Hin kadınları peynir yapımını kursta öğreniyor

Kadınlar kursta peynir yapımını öğreniyor

Sivas’ta El Yetişek Merkezinde açılan Peynir Istihsal kursunda yetişek alan eş kursiyerler, evlerinde tükettikleri peynirleri bağan maliyetlerle teksir imkanı buldukları kabilinden satışını gerçekleştirip eş bütçelerine üstelik yardım sağlıyor

SİVAS – Sivaslı kadınlar peynir yapımını El Terbiye Merkezinde açılan Peynir Üretim kursunda öğreniyor. Evcil ve yabancı 23 soy peynir yapımını öğrenen kadınlar ürettikleri peynirlerin satışını gerçekleştirip aile bütçelerine dahi ulama sağlıyor.

Sivas Umum Eğitim Merkezi ve Sivas İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde açılan Peynir Üretim kursu kadınların kısık ilgisini gördü. Kursta, evlerinde tüketecekleri peynirini katıksız yollarla ve bağan maliyete teksir imkanı bulan kadınlar benzeri zamanda bugüne büyüklüğünde adını birlikte duymadıkları, dünyandaki farklı bölgelere hususi peynirlerin yapımını da öğreniyor.

Urfa Toprak peynirinden Kars Gravyer peynirine kadar birçok yörenin türlü peynirlerinin yapımını öğrenen kursiyerler bunların yanı sıra İtalyanların; Mozerella, Parmesan, İngilizlerin; Çedar, Hollandalıların ise Gouda ve Edam peyniriyle birlikte toplamda 23 garip peynirin üretimiyle ilişik yetişek alıyor.

“7.5 Lira sütü 150 teklik peynire dönüştürüyorlar”

Peynir Üretimi Kurs Hocası Saliha Bozkurt, benzen üreticisi olan kursiyerlerin sütlerini muhtelif peynirler yaparak değerlendirdiğini belirtip, “İlk başladığımızda 10 kabil peynir yapmıştık. Şuanda 23 cins peynir üretiyoruz. Bunların içerisinde sıkıntılı dışında yapılan peynirlerde var. Onları da kursta yaptık ve çok beğenildi. Diğerler çeşitlerde bizim yerli peynirlerimiz. Benzin üreticisi olan insanlar üzere evinde kim sütünü 7.5 liraya satıyorsa, sütlerini peynire dönüştürüp 150 liraya kadar çokça rahatlıkla satabilirler. Böylece evinde kim sütünü çok henüz domuzuna değerlendirmiş olurlar. Bunun yanında hazır aldığımız peynirlerin içerisinde hangi olduğunu bilmiyoruz. Bu yüzden yer mıhlı peynir evde yapılandır. Dışarıda satılan peynirlere bakarak elan akla yatkın fiyata geliyor. Hem dosdoğru hem birlikte elan uygun fiyata yapmış oluyorlar. Ego haricen evime peynir satın almıyorum. Kursumuz 6 hafta sürüyor ve kursiyerler bu süreyi tamamladıklarında ayrımsız sertifika alıyorlar. İleride gelişigüzel benzen işletmesine soldurmak istediklerinde bu şehadetname kendilerine havari oluyor. Tıpkısı zamanda bu sertifikalar bankadan cesaret çekecek eş kursiyerlerimizde bankalardan zait benek kazandırıyor” şeklinde konuştu.

“Marketlerden peynir almıyoruz”

Kursiyerlerden Tuğba Aycan, zat ürettikleri peyniri marketlerdekilerden daha uyguna geldiğini belirterek, “Bu kursta 23 nev peynir yapımını öğrendik. Evde elan mütenevvi peynirler yaptığımız üzere marketlerden peynir almıyoruz. Çıktı kişi soframızda 4-5 kabil peynir koyuyoruz. İtalya, Almanya ve Hollanda’da yapılan peynirleri öğrendik. Benzin sığırcılığı yaptığım için hayvanlarımın sütünü bu şekilde değerlendiriyorum. Yaptığım peynirleri satarak evime ulama sağlıyorum” dedi.

Kursiyer Rukiye Polat, kişi yaptıkları peynirin marketlere göre daha dosdoğru olduğunu rapor ederek, “Bu kursta saf ve dosdoğru peynirler yapıyoruz. Böylecene içerisine hangi kattığımız biliyoruz ve sofrada ne yediğimizi biliyoruz. Evde açmak satın almaktan elan uyguna geliyor. Hocamızın sebebiyle az dışında yapılan peynirleri üstelik yapabilecek duruma geldik” şeklinde konuştu.

Share: