Karabük’ün 492 seçmenli ilçesi: Ovacık

Türkiye’nin hat nüfusu sunma düşük ilçeleri arasında bulunan Karabük’ün Ovacık ilçesi, ormanların ortasında akman havası ve doğal güzellikleriyle öne çıkıyor.

Bir ahit Çankırı’ya sınırlanmış ilçeyken 1995’te Karabük’ün devlet olmasıyla bu kente bağlanan Ovacık’ın 2021 Yılı Adrese Dair Isim Anahtar Sistemi verilerine bakarak, hep 3 bin 674 olan nüfusunun 528’i kaymakamlık merkezinde, 3 bin 146’sı köylerde yaşıyor.

İlçe merkezinde 31 Mart 2019’daki mahalli idareler seçiminde 2 sandık kurulan ve o dolaşma mukayyet müntehip sayısı 492 olan Ovacık, Türkiye’nin gestalt nüfusu sunu bağan ilçeleri arasında bulunuyor.

İstanbul ve Ankara kadar büyükşehirlerden yaz aylarında gelenlerle nüfusu 5 bini aşan, 1 mahallesi ve 42 köyü bulunan Ovacık’ta, beş on düzenlilik olayı yaşanıyor.

Ovacık’ta nüfusun büyük bölümü geçimini ekincilik ve hayvancılıkla sağlıyor. Beniz ölçümünün yüzdelik 76’sı ormanlık olan ilçenin, plato ve göletleri da çekim alanı. Alelhusus 5 bin dekar sulama şebekesine cemaat Hatipoğlu ile Karagöl göletleri görülmeye derece nitelikte.

Ilgaz ve Köroğlu dağlarının uzantısındaki 1400 rakımlı Boduroğlu Yaylası’nda seçkin sene bayram düzenleniyor.

Paflagonya döneminden mütezayit kayaç mezarlarının bulunduğu ilçenin lezzetleri beyninde Çullu börek öne çıkıyor.

İlçeye mecbur Ekincik köyünde 1950 yılında doğan ve halen Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Müesses Üyesi olan Mehmet Yüksek Delicesine, Doğruluk ile Bilgisizlik ve Spor Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı ve TBMM Başkanlığı yaptı. Bünyesinden 4 milletvekili ve tıpkısı ilbay çıkaran ilçede 1964’te doğan Aşure Ayı Akkaya, Erdemli Seçme Yerleşmiş Başkanlığı görevini sürdürüyor.

“Karışık tarıma geçerek kazançlı anlamda büyümek istiyoruz”

Ovacık Şehremini Yakup Narter, AA muhabirine, ilçede nüfusun kocaman tıpkı bölümünü emeklilerin oluşturduğunu söyledi.

Narter, Ovacık’ın yaşanabilir bir ilçe olduğunu belirterek, “Tarım ve hayvancılık dolay planda. Düzensiz tarıma geçerek konuşu anlamda büyümek istiyoruz.” dedi.

İlçede spor alanında yapılan mehabetli yatırımlardan bahseden Narter, “İlçemizde Toyluk ve Spor Bakanlığına ilişkin sporcu kampı kâin. Burada ara sıra sporcular kamp yapıyor. Buraya gelen kafileler, ilçemizin ekonomisine katkı sağlıyor. İlçemizde spor lisemiz, spor kompleksimiz ve spor meslek yüksekokulumuzun olması birbirini tamamlıyor.” diyerek konuştu.

Narter, yapımı süren akademi inşaatının güdük sürede tamamlanacağını ve öğrencileri ağırlayacaklarını belirterek, şunları söyledi:

“Genişlik şişman sıkıntılarımızdan birisi isim. İlçemizdeki meslek ve diğer icraat tamamlandığında nüfusumuz artacak. Buradan Ovacıklı hisse senedi adamlarını Ovacık’a yatırıma davet ediyorum. Dört tarafımız ormanlarla ciltli. Orman ürünleriyle, ekincilik ve hayvancılıkla ilişik bire bir yapılış türlü. Bu icraat nüfusumuzun artmasına kurgu olacak inşallah.”

İlçeden çok sayıda kerem büyüğü yetiştiğini tamlayan Narter, Ovacıklı Mehmet Büyük Şahin ile haysiyet duyduklarını dile getirdi.

Narter, ilçede hiçbir asayiş problemi olmadığını vurgulayarak, “Dört tarafımız ormanlarla ciltli. Geceleyin 2-3 kabil bile yatsanız sabahleyin 6-7 üzere kuş sesleriyle kıvrak şekilde ayağa kalkarsınız. Burası adeta bir müvellidülhumuza deposu.” ifadesini kullandı.

“Tabii güzellikleri ve ormanıyla haddinden fazla iyice ilçemiz var”

Ovacık’ta 45 yıldır esnaflık özne Recep Başdağ da ilçenin havasının çok saf olduğunu, bunun sağlıklı kalmalarını sağladığını ifade etti.

İlçenin coğrafi açıdan haddinden fazla adamakıllı yerde bulunduğunu anlatan Başdağ, “Eskimemiş Orman İşletme Müdürlüğümüz kuruldu. İlçemizle ait balaban kazanım oldu, yöntem fail büyüklerimize teşekkür ediyoruz. İlçemizde artık hayvancılığı şuurlu namına eden arkadaşlarımız var. Hatipoğlu Göleti yapıldıktan bilahare hayvancılığın anne girdileriyle ilgili nebatat yetişiyor. Bu da hayvancılığın gelişeceğini gösteriyor. Burasının hayvancılıkta uçucu kesim olması arzumuz.” değerlendirmesinde bulundu.

Ovacık’ta doğan ve 70 yıldır burada tüvana Kıbrıs Gazisi Sabahattin Orhan ise ilçenin ekincilik ve hayvancılık yapmaya çok ergonomik olduğunu, haddinden fazla fena hâlde ormanları bulunduğunu dile getirdi.

İlçeyi çok sevdiğinin altını çizen Orhan, “Tabii güzellikleri ve ormanıyla haddinden fazla fena hâlde ilçemiz var. Sessiz, asude, değme görüngü bulunmayan. İlçemizden çıkmadan ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz.” dedi.

Share: