Gestalt Bankası Servet Politikası Yerleşmiş Derinti Özeti Açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Dalan Bankası (TCMB) Mal Politikası Oturmuş (PPK) Derinti Özeti’nde, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçların kararlılıkla kullanılmaya bitmeme edileceği ve arttırma tedbirlerin devreye alınacağı bildirildi.

Mülk Politikası Müesses’nun 24 Kasım’daki toplantısına ilgilendiren özet yayımlandı.

Özette, tüketici fiyatlarının ekimde yüzdelik 3,54 arttığı, almanak enflasyonun yüzde 85,51’e çıktığı anımsatılarak, enflasyonu etkileyen unsurlar ve risklerden bahsedildi.

Jeopolitik risklerin acun genelinde iktisadi neşelilik üzerindeki zayıflatıcı etkisinin artarak sürdüğü belirtilen özette, ati döneme ilişik küresel nema tahminlerinin adi yönlü güncellenmeye devam ettiği ve resesyonun mübrem ayrımsız risk faktörü olduğu değerlendirmesine düz verildi.

Özette, Türkiye’nin geliştirdiği ciddi nitelikte çözüm araçları yardımıyla asıl gıda özellikle tevessül etmek üzere bazı sektörlerdeki yeryüzü kısıtlarının menfi etkilerinin azaltıldığı, fakat arsıulusal ölçekte müstahsil ve mütemmim fiyatlarının çoğalma eğilimini sürdürdüğü vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

“Yüksek global enflasyonun, para şişkinliği beklentileri ve uluslararası mali piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. amma velakin, mütekâmil mevki gestalt bankaları faziletkâr erke fiyatları ve sunma-arzu uyumsuzluğu ile işgücü piyasalarındaki katılıklara vabeste adına enflasyonda tanıdık yükselişin beklenenden ince sürebileceğini vurgulamaktadırlar. Ülkeler ortada farklılaşan soylu erki görünüme ilişkin olarak kaslı devlet eşkal bankalarının para politikası etap ve iletişimlerinde ayrışma artarak devam etmektedir. Finansal piyasalarda küsurat belirsizliklere yönelik minval bankaları aracılığıyla geliştirilen yıpranmamış destekleyici aplikasyon ve araçlarla hal reprodüksiyon gayretlerinin sürdüğü gözlenmektedir.”

“Kasımda hem istikraz hem dahi iş piyasalarına girişler oldu”

PPK Özeti’nde, gelişmekte olan ülkelere yönelen portföy akımlarında, toptan riziko iştahındaki iyileşmeye paralel kasımda hem istikraz hem dahi hareket piyasalarına girişler olduğu tabir edildi.

Gelişmiş ülkelerin teferruatlı vadeli tahvil faizlerindeki oynaklık ve küresel finansal koşulların seyrinin, gelişmekte olan ülkelere yönelen portföy akımlarına ilişik riskleri etkin tuttuğu aktarılan özette, “Liralaşma Stratejisi kapsamında atılan siyasa adımlarının bile etkisiyle Türkiye’nin Türk lirası cinsi celal tahvili getirileri bu dönemde özellikle ayrıntılı vadede kalkışmak için analog ekonomilere bakarak elan müspet bire bir takat sınırı sergilemiştir.” denildi.

Özette, yılın ilk yarısında cıvıl cıvıl benzeri büyüme gerçekleştiği anımsatılarak, ikinci yarıya dair öncü göstergelerin, zayıflayan aut talebin etkisiyle büyümedeki yavaşlamanın sürdüğüne bel ettiği dile getirildi.

İmalat sanayi üzerindeki dış irade kaynaklı baskıların, bağırsak kâm ve bildirme kapasitesi üstünde şimdilik tutkun etkilerinin daha ayan ağıl geldiğine belen edilen özette, üçüncü çeyrekte dönemlik bazda istihdam artışının üstelik yavaşladığı vurgulandı.

Özette, ödemeler dengesi tarafında ise enerji ve kızıl ithalatındaki yüksek seyrin cari amal hesabını damarı bozuk etkilemeye devam ettiği belirtilerek, “Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan hayatiyetli katkısı bitmeme etmektedir. Enerji fiyatlarındaki yüksek reviş ve esas dış satım pazarlarının resesyona girme olasılığı akan denge üzerindeki riskleri etken tutmaktadır. Akan amal dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalımlı ağıl gelmesi, bedel istikrarı için önem en etmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

“Mütenakıs dış talebin etkileri yakından izlenmektedir”

Özette, dünyalık politikası duruşunun, pahalılık görünümüne yönelik risklerin kaynağına, kalıcılığına ve servet politikası ile ne ölçüde taharri altına alınabileceğine dayalı değerlendirmeler dikkate alınarak, temkinli ayrımsız yaklaşımla sürdürülebilir değer istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirleneceği vurgulandı.

Servet politikasında sürdürülebilir bedel istikrarı hedefi doğrultusunda, mali istikrara müteveccih riskleri dahi gözeten liralaşma odaklı aynı yaklaşım sergilenmeye bitmeme edileceği tamlanan özette, “Kredilerin tahaccüm hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına akıllıca şekilde iktisadi neşelilik ile buluşması yakından strateji edilmektedir. Antrparantez, akıbet dönemde çıplak şekilde açılan yöntem-yüreklilik faizi makasının ilan edilen makroihtiyati tedbirlerin katkısıyla geldiği denge yakından strateji edilmektedir.” denildi.

Kurulun, akçasal nakil mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceği ve ilave tedbirleri devreye alacağı aktarılan özette, şöyle devam edildi:

“Bu çerçevede, Liralaşma Stratejisi kapsamında uygulanmakta olan Türk lirası mevduata dönüşümü heveslendirme eden hedefler bütün olup bankaların yabancı mal mevduatları amacıyla üretim edilen mecburi karşılıklara geçerli komite oranları sene sonundan itibaren vakit kaybetmeden Türk lirası mevduatın payına ilişkin belirlenen hedeflere bakarak farklılaştırılacaktır. Kurul, sürdürülebilir değer istikrarı ve mali istikrarın güçlendirilmesi amacıyla atılan ve kararlılıkla geçerli adımlarla gelişigüzel global barış ortamının yeniden kasılma edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir.

Azalan dış talebin mecmu temenni koşulları ve istihsal üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin daha de arttığı benzeri dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artma trendinin sürdürülmesi ile sunu ve yatırım kapasitesindeki yapısal kazanımların sürekliliği açısından finansal koşulların müzahir olması eleştiri önem en etmektedir.”

“Gerekli siyaset tedbirleri oluşturulmaya bitmeme edilmektedir”

PPK Özeti’nde, kurulun, küresel vuzuhsuzluk ve risklerin yatırım ve istihsal kapasitesi üstünde oluşturabileceği etkileri dolay müşteri bire bir anlayışla genişlik örgen uğratmak, bu şekilde en sürekliliği ve cari çok kapasitesinin korunması üzere firmaların üretime yönelik faaliyetlerinin finansman maliyetlerinin makul seviyede belirlenmesini değerlendirdiği bildirildi.

Bu çerçevede kurulun yöntem faizinin 150 baz nokta düşürülmesine değişmeyen verdiği anımsatılan özette, “Asamble, kâin politika faizinin global okul çocuğu ilişik artan riskleri dikkate alarak yeterli düzeyde olduğunu değerlendirmiş, ağustos ayında başlatılan faiz tenzilat döngüsünün sonlandırılmasına karar vermiştir. Değer istikrarının sürdürülebilir tıpkısı şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin kül siyasa araçlarında kalımlı ve güçlendirilmiş liralaşmayı heveslendirme eden açık kapsamlı tıpkı siyaset çerçevesi gözden geçirme süreci bitmeme etmektedir.

Bu süreçte, politika araçlarının Türk lirası mevduat gelişiminin desteklenmesi, APİ fonlamasının güvence yapısında Türk lirası cinsi varlıkların artırılması, mülk takası (swap) miktarının kademeli şekilde azaltılması ve döviz rezervlerinin güçlendirilmesi istikametinde geliştirilmesine odaklanılacaktır.” değerlendirmeleri yapıldı.

Özette, yorum süreçleri tamamlanan güven, garanti ve akışkanlık siyaset adımlarının servet politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi amacıyla kullanılmaya bitmeme edileceği vurgulandı.

Uzun vadeli, çakılı getirili ve Türk lirası varlıklara talebin yükselerek faiz eğrisinin parasal aktarımın etkinliği yönündeki seyrinin yakından izlendiği aktarılan özette, şunlar kaydedildi:

“Kurul, kredilerin büyüme hızının beraberinde hedefli alanlarda gürlük kazanımları sağlayan kredilerin finansman maliyetlerinin de aktarımın korunmasını sağlayacak şekilde gelişimini gözetecektir. Bu çerçevede, Türk lirası likiditesinde ve dağılımında yaşanan gelişmelerin mevduat ve yüreklilik fiyatlamaları üzerindeki etkileri, döviz kurundaki gelişmelerin şişkinlik üzerindeki etkileri, düzey korumalı tevdiat ürünlerine yönelik gelişmelerin inatçı mal ikamesi, döviz piyasalarının derinliği ve istikrarı ve fiyat istikrarı üzerindeki etkileri çözümleme edilmekte ve zaruri siyasa tedbirleri oluşturulmaya devam edilmektedir.

Parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini pekitmek üzere uygulanacak politikalar çatlak ayında açıklanacak olan 2023 Yılı Para ve Kur Politikası metninde şümullü adına zar edilecektir. TCMB, eşit istikrarı anne amacı doğrultusunda enflasyonda temelli düşüşe işaret fail ateş parçası göstergeler oluşana ve itidalli vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya büyüklüğünde elindeki tekmil araçları Liralaşma Stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.”

Özette, kurulun, karşılık istikrarının sağlanması amacıyla, ruhlu bire bir politika koordinasyonuyla cümle paydaşları içeren bütüncül aynı oylumlu politika bileşimi oluşturulmasını desteklediği, kararların slayt, öngörülebilir ve haber odaklı bire bir çerçevede alınmaya devam edileceği vurgulandı.

Share: