“Avrupa al orman karıncaları” korumaya alınınca yuva sayıları artmaya başladı

Türkiye’birlikte elden Trakya’üstelik yayılım gösteren, Avrupa ve Balkanlar’da yuvaları anında namevcut olan Avrupa al orman karıncasının korunmasına yönelik çalışmalar semeresini verdi.

Özellikle orman zararlısı böcekleri arama altına almada dirim bilimsel savaşım amaçlı makbul Avrupa kırmızı orman karıncaları 1996’dan bu yana “hassas himaye” statüsünde kayran alıyor.

Nesli tükenme tehdidi altında bulunan karıncaların korunması ve popülasyonlarının artması için Natür Siper ve Milli Parklar ofis müdürlükleri ile Tabii Yaşamı Esirgeme Vakfı, Doğa ve Hars Derneğince 5 sene önce say başlatıldı.

Kırklareli’nin ormanlarında tayin edilen karınca yuvaları lif örgüyle çevrilerek koruma altına alındı. Bu sayede kümbet şeklindeki yuvalarının bozulması önlendi ve karıncaların sayıları arttı.

Huy ve Hars Derneği Başkanı Göksal Çidem, AA muhabirine, Avrupa kırmızı orman karıncasının Anadolu’de takkadak Trakya’da dinç benzeri asıl olduğunu söyledi.

Çidem, türün neslinin devamı amacıyla başlattıkları çalışmanın karşılığını görmeye başladıklarını belirtti.

Sadece yuvaların lif örgüyle çevrilmesinden artma vatandaşlara da türün ne merhale mehabetli olduğunu anlattıklarını ve yuvalarının bozulmaması için broşürlerle uyarıda bulunduklarını nâkil Çidem, “5 yıl önce 40 civarında olan yuva sayısı 74’e ulaştı.” dedi.

Çidem, aynı yuvada 200 bine andıran karınca olduğuna belen etti.

Avrupa kırmızı orman karıncasının doğa korumada kebir olduğunu, bu nedenle karınca sayısının artmasının natürel dengenin sağlanmasına yardım sunacağını vurgulayan Çidem, şunları kaydetti:

“Kırmızı orman karıncaları bizim üzere caba dirim bilimsel mücadele yürütüyor. Bunların bulunduğu alanda böcek ilacı kullanmaya icap yok. Çünkü bunlar artık orman zararlarıyla mücadele ediyorlar. Sakırga, tırtıl, kırkayak, çekirge kadar zararlıları topluyor. Dolayısıyla ormanların dimdik kalmasına, tozlaşmaya ulama sağlıyorlar, ormanlarımızda benzeri şımarıklık oluşuyor bunların sayesinde ve ormanlarımız de zararlılara cebin korunmuş oluyor. 2008 yıllında ormanlarda iri aynı tırtıl istilası yaşanmıştı, varak kalmamıştı. Palet istilasına uğramayan yerler yemeden içmeden bu karıncaların olduğu bölgelerdi.”

Çidem, yuva sayılarının artması için çalışmalara devam ettiklerini tabir etti.

Avrupa al orman karıncası

Trakya ormanlarında mevcut ve ilmî adı “Formica pratensis” olan al orman karıncaları, yerey yüzeyine 1 metreyi bulan yuvalar yapıyor. Kişi ağırlığının 100 katını kaldırabilen bu karıncalar, ağaçlardaki zararlı böcekleri, larvaları ve tırtılları, salgıladığı formik asitle atıl ayla getirerek yuvasına taşıyor. Al karıncalar, toprağın havalandırılması ve besin döngüsüne dahi katkı sağlıyor. Bir al karınca, yılda averaj 20 bin dokuncalı orman böceği avlıyor.

Share: