“Korumada rüçhan enva” arasına alınan bozkır kartalı uydu vericisiyle takip altında

Tarım ve Orman Bakanlığınca “korumada rüçhan türler” arasına alınan bozkır kartalı (Aquila nipalensis), Iğdır’dahi peyk vericisiyle anlık takip ediliyor.

Dünyada soyu hırs altında bulunan bozkır kartalı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Avrupa Birliği (AB) hareket birliğinde, “Yıpranmamış Tıpkısı Yöntem Bilimi Kapsamında Türkiye’nin Nesli Nâr Altında Türleri İçin Zümre Gösteri Planları Hazırlanması, Uygulanması ve İzlenmesi” projesinin hayata geçirilmesiyle, esbak günlerde korumada rüçhan türler listesine alındı.

Avrupa’üstelik soyu ağız ağıza tükenen, Dünya Natür ve Doğal Kaynakları Siper Birliğince (IUCN) birlikte al listeye alınan bozkır kartalı, Türkiye’dahi ise hala görülebiliyor.

Kuş bilimi üzerine çalışanlar ve aşılanmamış hayatı fotoğrafçılarının bağ gösterdiği step kartalı, Iğdır Doğa Himaye ve Milli Parklar Müdürlüğü (DKMP) ile KuzeyDoğa Derneğince uydu vericisiyle izlem ediliyor.

Eylülün 18’inde Aras Kuş Cenneti’nde uydu vericisi takılarak saf ortamına salınan kartal, aynı dönüş zarfında Kars’ın Kağızman ve Sevap ilçelerini kullanıp Allahuekber Dağları’nda geçenek geçirdi.

Takibe alınmasının ikinci gününde ise Erzurum’un Şenkaya ilçesine geçen kartal, ardından da İspir ilçesine geçip günü burada geçirdi. Henüz sonradan ise Erzurum şehir merkezi ve Pasinler ilçesinden sabık kartal, 18 gündür Horasan ilçesinde yaşamını sürdürüyor.

18 Eylül’den bu yana 436 kilometre kanat çırptı

Bozkır kartalı, halkalandığı günden bilahare 436 kilometre angıç çırptı, bu seyahat esnasında genişlik bağan 996 metre rakıma indi, yer faziletkâr 2966 metreye çıktı.

Hızı saatte ortalama 48 kilometre olan kartal, sunma teferruatlı molasız uçuşunu ise 47 kilometre mesafeyle Erzurum’un Yakutiye ilçesine sadık Gökçeyamaç Mahallesi’nden Köprüköy ilçesine ilişkin Kıyıkonak köyüne gerçekleştirdi.

Şu dakika Horasan ilçesi kırsalında yaşamını sürdüren ve yargılama takip edilen kartalın göç zamanı, kafile yolu, ıtlak noktaları, dönem zamanı ve kat edeceği kat uzmanlarca incelenecek.

“Avrupa’bile soyu bitmiş halde”

Iğdır Üniversitesi Kuş Merkezi (KUŞ-MER) Müdürü ve Avcılık ve Çandır Hayatı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Emrah Çelik, AA muhabirine, step kartalının daha çok Rusya ve Kazakistan bölgelerinde kuluçkaya yattığını söyledi.

Bu türün orman kartalından biraz daha balaban olduğunu tabir fail Çelik şöyle konuştu:

“Türkiye’da 2018 yılından sonradan türle ilgili çalışmalar başlamış. Dünyada popülasyonun 50 bin ile 75 bin çift arasında olduğu biliniyor. Türün şu dakika Avrupa’bile soyu tükenmiş halde. Elbette ülkemizde göçmen bire bir asıl amma Kayseri, Konya ve Kırşehir bölgelerinde bu türün kuluçkaya yattığı anlayış ediliyor. Icraat şu an başlatıldı, Bakanlığımızın bu türle ilgilendiren say başlatması haddinden fazla akıllıca aynı karar.”

Iğdır’ın kuşlar açısından haddinden fazla muhteşem bire bir kalıp olduğunu dile getiren Çelik, “İki koca kuş yolundan biri Artvin’in Borçka ilçesinden ülkemize antre özne kuzeydoğu rotasıdır. Bu rota üstünde Iğdır dahi eke ayrımsız model. Topluluk olduğu sulak alanlar, katıksız zenginlikleriyle muhacir kuşların mehabetli aynı rotası. Türün burada görüntülenmesi üstelik çokça yetişkin. Türkiye’üstelik bu türün kişi sayısı tekmil adına bilinmiyor ama Iğdır’üstelik görüntülenmesi cesim tıpkı fenomen. Antrparantez burada halkalanıp peyk vericisi takılıp doğaya bırakılması birlikte haddinden fazla heybetli bir mücahede. Bu çalışmanın detaylarını tığ bile alçalma ediyor ve takip ediyoruz.” dedi.

Share: