Kars’ta arazi analizi yaptıran müstahsil gübreden artırım edecek

KARS’a kazandırılan ‘Toprak Çözümleme Laboratuvarı’ ile üreticiler hem zirai verimliliği arttıracak hem da gübreden tasarruf edecek. Laboratuvarda çözümleme edilecek topraklara ekilecek işaret ve kullanılacak gübreler, raporla vasıta altına alınacak.

‘Toprak Analiz Laboratuvarı’, Digor ilçesinde Digor Ziraat Odası Başkanlığı’nın düzenlediği törenle hizmete açıldı. Törene TBMM Ekincilik, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı DÜRÜST Tümen Kars Mebus Prof. Dr. Yunus Tığ, SELIM Parti Kars Saylav Ahmet Aslan, Digor Kaymakamı Orhan Gazi Karakaş, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağdanlık, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, Türkiye Tarım Odaları Birliği Umumi Heyet Üyesi ve Şarki Rum Toprak Sorumlusu Kars Kültür Odası Başkanı Hiçlik Ertaş, Digor Tarım Odası Başkanı İsmet Hagi ve davetliler katıldı. saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, kurdele kesip laboratuvarı hizmete açan protokol üyeleri, icraat hakkında Ziraat Efdal Mühendisi Emek Eltutmaz’dan vukuf aldı.

‘ÜRETMEYE BITMEME EDECEĞİZ’TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı AK Tümen Kars Saylav Prof. Dr. Yunus Tığ, “Bilcümle Kars, ayrıca Kuzeydoğu Küçük Asya, biliyorsunuz tarıma dayalı. Yani tarımı ne kadar mebzul yapabilirsek hayvancılığımız o kadar iyice olacak. Oradan cebimize mülk girecek, dirim standardımız yükselecek, çocuklarımıza ve geleceğimize elan ağırbaşlı yardım yapabilecek kazancımız olacak. Toprağımızı, ilçemizi, köyümüzü seveceğiz ve üretmeye devam edeceğiz. Kırsalda ve köyde durup ürettiğimiz sürece üstelik ülkenin özge kalanı henüz üstelik gözümüzün içine bakacak. Niçin? Fora Etmek, istihsal ve üreten nadir ve bu köylülük, kırsallık anca öğrenilebilecek tıpkı molekül değil. Bin yıldır atalarımızın, öğrendiklerini bize aktara aktara bugüne getirdikleri, tarladan, tapandan, ziraatten, üretimden var olunan insanlarız. Yani siz haddinden fazla kıymetlisiniz. Mühendis, veteriner doktor, tarım mühendisi birlikte yetiştirilebilir ama dümbelek yetiştirilemez. Nesillerden süzüle süzüle mevrut bin almanak deneyim, iş var. Nedeniyle kırsalda yaşamak gelişigüzel zamankinden eşsiz. Özellikle bu pandemide ve komşularımızda, coğrafyamızda olan savaşlarla bunu bütün dünya anladı” diye konuştu.’TOPRAĞIN İHTİYACINI ANLATACAK’Tarımsal birikimlerin değerine ilgi calip Tığ, “Toprağı çok kullanıyoruz. Nüfusumuz arttı, bundan sonra uzaklaştırmak istiyoruz. Ayrımsız alandan imdi verim almak istiyoruz. bundan sonra aşındırmak, beslenmek ve bezdirmek istiyoruz. Dünya birlikte tüketim çılgınlığı içerisinde diyorsunuz ama yer bir. Arpalı köyündeki mahsus, Digor’daki belli ve hep ülkemizdeki mahsus. Bu artmıyor antrparantez hangi efsus ki temas gün azalıyor. Evet bu mütenakıs topraklardan bozuk verimlerimizi elan ziyadesiyle alabilmemizin yolu hangi? Onun bizden ne istediğini fark etmek. İşte bu laboratuvar toprağın neye ihtiyacı olduğunu, bizden hangi istediğini hangi vermemiz gerektiğini anlatacak yeryüzü mehabetli çalım olacak” dedi.’AMACIMIZ, OLABİLDİĞİNCE ELAN ORGANİK TARIM YAPMAK’

Toprak Analiz Laboratuvarı’nın Kars, Ardahan, Iğdır ve Veca illerinde bir tane olma özelliği taşıdığını anlatan Ekincilik Faziletli Mühendisi Mücahede Eltutmaz ise “Burada Ekincilik ve Orman Bakanlığı’nın akla yatkın gördüğü programındaki analizler PH, EC, organik husus, kireç, fosfor ve potasyum analizlerini yapacağız. Bize topraklarını getiren çiftçilerimize çözümleme sonucunda aynı anlatım hazırlayacağız, ne toprak için hangi yer amacıyla hangi eser ekmeleri gerekir, hangi matbua kullanmaları gerekir? Bunun için çiftçilerimizi bilinçlendirmeye çalışacağız. Bizim amacımız topraklarımızın kimyevi girdilerle kötülük görmemesi, bu zararın daha uzuv indirilmesi, oldukça elan uzvi ekincilik yapmamız. Topraklarımızın ölmemesi ve gelişmesi için çalışacağız” diyerek konuştu.



Share: