Çiftçilere ‘kuraklık’ uyarısı: ‘Toprak suyunu koruyucu tedbirler alın’

Kırıkkale’bile çiftçilere müteveccih düzenlenen “Tarımsal Kuraklıkla Mücadelede Tasarruflu Su Kullanımı” konulu konferansta konuşan Tarımsal Yapılar ve Sulama Kürsü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ersoy Saika, yağış miktarı ve şeklinin ağır aksak olmasından ekolojik ortam Ekim ayından hasat dönemine büyüklüğünde yer suyunu havari tedbirin alınması gerektiğini söyledi.

Kırıkkale İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü aracılığıyla planlı “Zirai Kuraklıkla Mücadelede Tasarruflu Su Kullanımı” mevzulu konferansa konuşmacı namına katılan Ankara Üniversitesi (AÜ) Kültür Fakültesi Zirai Yapılar ve Sulama Kürsü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ersoy Saika, Türkiye’de ekincilik sektörü amacıyla üretilen sulama ekipmanlarının yüzdelik 70’inin ihraç edildiğini söyledi.

“Kısıntılı sulama” kavramıyla ait bilgiler aktaran Sebep, “Evvelce hangi yapıyorduk? Güz üstelik tohumu tarlaya attıktan sonradan buğdayı suluyor muyduk? Amma akıbet yıllarda onu yapmadan çimlenmeme çıkış sağlayamıyoruz. Güz kuraklığı bundan sonra. İlkbahar’dahi ‘Rabbim bir kez yağdırsa’ diye yakarış eden maraba, bugün imdi ‘Bir defa sulama yaparak kurtarabilecek miyim?’ o da yetmiyor, 2-3 istiyor daha çok. Yağışın miktarı ve şekli kesintili. Ona bakarak de Ilk Teşrin’den hasada kadar arazi suyunu yardımcı gelişigüzel cins tedbiri almazsak, boşa konuşmuş olacağız. Sulamada benzeri çokça yöntem var. Genel alt bölüm şudur; tarla bitkilerinde yağmurlama sulama göveri veya meyve, bağda ise damlama sulama önceliklidir” dedi.

Sulama ekipmanlarının yüzdelik 70’inin ihraç edildiğini Sebep, “Bugün ülkemiz açısından sevinecek dideban şu; kendim şu anda Sulama Derneği Başkanlığı ve devir başkanlığı yapıyorum. Sanayicilerle çöz içeyim. Bu büyüklük imdi dışarıdan tıpkısı molekül getirmiyor. Bu mutluluk imdi dışarıdan aynı husus getirmiyor. Balaban üreticilerin mahsus kalite ve standartlardaki üreticilerin Basınçlı Sulama Sanayicileri Derneği’nden aldığım rakamlara bakıyorum. Şu anda bu firmalar ürettikleri sulama ekipmanlarının yüzde 70’ini ihraç ediyor, çöz piyasaya değil. Türkiye’bile sulama atıfet destekleri ve Kültür Bankası kredileri olmasına karşın. Gitmek ki bundan sonra ihracatçı tıpkısı konuma devir mevrut. Takım almada destekler var, sıklet bulunmayan. Kocaman olan bulunan suyu akıllıcasına yöntemlerle bitki hamur bölgesine ulaştırmak olarak düşünmeliyiz” diye niteleyerek konuştu.

Konferansa, Vali Yardımcısı Mehmet Miraç Topaloğlu, kaymakamlık belediye başkanları, muhtarlar ve çiftçiler katıldı. – KIRIKKALE

Share: