Kahramanmaraş’taki arkeolojik kazılarda karı iskeleti bulundu

Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesindeki Domuztepe Höyüğü’nde hesaplı hafriyat çalışmalarında 7 bin 600 yıl öncesine ilişik olduğu değerlendirilen karı iskeleti bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda, Hacettepe Üniversitesi Literatür Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Uğurlu başkanlığında, 5 üniversitede görevli kazı bilimci ve fen insanlarından oluşan 15 şahsiyet ekiple düzenlenen kazı çalışmaları devam ediyor.

Geç neolitik dönemde yer serbest kurgan yerleşimlerinden biri olarak değerlendirilen Domuztepe’deki mezarda hocker (bacakları karına akıllıca batık, tıpkısı yana yatırılmış) pozisyonunda kadit bulundu.

İskelet, kazı ekibindeki veri insanları vasıtasıyla incelemeye alındı.

“Böylesi tıpkısı mezarla karşılaşmamıştık”

Doç. Dr. Tekin, AA muhabirine, say yapılan alanın günümüzden 9 bin sene öncesine tarihlendirilen Taş çağının serencam evresini mandepsi fail kurgan yerleşimi olduğunu söyledi.

Bu yılki çalışmalar kapsamında mevcut eş iskeletinin çok dikkat gelgelli olduğunu ve kendilerini çok heyecanlandırdığını anlatan Tekin, şunları kaydetti:

“Saptamış olduğumuz bu kuru, kâmil olduğunu tahmin ettiğimiz aynı bireye ait. Geç neolitik döneme dayalı tıpkısı çukur olması itibarıyla bizim için kocaman çünkü tığ 2014 yılından bu yana kazdığımız tek alanda böylesi tıpkı mezarla karşılaşmamıştık. Cılız bir arazi gömü şeklinde karşınıza çıkıyor. Şu anne büyüklüğünde elan bire bir arkeolojik benzeri bulgu yanı sıra yok. Arkeolojide hocker dediğimiz tarzda gömülmüş. Yan yerine baktığımızda kuzeydoğu-güneybatı istikametinde görülüyor amma esasen ölmüş defnetme ile ilgili bizim üzere sonuç aşama altın olan bir eksantrik bulgu üstelik yanı sıra küçükbaş hayvanlara ilişkin kemiklerin olmasıdır. Bu birlikte ölmüş yemeğinin varlığına belen etmekte; yani ölümünden sonraları geride kalanların tıpkısı geberik yemeği düzenlediğini ve arta kalan kemikleri düzenli bire bir şekilde mezarın içerisine bıraktığını gösteriyor ki bu de bilahare hele Rum ve Yakın Doğu’dahi pek haddinden fazla yerde gördüğümüz geleneğin erken örneklerinden birisi adına karşımıza çıkıyor.”

Uğurlu, kazı bilimsel bulgulardan yola çıkıldığında iskeletin günümüzden 7500-7600 sene öncesine ilişik olduğunun değerlendirildiğine işaret ederek, “Bittabi kim karbon 14 sonuçları daha elimizde değil amma arkeolojik bulgulardan yola çıktığımızda günümüzden 7500-7600 sene öncesinden bayram ediyoruz. Milattan ilk 5600-5500 yıllarına indirgediğini söyleyebiliriz.” dedi.

Doç. Dr. Tekin, Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü laboratuvarında antika DNA testlerinin yapılmasının peşi sıra elan ayrımlı bilgilere ulaşılabileceğini söyledi.

Üst ayrıca haddinden fazla farklı ve özelliklere cemaat yerleşimlerden oluşan höyükte aslında kesim için tipik denilecek tıpkısı iskan planlaması ve anlayışının bahis konusu olduğunu anlatım eden Uğurlu, ortaya çıkarılan mimari yapıların söz konusu coğrafyada çekirdek familya yapısının degaje olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Tekin, Domuztepe’deki kazıların elden Türkiye üzere değil, Yakın Doğu arkeolojisi üzere da büyük vukuf kaynağı olacağını kaydetti.



Share: