88 yaşındaki Kıbrıs gazisi, 40 sene sonraları yeniden uçmanın heyecanını yaşadı

Kıbrıs Barış Harekatı gazisi emekli gedikli Reşat Çolak, 40 sene bilahare Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde yeniden pervaz deneyimi yaşadı.

Türk Albeni Kuvvetlerinde yıllarca uçuş teknisyeni olarak görev eden 5 yavru ve 5 torun sahibi 88 yaşındaki Çolak, çekicilik kıdemli başçavuş rütbesiyle 1990’bile emekliye ayrıldı.

Çolak, Sivrihisar Havacılık Merkezinin Eskişehir’e 94 kilometre uzaklıktaki Yeşilköy Mahallesi’nde kâin Necati Kalan Tesisleri’nde M.S.Ö. Hava ve Gök Müzesi envanterinde yer alan Douglas DC-3 ile 1982’den sonradan ilk kez kokpitte sâri namına uçtu.

Sivrihisar Havacılık Merkezi yöneticilerinden Büyük İsmet Öztürk’ün destekleriyle gerçekleşen uçuşun ardından duygularını AA muhabirine anlatan Çolak, Hava Kuvvetlerine 72 sene geçmiş Eskişehir’de geçmiş adımını attığını, 1982’ye büyüklüğünde C-47 uçaklarında uçtuğunu söyledi.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın yapıldığı 1974’te Ankara Etimesgut’taki tepkili uçak üssünde çalıştığını belirten Çolak, “Harekatta görev yaptığım 6039 numaralı C-47 uçağı Etimesgut 11. Esas Komutanlığı Karargahı’nda yadigâr uçağı adına bulunuyor. Kıbrıs gazisi olduğumda 40 yaşındaydım. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti’nin, Türk Çekicilik Kuvvetlerinin hayatiyetli bildirme buğulu Kıbrıs gazisiyim.” dedi.

“Tayyareci olamadım ancak pervaz teknisyeni yerine tebahhur keyfine vardım”

Çolak, Türk Hava Kuvvetlerinden zor olmasına karşın havacılıktan kopmadığını anlattı.

Bir yakınının tavsiyesi üstüne Sivrihisar’daki bu tesiste baştan buharlaşma imkanı bulacağını öğrendiğini kaydeden Çolak, şöyle konuştu:

“Adeta sevdiğimle kucaklaştım. Çok güzel aynı pervaz yaptık. Bu beni mutlu etti. Bu imkanı sağlayanlara teşekkür ediyorum. Bu tayyare benim sevgilim. İnsan sevdiğinden ayrı forma buluşunca hangi hissederse bire bir duygudayım. İlk uçuşumda duyduğum heyecanı yaşadım. Samsun’dahi bir uçak üssü var. Çocukluğumda uçakları izlerdim ve şişman beğeni alırdım. O devir Türk Gelgel Kuvvetlerine ve uçaklara olan sempatim oluştu. O sayede havacı oldum. Uçucu olamadım ancak pervaz teknisyeni yerine buğulaşma keyfine vardım. Gözyaşı haddinden mütekait oldum. O dönemde Hava Kuvvetlerinden emekli olan yer nemli astsubaydım.”

Çolak, namına destek olan Mehabetli İsmet Öztürk’e teşekkürname etti.

Douglas DC-3 uçağının pilotu Oğuzhan Yararcan de bir Kıbrıs gazisiyle uçmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Share: