Karadeniz’de meri projeyle kum plajlar genişliyor, sahiller eskiye dönüyor

KARADENİZ kıran yolunun balaban kısmının bahir dolgu akarsu üstüne nesir edilmesiyle saf plajlarını kaybeden bölgede bireşimli kumsal oluşturulan sahiller, baştan düzenleniyor. 119 kilometrelik periferi şeridindeki saf kumsalların yüzde 86’sını kaybeden Trabzon’birlikte ‘T’ tipi dalgakıranlarla oluşan kumsal alanlar genişliyor, sosyal donatı alanları ile sahiller, bozuk görünümüne kavuşuyor. Büyükşehir Şehremini Murat Zorluoğlu, kentin sahil ile kopukluğunun bütün konuşulduğunu belirterek, “Uyguladığımız projelerle Trabzon’u denizle buluşturmuş olacağız” dedi.

Samsun’dan başlayıp, Artvin’in Yalçın Eksen Kapısı’nda sona muazzez ve 6 ülke, 64 kaymakamlık, 9 liman, 4 havaalanı ile birçok yerleşim birimine muvasala sağlanan, 542 kilometre uzunluğundaki Karadeniz periferi yolunun şişman kısmının bahir dolgusu konusunda nesir edilmesiyle katıksız plajların kaybolduğu bölgede bireşimli plajlar oluşturulan sahiller, baştan düzenleniyor. Karadeniz Bölgesi illerinde çarkıt plajlara aktarılma üzere belediyeler vasıtasıyla çalışmalar yürütülürken, 119 kilometrelik kıyı şeridindeki doğal kumsallarının yüzde 86’sını kaybeden Trabzon’dahi ‘T’ tipi dalgakıranlarla oluşan deniz hamamı alanlar genişliyor. Içtimai teçhizat alanları ile Karadeniz sahilleri, çarkıt natürel görünümüne kavuşuyor.

SAHİL ALANLARI GENİŞLİYORTrabzon’dahi 900 metrelik kenar bandına cemaat, 35 bin metrekare alan içine düzenlenen Yalıncak plajında üslup ve çiftteker yolları, iskeleler, su oyun ve avantür parkları, seyahat ve istirahat alanları oluşturuldu. Kentte Kaşüstü plajının düzenlenmesi amacıyla da proje hazırlanırken, Ganita-Faroz periferi güzergahında ise 3 kilometrelik alanda yiyecek içmece mekanları, istirahat alanları, iskeleler, durum terasları, çocuk baziçe alanları oluşturuluyor. Ayasofya, Söğütlü, Peyda sahillerinin birlikte düzenlenmesi amacıyla düzentileme başlatıldı.  ‘DENİZLE TRABZON’U BULUŞTURUYORUZ’Karadeniz kenar yolunun geçişinden bilahare bahir ile şehir arasında ara yaşandığını tamlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur Zorluoğlu, “Trabzon’daki restorasyon, yenilenme bilhassa dışarıdan gelen ziyaretçilerimizin bir lahzada gözüne çarpıyor. Bu şekilde çok izansız dönüşlerimiz oldu. Madun yapıdan dip yapıdan apayrı şehrin ihtiyaçlarından biri da sahillerimizdi. Teferruatlı yıllardır Trabzon’de kent ile kenar kopukluğu bilcümle konuşulur amma tığ vakit kaybetmeden konuşmadık ve adımları birlikte attık. Bu yıl Yalıncak mevkisinde balaban aynı alan oldu. Kimi Vakit günlük 4-5 bin kişinin kullandığı tıpkı düz ora. Çok evire çevire etkinlikler dahi yapıldı. Devamında Ganita, Faroz’u dahi yapıyoruz. Bura üstelik önümüzdeki turizm sezonunda bitmiş olacak. Meydandan aşağıya birçok domestik ve ecnebi insanlarımız Ganita’ya gelip burada vakit geçirip dinlenecekler. Biz denizle Trabzon’u buluşturmuş olacağız. Devamında Ayasofya’dan batıya akilane kullanılmamış oluşan plajı birlikte önümüzdeki sene elan düzgün elan ağır ezgi ayrımsız şekilde vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Akçaabat, Söğütlü, Peyda birlikte kâin kıran bandını de yenileyeceğiz. Bilcümle bunlar tamamlandığında az daha Kaşüstü’nden Akçaabat’a kadar çok geniş tıpkı deniz boyu alanlarına şehir kavuşmuş olacak” diye niteleyerek konuştu.’DENİZİ GÖREBİLİYORUZ AMA ULAŞAMIYORUZ’Şehrin denizden aygın baygın olduğunu söyleyen site sakinlerinden Muhammet Akva ise “Trabzon’birlikte denizi görebiliyoruz amma denize ayrımsız nev ulaşamıyoruz. Yıllardır maalesef böyle bir hasret var içimizde. en son Yalıncak plajı yapıldı. Az Buçuk üstelik olsa plaj düzenlemesinden sonra denizde fasıla geçirebildik. Denize girebilmek amacıyla kilometrelerce defa gezmek zorunda kalıyoruz. Trabzon’da denize girilebilecek haddinden fazla kısıtlanmış alan var. Alelhusus kent merkezine yakın noktalarda denize yankılanmak türlü değil. Yapılan projeler var. Umarım projeler bittiğinde denizle kavuşmuş olacağız” dedi.

Filiz Karahan ise “Trabzon daha çok turizmden büyük behre almaya başladı. Bahir şehri olmasına rağmen maatteessüf denizi yararlanma alanlarımız çok kısıtlanmış. Bir Vakitler kent merkezinde denize girerdik amma şimdi denize çalmak saatlerce öğün gitmek zorunda kalıyoruz. Deminden sahil şeridinde birkaç noktada çalışmalar yapılıyor. Çokça adamakıllı projeler var. adım adım denizle buluşuyoruz. Umarım evlatlarımız bizim dinamit duyduğumuz Trabzon’un o sunturlu sahillerini gönül fırsatı bulurlar” diye niteleyerek konuştu.

Share: