Ispartalı Elma Üreticisi: 6-7 Kilo Elma Satmamız Lazım, 1 Kilogram Süt Kabul Etmek İçin. Bu, Öğür Meselesi Değil. Kıvançlı Olan Bulunmayan

İYİ Tümen Isparta Mebus Aylin Külhanbeyi, Isparta’nın Eğirdir ilçesine bağlı Çayköy’da elma üreticilerinin sorunlarını dinledi. Elma üreticisi, “Geçen yıl 3 kilo elma satıyorduk, ayrımsız litre süt alıyorduk. Demin ise 6-7 kilogram elma satmamız lazım, 1 kilo mazot kabul etmek üzere. 7 kilogram elmaya 1 kilogram süt alıyoruz… Bu, fırka meselesi değil. Kıvançlı olan namevcut” dedi.

Aylin Bıçkın, Eğirdir ilçesine sınırlı Çayköy’dahi elma üreticilerini konuşma etti. Elma üreticilerinin sorunlarını dinleyen Kabadayı, şunları söyledi:

“ÜRETİCİ UMUMI NAMINA ÇOKÇA PRINT DURUMA DÜŞÜRÜLDÜ”

“4 buçuk senedir daima önergeler veriyorum. Araştırı önergeleri reddediyor. Istifham önergeleri veriyoruz. Demincek de bu yıl, senelerdir kötüye giden girdi maliyetlerindeki artış ve ondan bilahare de sizlerin sıkıntıları bu yıl tabaka safhaya mevrut vaziyette. Yani bu umumi ekonominin de çok çığlık yönetilmesiyle motorin fiyatları, yemleme fiyatları, matbu fiyatları… Bilcümle yaz boyunca arkadaşlarımla beraber Isparta’nın köylerini gezdim. Yemeden Içmeden elma üreticisi değil, gül zamanı gül üreticisi, karanfil antlaşma karanfil… Daha güzeşte hafta domates üreticileri ile beraberdim hem Burdur’dahi hem Söğüt’te hem birlikte Deregümü’birlikte. Yetiştirici, genel olarak haddinden fazla tahakküm duruma düşürüldü. Türk milleti yoksullaştı. Yoksullaşırken rastgele antlaşma yeryüzü çok, maalesef Türk köylüsü ve çiftçisi yoksullaşıyor. Zenginleşirken da yer beş altı payı ve sunu geç, maatteessüf sonuç dönemlerde Türk köylüsü alıyor. Bunların hepsinin farkındayız. Demin ego, hal arıyorum. Hem ben hem partim hal önerilerimizi senelerdir sunuyoruz. İnşallah bunları bile gelip yerine getireceğiz. Amma daha seçim falan namevcut, buraya niye geldik? Sizin üzere yapabileceğimiz hangi varsa bütün mekanizmaları harekete geçirelim kim az buçuk bu şita haddinden fazla tahakküm geçecek. Bu kış az buçuk soluk alabilelim sizle diyerek geldik.”

“MALİYETLER 4 KATI ARTTI. ELMANIN SATIŞ FİYATI İSE GÜZEŞTE SENEYLE TEZCE HEMEN AYNI”

Ayrımsız elma üreticisi, “Maliyetler 4 kalpsiz arttı. Elmanın satış fiyatı ise sabık seneyle birden tezce aynı. Yetiştirdiğimiz nitelikli elmayı 4 bin liraya satarken mevsim sonu dibindeki çürüğü 3 liraya satıyoruz. Siz düşünün artık” dedi.

“BU, PARTİ MESELESİ DEĞİL. KIVANÇLI OLAN NAMEVCUT”

Mazot fiyatlarından dahi ağrı yanan üretici, “Güzeşte yıl 3 kilogram elma satıyorduk, bire bir litre süt alıyorduk. Deminden ise 6-7 kilogram elma satmamız geçişsiz, 1 kilogram süt almak için. 7 kilogram elmaya 1 kilo süt alıyoruz… Bu, fırka meselesi değil. Memnun olan bulunmayan” diye konuştu.

“BU TOPLUMUN SİZDEN BIR TANE İSTEDİĞİ; BASMA, SULAMA, ELEKTRİK…”

Tıpkı bambaşka elma üreticisi ise “Bu toplumun sizden beklediği, biricik istediği; matbua, sulama, ruh… Ayrıksı hangi cins” dedi.

“BİR BILE EVİMİZİ GEÇİNDİRMEMİZ GEREKİYOR”

Elma üreticisi aynı eş dahi “Sayın vekilim, işçiyle çalışıyoruz tığ. Küçük Ay ayında tıpkısı başlıyoruz; ilaçlamasıymış, budamasıymış, gübresiymiş, suyuymuş… Bizim de çoluğumuz çocuğumuz var. Devrisi seneye kadar (gelirimizi) yetirmemiz gerekiyor. Bu elma maliyetinin dışında bir bile evimizi geçindirmemiz gerekiyor yani. Bizim yegâne gelirimiz elmacılık” diyerek veca yandı.

Share: