1800 yıllık Sofraz tümülüsleri için gaye 10 bin ziyaretçi

Kommagene Krallığı ilkin gelmek için birçok medeniyete ev sahipliği özne Adıyaman’daki 1800 almanak Sofraz tümülüslerinin ziyaretçi sayısının 5 binden 10 bine çıkarılması hedefleniyor.

Besni ilçesine 16 kilometre uzaklıktaki Sofraz köyünde mevcut ve 1993 yılında yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan tümülüslerden biri 15 metre yüksekliğinde 50 metre kadar, başkası ise 10 metre yüksekliğinde 50 metre genişliğinde.

Milattan sonraları 2. yüzyılda yapıldığı hesap edilen tümülüsler, yerey dolgunun altında intikal koridoru ve oyuntu odasından oluşuyor.

Tümülüsleri bu yıl 5 bin birey ülfet ederken yapılan tanıtım çalışmalarıyla bu sayının 10 bine yükseltilmesi hedefleniyor.

Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, AA muhabirine, Sofraz köyünde Osmanlı, Roma, Kommagene Krallığı ve Orta Yüzyıl yapılarının bulunduğunu belirtti.

Kommagene Krallığı’nın hükümdar kültürüne ilgili dini yaşamın kalıntılarının bu tümülüste olduğunu ifade fail Alkan, balaban tümülüse dromosla (geçit) girişin sağlandığını söyledi.

Parafin, “Burada henüz geçmiş bazalttan yapılmış stellerin (obelisk) varlığı söz konusu. 1. Anitiochos ve Apollon Epellos’un tokalaşma sahnesi görülmektedir. Serian arkasındaki yazıtlar önce günkü kabil masun kabilinden görünüyor. Eğin kısımları ise beşik tonozlarla zımni ve kaliteli bir zar işçiliğini görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Burada yapılan kazı çalışmalarında değme buluntu olmaması zımnında tamam tarihlendiremediklerine dikkati çekici parafin, şöyle konuştu:

“Mimari yapısına baktığımızda ise milattan sonra 2. yüzyıl kendisine tarihlenmekte. Iri tümülüsün cenup kısmında bulunan beribenzer tümülüste değişik tıpkı yapısıyla gelişigüzel bir basak ile inilmekte ve 4 dide bulunmakta ve odalarda ise 3 lahit oyuntu, farklı bir cidar yapısı antrparantez lahit çukur yapısı bulunmaktadır.”

“Ziyaretçileri buraya nida ediyorum”

Abide mezarlarda kaliteli işçilik ve kuvvetli malzeme kullanıldığını anlatım eden Parafin, sözlerini şöyle tamamladı:

“1800 sene evvel yapılan bu anıt mezarlar yıpranmamış işlenmiş kadar görünmektedir. Burada seçme restorasyon çalışması yapılmamış ve ilk günkü orijinalliğini korumaktadır. Tümülüsleri bu yıl 5 bin can musahabe etti. Kentte turizm alanında yapılan lansman çalışmalarıyla ati yıl tümülüslerde 10 bin yerli ve ecnebi turistin ağırlanması hedeflenmektedir. Ziyaretçileri buraya gelerek bu büyük yapıları, büyük yöneticilerin mezarlarını görmeye nida ediyorum.”

Share: