İSTANBUL-PERA ZAHMETSIZ OTELİ, İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ, OSMANLI BANKASI? INSTİTUT FRANÇAİS İSTANBUL’DA SERGİLENİYOR

? Fransız asıllı tatlı su frengi mimar Alexandre Vallaury’in 1800’lü yıllarda yaptığı Osmanlı Bankası binası, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Küçük Asya Yetimhanesi ve Pera Zorlamasız Oteli kabil yapışkan bırakan eserleri fotoğrafçı Bilal İmren’in objektifinden Institut français Istanbul’bile sergileniyor. Sergiyle Osmanlı’nın önce mimarı olan Vallaury’in Türkiye’deki mimariye olan etkilerini tavzih etmek ve Fransa ile olan kültürel ilişkilere kandil ağrımak hedefleniyor. Institut français, Avrupa Miras Günleri kapsamında Fransız asıllı tatlı su frengi mimar ‘Alexandre Vallaury’in İstanbul mirası’ isimli sergi sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Taksim’deki Institut français’dahi 23 Ekim’e kadar sürecek olan sergide ziyaretçiler fotoğrafçı Bilal İmren’in objektifinden Alexandre Vallaury’in mimarlık alanda İstanbul’a bıraktığı mirası görebilecek. VALLAURY, NEO-OSMANLI STİLİNİN YARATICILARINDAN

Paris Iyicene Sanatlar Ulusal Erdemli Okulu’nda öğrenim gören mimar Alexandre Vallaury, boğaz kıyısında 19’uncu çağ sonlarında ve 20’nci yüzyıl başlarında nesir edilen binaları tanımlayan neo-osmanlı stilinin yaratıcılarından ve gelecek taşıyanlarından biri oldu. Alexandre Vallaury’nin yaratıcısı olduğu binalar beyninde, neo-uyanış stilinde Osmanlı Bankası binası, İstanbul Kazı Bilimi Müzesi, Rum Yetimhanesi Pera Zahmetsiz Oteli yer alıyor. Tıpkı Fransız ve Avrupa ekin geleneği haline gelen 39’uncu Avrupa Miras Günleri vesilesiyle planlı işporta, hem şehirde sanatsal benzeri yolculuğa nida ediyor hem bile Fransa ve Türkiye arasındaki kuvvetli kültür ilişkisinin tıpkı nişanesi yerine karşımıza çıkıyor.

‘4-5 KAMER SIKI ÇALIŞTIK, HADDINDEN FAZLA KEYİFLİ BİR İŞ OLDU’

Sergiye ilişik mütekellim canlı resimci Bilal İmren, ‘Işporta Alexandre Vallaury’in İstanbul’da yaptığı asar üzerine, Vallaury çokça önemli aynı mimar. Osmanlı’nın önceki mimarlık, şehr-i mimar namına geçiyor. Türkiye amacıyla mimarlık alanda makro başlangıçlar yapmış. Evire Çevire sanatlar eğitimini ilk kuranlardan Mimar Sinan Domuzuna Sanatlar Üniversitesi, Pera Kolaylık Oteli, Kazı Bilimi Müzesi kadar sayımsız bulaşık bırakan eseri var. Sergiyi Fransız Kültür Merkezi ile Türkiye-Fransa ilişkilerine müteveccih ortak proje kendisine hayata geçirdik. 4-5 ay kısmık çalıştık böyle benzeri sergi ortaya daha çok. Benim için çok sevinçli tıpkı işti. Sergide 7-8 mekanın fotoğrafları var. Sergide ana depar noktamız Fransız asıllı tıpkısı mimarın Türkiye’ye olan etkilerini afişe etmek. Bu eserler etraflı yıllardır gözümüzün önünde olan büyük balaban yapılar’ dedi.

PAZARTESİ’DEN CUMARTESİ’YE 10.00 İLE 18.00 SAATLERİ ARASINDA ZİYARET EDİLEBİLİR

Institut français İstanbul bildirişim sorumlusu Selin Belli Kalaycıoğlu ise ‘Her yıl ilkgüz ayında yapılan Avrupa Kültür Mirası Günleri kapsamında sergiyi sanatseverlerle buluşturduk. Avrupa Ekin Mirası Günleri bu yıl 39’uncu misil düzenleniyor. Fransa’üstelik başlayıp, 50’ye mümasil ülkeye yayıldı. Bu günlerde vakar kendisine müzelerin sınırlı bölümleri, amme binaları, parlamentolar ziyarete açılıyor. Foto sanatçımız Bilal İmren ile bu sergide mimar Alexandre Vallaury’in İstanbul’de imzasını taşıyan gerçek eserleri fotoğrafladık. Hususi ayrımsız antoloji hazırladık, eserleri 23 Ekim’e büyüklüğünde sergiliyoruz. Pazartesi’den cumartesi gününe kadar 10.00 ile 18.00 saatleri ortada konuşma edilebilir. Tamlık sanatseverleri ve İstanbul aşıklarını sergiye bekliyoruz’ diye niteleyerek konuştu. BİLAL İMREN KİMDİR?

Işporta Fena Hâlde Sanatlar fakültesi mezunu genç fotoğrafhane Bilal İmren’in objektifinden, İstanbul’birlikte Alexandre Vallaury’nin mirasını özlük seçkisi ve perspektifinden keşfediyor. 1994 senesinde Ağrı’dahi doğan İmren, 2014 yılında Adamakıllı Sanatlar Fakültesi fotoğraf bölümünde okudu. Mimari ve dokümanter işık alanında yaptığı çalışmalarla mütenevvi sergilere katıldı. Toplumsal bilincinin ve belleğin oluşması açısından heybetli bir güce topluluk olduğunu düşündüğü bu görsel konuşma alanında istihsal yapmaya devam ediyor. Fotoğrafçı, aç dokümanter fotoğrafçısı olarak, herhangi bir stilize nahiye ve kıvrımın, ilim ve bakış açısı çizgisinin, gölgenin ya üstelik yönlendirilmiş kandil izinin arkasında mimarı ortaya çıkartmayı amaçlıyor. Fotoğraflarının akademik boyutu bu som ve hacimli gayrimenkul özneleri yeryüzü dolgunca şekilde ortaya koyuyor.



Share: