Hekimlerden sınırlama tepkisi

Hekimlerden sınırlama tepkisi

Hukuksal Dayanışma Derneği Başkanı Cengiz Alay:

“Afiyet turizmi olumsuz yönde etkilenecek”

GAZİANTEP – Hekimlerle Tüzel Dayanışma Derneği Başkanı Cengiz Meze, özel hastanelerdeki tedavi ve operasyon uygulamalarına getirilen sınırlamanın hekimleri olduğu büyüklüğünde korkulu döviz kaynağı olan keyif turizmini de damarlı etkileyeceğini belirterek, alınan kararın baştan gözden geçirilmesini istedi.

Esenlik Bakanlığının yayınladığı yönetmelikle muayenehanesi olan doktorların hususi hastanelerdeki tedavi ve cerrahi müdahale uygulamalarına sınırlama getirildi. Özel hastaneler toplam kadrosunun fakat yüzde 15’i büyüklüğünde doktorla anlaşma yapabilecek. Bu değişiklikten muayenehanesi olan 10 bine mümasil hekim etkilenecek. Özel hastaneler toplanmış grup sayısının ancak yüzde 15’i kadar haricen bilirkişi hekimlerle antant yapabilecek. Yıpranmamış uygulamayı değerlendiren Hekimlerle Hukuksal El Birliği Derneği Başkanı Cengiz Bayram, uygulamanın hekimleri olduğu kadar sağlık turizmini üstelik münasebetsiz yönde etkileyeceğini belirtti.

“Esenlik turizmi dahi haddinden fazla nazik aynı sekteye uğrayacak”

Kararın yeniden gözden geçirilmesini isteyen Hekimlerle Tüzel Tesanüt Derneği Başkanı Cengiz Bayram, “Hekimlerle Hukuksal Dayanışma Derneği bin 700 hekim üyesi olan yıpranmamış tıpkı sivil sosyete örgütüdür. Hastalık hekimler hususi hastanelerde istediği üzere cerrahi müdahale yapamazlar bunu sorgulamak gerekiyor. Bu karardan ortalık çokça güç bir kıygınlık meydana gelmiştir. Hususi muayenesi olan hekimlerin imdi hususi hastanelerin benzeri topluluk sınırlandırılmasına maruz kalmıştır. Bundan 2 sene ilk Samsun’dahi özel hastaneler muayenesi olan hekimlere cerrahi müdahale yaptırmamıştı. Rakiplik kurumu bu olayı çözmüştü. Şuanda bunun tıpkı eş sürecini yaşıyoruz. Zımnında imdi özel hastaneler vakit kaybetmeden abes kadroları varsa evet dahi toplam kadrolarının yüzdelik 15’i geçmeyecek sayıda ancak doktor alabiliyor. Yani Afiyet Bakanlığının bunu koyarken alelhusus kaç kıta şifahane var, kaç devam araştırma var bu muayenelerin branşları nedir. Bunlara özen etmesi gerekirdi. Bugün Türkiye’de en aşkın muayenesi olan branşlar, plastik cerrahi, kulak koku alma organı derbent, avrat doğum kabilinden branşlardır. Nedeniyle burada afiyet bakanlığı bir branşın bildirme aşkın yüzdelik 30’u kadar tıpkısı branşta hekimin o hastanede ameliyat yapmasına izin vermesi bir nice benzeri branştaki hekimin bu hastanelerde operasyon yapamamasına ve hemen poliklinik hizmetiyle kalmasına sefer açacaktır. Aynı plastik cerrahın yalnız poliklinikle kalması düşünülemez. Afiyet Bakanlığının bunu bir elan gözden geçirmesi gerekiyor. Bu dal kısıtlamasını kaldırması gerekiyor. İstanbul’birlikte özel şifahane sayısı çokça yüksektir. Türkiye’deki özel hastanelerin yüzde 35’i İstanbul’üstelik muayenelerin üstelik öyledir. Dolayısıyla burada bence benzeri denge sağlanabilir. Temas hekimin değme hastaneyi seçebileceği sayıya çıkarmaları gerekir yoksa çokça şişman mağduriyet yaşanacak. Türkiye’de haddinden fazla kilolu benzeri döviz kaynağı olan esenlik turizmi birlikte haddinden fazla nazik aynı sekteye uğrayacak. Keyif Bakanımızın bu konuyu tıpkı henüz gözden geçirip aranjman yapacağını düşünüyorum” diyerek konuştu.

(LO-SD-HA-Y)

Share: