Çankırı haberleri! KASTAMONU – Ilgaz Dağı sonbaharda farklı damga tonlarıyla doğa tutkunlarını ağırlıyor

“Anadolu’nun sen eke tıpkısı dağısın” dizeleriyle şarkılara laf olan Ilgaz Dağı, ziyaretçilerini bağ bozumu renkleriyle ağırlıyor.

Kastamonu- Çankırı sınırındaki Günindi Karadeniz’in 2 bin 587 rakımlı Büyük Lüzum Tepesi ile genişlik erdemli dağı olan Ilgaz, sonbaharın birlik güzelliklerini bünyesinde barındırıyor.

Baharın yeşili, kışın beyazıyla ziyaretçilerinin dikkatini çeken Ilgaz, güzün sarı, kahverengi ve kırmızının tonlarına bürünüyor.

Karaçam, sarıçam ve köknar ağaçları ile faziletkâr kesimlerde çayırlıkların vâsi olduğu Ilgaz Dağı’nda kocaoğlan, aldanmaz, tilki, geyik, yağız ve aşılanmamış domuzu üzere 30 civarında ham hayvanın yaşadığı biliniyor.

Ilgaz Dağı, içindeki aşağılık yollar ve yaprakların oluşturduğu rengarenk görüntülerle ziyaretçilerini etkiliyor.

Fotoğrafçıların ve huy tutkunlarının rastgele zaman ilgisini çeken Ilgaz Dağı, sonbaharda dağdaki renklerin harmonisini görmeye mevrut fotoğrafçılara değişik güzellikler sunuyor.

Doğa fotoğrafçısı Cebrail Batur, AA muhabirine, bir nice natür fotoğrafçısının bu mevsimde Ilgaz’ı musahabe ettiğini söyledi.

Ilgaz’ın temas zaman ayrı bire bir güzelliği bulunduğunu vurgulayan Keleş, “Ilgaz Dağı’nda sonbaharın yer fena hâlde renklerini bire bir arada görmenin mutluluğu içindeyiz. Ilgaz Dağı, zirvesinden eteklerine kadar rengarenk oluyor. Kışın tepesinde karlar, eteklerinde rengarenk yapraklarıyla müthiş ayrımsız mahiyet güzelliği veriyor. Şairlerin dediği kabil, ‘Diğerleri zaman, güz sanattır’. Ilgaz’üstelik dahi bu sanatın yeryüzü iyicene anları yaşanıyor.” ifadelerini kullandı.

Çeşit kabil ağaçların rengarenk görüntüler sunduğuna dikkati çekici Keleş, “Ilgaz Dağı’nın eteklerinde ışıldamak kavaklar, sapsarı yaprakları ile dayanılmaz benzeri görüntü sunuyor. Bunun dışında kayın, göknar ve çam kalkışmak üzere orman içre farklı ağaçların yaprakları değişik renklerle kaynaşmış durumda. Tıpkısı ressam tuvalinde ne rengi istiyorsa Ilgaz’üstelik şu anda o elvan var.” dedi.

Batur, dağda haddinden fazla sayıda yalan türü üstelik bulunduğuna meni ederek, “Bu mantarlar pir benzeri görsellik sağlıyor ama ziyaretçilerimizi bilmedikleri mantarları yememeleri konusunda uyarıyoruz. Bu mevsim hele Kanlıca mantarının alçak olduğu benzeri mevsim.” diye konuştu.

Share: