ASIRLIK MAYALARLA EKMEK YAPMAYI ÖĞRENİYORLAR

TARİHİ 1800’lü yıllara büyüklüğünde uzanan yüzyıllık savuşturmak mayaları, Fırıncılık ve Pastacılık Okulu’nun yöntemsiz maya bankasından çıkıp kursiyerlerin eğitiminde kullanılıyor. Sunma eskisi 1809 günlü Gümüşhane mayasının da aralarında bulunduğu mayalarla, savsaklamak ve pasta yapmanın tekmil inceliklerini öğrenen kursiyerler, iz sahibi oluyor. Ekşi mayalarla hazırlanan ekmeklerle beslenmenin faydaları ise saymakla bitmiyor. Okulun Eğitim Merkezleri Müdürü Deniz Mütedeyyin, “Çokça ongun firmalardan akademik yapıdaki oluşumlara büyüklüğünde bir nice çekicilik bizden maya talebinde bulunuyor” dedi.

Gümüşhane, Tokat, Bolu, Trabzon kabilinden şehirlerin yüzyıllık münasebetsiz mayaları, İBB’ye sınırlı Enstitü İstanbul İSMEK Fırıncılık ve Pastacılık Okulu’ndaki yolsuz mücevher bankasında 7 yıldır hem korunuyor hem eğitimlerde kullanılıyor. Türk mutfak kültüründe büyük ayrımsız yere ehil olan yaraşmayan mayalar, okulda verilen fırıncılık eğitimlerinde kursiyerlere tanıtılıp ekmek ve gato yapımında kullanılıyor. 16 yaşından 70 yaşına büyüklüğünde herkesin eğitim bilimi alabildiği okulda, mayalar üstünde Ar-Ge çalışmaları yapılırken, kursiyerler birlikte sektörün nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak üzere yetişiyor. Yöntemsiz mayalarla hazırlanan reçetelerle beslenmenin faydaları de saymakla bitmiyor.

EN ESKİSİ 1809 GÜMÜŞHANE; 70’E YAKIN AR-GE VAR

Enstitü İstanbul İSMEK Fırıncılık ve Pastacılık Okulu Terbiye Merkezleri Müdürü Bahir Mutekit, okulda ağırlıklı kendisine fırıncılık ve pastacılık eğitimleri verildiğini belirtti. Mutekit, ” Türkiye’dahi bile tıpkı geçmiş diyebiliriz, bu sene itibariyle tıpkısı laboratuvar programımız başladı. Bu laboratuvar programımızda tahıl analizleri yapıyoruz. 9 sunum namünasip mayamız var. Yeryüzü eskisi 1809 tarihli Gümüşhane mayası. 70’e andıran yolsuz mayalardan oluşturduğumuz tıpkısı Ar-Ge’miz var. Bunu sırf kendi eğitmenlerimizle gelişigüzel geliştirdik. Haftalık olarak mayaların beslemesini yapıyoruz. Fora Etmek zorundayız, etken olarak 7 yıldır namünasip cevher bankamız kâin. Şu anda 9 modül hem millî hem arsıulusal boyutta mayalarımız var. Bu yersiz mayalardan çok çok reçetemiz var. Laboratuvarımızı Ar-Ge kısmında haddinden fazla mebzul kullanıyoruz” diye konuştu.

“MÜCEVHER TALEBİNDE BULUNUYORLAR”

Dindar, mayalara ensiz dışından üstelik kâm olduğuna dikkat çekerek, “Çokça gani firmalar, akademik yapıdaki oluşumlar birlikte bizden maya talebinde bulunuyor. Eğitim Bilimi olarak gelişim birliğine açığız. Bölgesel istihdam ofisleriyle karı ağırlıklı aynı katılımcı profilimiz var. Öğrencilerimiz hem sosyal medya üzerinden birlikte eş gerçekleştiriyor. Lehçe istihdam ofisleri vasıtasıyla da işe yerleştirmede bulunuyoruz. Sektörün ciddi nitelikli eleman ihtiyaç profili var. Onu birlikte gayrı okullarımızdan ve buradan karşılıyoruz” dedi.

“EKŞİ MAYA BANKASI TESIS ETMEK ÖNEMLİ BİR HEDEFTİ”

Dindar, “Yaraşmayan gevher kültürü Türk mutfak kültüründe haddinden fazla eke. Anneannelerimizin çeyizinden mevrut aynı bırakıt. Bu yüzden fırıncılık okulunu kurarken aldatmak kültürümüzü çokça ongun yansıtabilmeyi amaçladık. Bunla ilgilendiren üstelik çokça okkalı Ar-Ge çalışmaları yaptık. Yersiz mayayı okulumuzda kendimiz geliştirip, gerçekten benzeri uygunsuz cevher bankası düşünmek bizim amacıyla önemli aynı hedefti” diye niteleyerek konuştu.

“DAHA TEFERRUATLI SÜRE TOK TUTUYOR”

Yüksek Azık Mühendisi Senem Karlıdağ da yöntemsiz mayadan hazırlanan ürünlerin faydasından bahsetti. Karlıdağ, “Namünasip mayaların tagaddi düzenimiz üstünde az çok etkileri var. Gökçe Yazın çalışmaları bunların keyif üstünde müspet etkileri olduğunu vurguluyor. Glisemik indeks sıklıkla karşılaştığımız aynı maslahat. Besinlerin istihlak sıklığı, yegâne düzen tagaddi gâh problemlere etken olabiliyor. Uymayan mayanın süresince var olan özlük florası, bakteri ve cevher içermesinden dolayı bizim adımıza rehber işleme tabi tutup karbonhidratları parçalamaya başlıyor. Bunlarla üretilmiş ürünleri tükettiğimizde henüz bağan enerji seviyesinde bir iz vücudumuza alıyoruz. Bizi daha ince süre tok tutmuş oluyor. İnsülin direncimiz güç şekilde yükselmiş yahut indirilmiş olmuyor. Glisemik indeksi düşük mahsulat oluşturmuş oluyoruz. Eğlenceli aralıklarla bu soy ekşi mayalarla hazırlanmış ürünleri bezdirmek bizler açısından büyük” ifadelerini kullandı.

“DİĞER EKMEKLERE BAKARAK 7 DÖNME HENÜZ ÇOK DAYANIYOR”

7 yıldır eğitmen olan Muammer Şimşek ise, “Domestik yabancı bütün savsaklamak eğitimlerimiz burada verilebiliyor. 16 yaşından itibaren başlıyor, 70 yaşına büyüklüğünde burada öğrencilerimiz var. Akla Yatkın ekipman, makul idmansız konu ve akla yatkın beceri şanlı. Burada yetişen katılımcılarımız dahi akla yatkın usta yerine yetişiyorlar. Ayrıksı ekmeğe nazaran değme ant namünasip mayalı atlatmak ön plandadır. Ekmeğimizin dayanma süresi özge ekmeğe orantıyla 7 devir henüz fazladır. Öğrenciler yaptıkları ekmekleri kendileri tüketiyorlar” şeklinde konuştu.

“KENDİME EŞ ATÖLYESİ KURDUM”

Kursiyer Işıl Dığdığ dahi, “Bu eğitimde yüzde 100 namünasip mayalı, uran mayası katılmayan ekmekler yaptık. Buradaki bilgiler altın mesabesinde. Ben buraya hikmet açısından merakım için gelmiştim. Savmak bire bir yoğunluk, uymayan mayalı aldatmak ayrı tıpkı su. Şu dakika cura açılımlar ve gelen tekâlif var” ifadelerini kullandı.

Devrim Mumcuoğulları ise, “Kendime bire bir eş atölyesi kurdum ve özlük markamla evden satma yaparak bire bir ev işletmesi kurdum. Bu eğitimler sebebiyle kendi yayın gamımı daha genişleteceğim. Reçetelerimizi soranlar oluyor elimizden geldiğince üstelik paylaşıyoruz. Kişi reçetelerimizi bile oluşturabilecek seviyeye geldik” dedi.

Share: