” sorusuna karşılık veremeyen cemi fertler. Herkesin yararına olabilecek çipli bileklik ve kolyeler battaniyemize eklenecek” şeklinde konuştu.

Share: