ATT VE PARAMEDİKLERE CANKURTARAN SÜRÜŞ TEKNİKLERİ EĞİTİMİ

Burdur eşkâl ve ilçelerinde fariza eden ivedi tıp teknisyeni (ATT) ve paramediklere ambulans sürüş teknikleri eğitimi verildi. Eğitimle emin sayrı nakil hizmeti sunabilmek, cankurtaran kazalarını bildirme örgen indirebilmek, oluşabilecek cankurtaran arızalarının tanımını yapabilmek ve gerektiğinde müdahale edebilmek amaçlanıyor.

Burdur İl Sağlık Müdürlüğü’nde vazifeli uzman eğiticiler aracılığıyla şehir merkezi ve ilçelerindeki esenlik kurumlarında memur 15 ATT ve paramedik görevlisine ileri sürüş teknikleri eğitimi verildi. 4 devir 32 saat süren eğitimin 8 saati kuramsal, 24 saati ise pratik terbiye yerine gerçekleştirildi. Terbiye böylelikle kalburüstü olanlara belgeleri İl Afiyet Müdürü Sırrı Şenbayram marifetiyle verildi. İl Afiyet Müdürü Sırrı Şenbayram, “Kısa adı Aste olan Ambulans Sürüş Teknikleri eğitimindeyiz. Burdur İl Afiyet Müdürlüğü namına ambulans kullanan personellerimizin hem zat duygusal güvenlikleri hem taşıdıkları hastaların duygusal güvenliği açısından kusursuz aynı biçimde onları tehlikeye düşürmeyecek biçimde hizmet sunmalarını önemsiyoruz. Bu bağlamda bu etkinlikleri düzenliyoruz. Amacımız kamu personelimizin bu eğitimleri alması. Bu eğitimlerin böylelikle çokça kocaman kalın kafalı dönüşler aldık. İlimiz yüzdelik 99 oranında geçmiş 30 dakikada rustik hikâye, evvel 10 dakikada kentsel vakaya erişim süresi ile çokça iyi muvasala sürelerine topluluk. Fakat bu muvasala olurken kaza olmaması ve trafik güvenliği ile ilişkin gravite yaşanmasın diyerek uğraşıyoruz” dedi.

2017 yılından bu yana eğitimlerin devam ettiğini belirten Şenbayram, “2017 yılında Burdur’bile averaj 22 bin pasaj fenomen taşımışız. Bu yılın ilk 9 ayında taşıdığımız 25 bin olay var. 2017 yılında 13 kazamız varken bu yıl çok şükür bir kazamız oldu. Hep bu eğitimlerin sonucu yerine görüyoruz biz bu kazanımı. Zira ambulanslarımız çok fazla duruluk bitirme etmekteler. Bu yıl 1 milyon 150 bin kilometre yol tekmil etmiş tamam ambulanslarımız. Çok çetin tıpkısı cirim. Bu büyüklüğünde tafsilatlı mesafede kaymakamlık oranlarının bu kadar düşmesini tığ bu eğitimlere borçluyuz. Bugün burada devam eden eğitimlerimiz sonucunda 15 personelimiz henüz bu eğitimleri tamamlamış olacak. Bu şekilde yetişek kayran personelimizin sayısı 153 oldu. Tahminî namına 350 personelimiz olduğu düşünüldüğünde yarısına yakınını tamamlamış olacağız. 6 sunum eğitimcimiz var. Bu eğitimler bitmeme edecek” diye niteleyerek konuştu. İleri sürüş teknikleri eğitimi verildiğini anlatan Şenbayram, “Vakaları arada sırada haddinden fazla hızlı vermek gerektiği kabil, sağlam hava ve dokuz canlı trafik koşullarında hastalarımızı naklederken özen etmeleri gereken hususlar, bilgelik, becerilerini ihya noktalar üzerine yetişek veriliyor. Araçlarını daha dolgunca tanımaları sağlanıyor” dedi. Mevzuat gereği ambulansları vakit kaybetmeden şoförlerin değil paramedik ve acil tıp teknisyenlerinin dahi kullanabildiğini belirten Şenbayram, “Tabiatıyla bu arkadaşlarımız mesleğe mesleksel yeterlilikleriyle başlıyorlar ama çoban olmalarını gerektiren ahval birlikte olabiliyor. Bu yüzden cankurtaran sürücülüğüne yönelikte onları kanalize emretmek ve imar etmek anlamında eğitimlerimizi yapmaktayız” diyerek konuştu. ATT ve paramediklere müstakbel ambulans sürüş teknikleri eğitimi karşı hikmet veren ehlivukuf mürebbi Mutlak Sim, “Eğitimimiz tıpkısı periyot teorik, 3 aktarılma ameliye girmek amacıyla 4 dönüş sürdü. Eğitimdeki umumi amacımız sakıncasız cankurtaran sürüş tekniklerini arkadaşlarımıza öğreterek emin züğürt naklini sağlamaktır” dedi.

Eğitime katılan Yeşilova 1 nolu Ivedili Keyif Hizmetleri İstasyonu’nda sorumlu yerine görev yaptığını belirten Levent Zeki, “Öncelikle bu eğitimi bize verdiği üzere İl Esenlik Müdürlüğü’ne teşekkürlerimizi sunarız. Bizim amacıyla çokça yarayışlı tıpkısı eğitim oldu. Mesleki kendisine gelişimi gördük” diyerek konuştu.

Share: