1000 rakımda yetişen üzüm, lezzetiyle damakları şenlendiriyor

Denizli’nin Buldan ilçesinde kısaca 1000 rakımda yetişen çekirdekli üzümlerin lezzetini bilenler kısık irade gösteriyor.

Buldan ilçesindeki Haydar mevkiinde yetişen çekirdekli üzümler lezzetiyle damak çatlatıyor. Kestirmece 1000 rakımda susuz ve ağız ağıza örgensel adına yetişen üzümler alelhusus kış aylarında balaban demet görüyor. Atalarının yüzyıllar evvel Buldan’a önce yerleşen ailelerinden olduğunu dile getiren üzüm yetiştiricisi Hasan Cabaroğlu, üzümlerin bir nice rahatsızlığa iyi geldiğini anlattı.

Cabaroğlu, üzümden pekmez ve üzüm köftesi da yaptıklarını belirterek, “Atalarımız Haydar mevkiini aşiyan tutmalarıyla birlikte sargı ve bahçelerine asmalar dikmişler. Üzüm yetiştiriciliğimiz atalarımızdan geliyor. Haydar mevkii erdemli tıpkı nahiye. Ben sekiz yaşından beri üzüm bağlarımıza gözüm üzere bakıyorum. Yaklaşık on beş dönümlük bağımda bin beş beniz asmamız bulunuyor. Bu sene üzümler haddinden fazla iyice. Şita aylarında hasat yaptığımız ürünlerimizi küresel ve tertipsiz satıyoruz. Burada susuz ve ağız ağıza uzvi namına yetiştirdiğimiz Alfons, Çindere Pembe, Haydar Bandırma, Kınalı Beylerce, Red Globe, Bambart ve Çatak Moru üzümlerimiz Buldan’da ve tamlık Türkiye’da balaban istek görüyor. Antrparantez üzümlerimizden pekmez ve üzüm köftesi dahi yapıyoruz. Üzümlerimizin organik olmasından dolayı şeker hastalığı hastaları da ferah ferah tüketebiliyor. Üzüm cinsleriyle gelişigüzel bölgemize arpalık armut yetiştiriciliği birlikte yapmaktayız” dedi. – DENİZLİ

Share: